Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling 2018-09-25T16:33:27+02:00

Dat een bevalling pijn doet, staat vast. Hoeveel? Dat verschilt per vrouw en bevalling. Het goede nieuws is, dat je het door de hormonen weer vergeet. Bedenk maar dat er anders nooit gezinnen zouden zijn met meerdere kinderen.

Je kunt ook kiezen voor pijnbestrijding. Natuurlijke en alternatieve pijnbestrijding en pijnbestrijding op basis van medicijnen. Bedenk vooraf goed wat je wilt, dit heeft namelijk ook effect op waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis.

Ga bij deze beslissing af op wat jij belangrijk vindt. Waar voel jij je goed bij? Laat je niet leiden door wat anderen vinden. Of je nou kiest voor wel of geen pijnbestrijding, het maakt niet uit. Het gaat erom wat jij prettig vindt. Dus dat je een mietje zou zijn als je kiest voor pijnbestrijding in het ziekenhuis. Onzin! We leven niet meer in de middeleeuwen. Je kies laat je toch ook niet trekken zonder verdoving? Of een andere fabel, dat je een sterkere band zou hebben met je kindje wanneer je natuurlijk bevalt. Maar andersom geldt het net zo goed, veroordeel elkaar (of jezelf) niet!

Zorg naast je keuze voor eventuele pijnbestrijding dat je goede begeleiding hebt. Een verloskundige stelt je gerust met haar ervaring. Zij helpt je door deze fase heen. Je partner of familie waar jij vertrouwen in hebt, steunen je ook in deze uren. En bereid je bevalling voor met een geboorteplan. Dit geeft je ook rust en verminderd dus stress.

Wat is natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling?

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Tijdens je zwangerschapscursus leer je verschillende ademhalingsoefeningen. Ben je ze plots vergeten? Geen nood, je verloskundige helpt je!

Verschillende houdingen
Probeer verschillende houdingen uit: liggend, wandelend, leunend tegen een muur. Voor iedereen is dit anders.

Warm bad of douche
Het warme water ontspant. Pas wel op dat je dit niet te vroeg doet, het kan de bevalling stoppen. Heb je al gebroken vliezen? Ga dan in verband met infectiegevaar niet in bad totdat de ontsluitingsweeën echt begonnen zijn.

Massage van de onderrug
Gespannen spieren in de onderrug kan de barenspijn verergeren. Massage van de spieren in de onderrug helpt ontspannen en de pijn verminderen.

Wat is alternatieve pijnbestrijding bij de bevalling?

TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie)

Een TENS apparaat onderdrukt de pijn. Het onderschept de pijn maar het verdwijnt niet helemaal. Dit werkt met plakkertjes op je onderrug. Door die elektroden worden kleine stroomstootjes gegeven. Dit geeft een tintelend gevoel. Door die elektrische prikkeling kan de pijn minder goed doorgegeven worden naar de hersenen. De stroomstootje stimuleren daarnaast ook de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine.

Het heeft geen nadelige gevolgen voor de baby en je kunt het thuis en in overleg met de arts ook in het ziekenhuis gebruiken. Daarnaast is het ook wandelend te gebruiken. Dus loop jij graag rond tijdens de bevalling, dan kan dat.

Hypnose

Je raakt door meditatie in een soort trans. De rest van de wereld gaat even aan je voorbij. Deze methode vereist wel de nodige voorbereiding en verdieping. Beoordeel of het voor jou gaat werken.

Acupunctuur

Door middel van naaldjes worden energiebanen gestimuleerd, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Acupressuur

Werkt hetzelfde als Acupunctuur alleen dan met drukpunten die je met de hand stimuleert.

Wat is pijnbestrijding door middel van medicatie?
Deze pijnbestrijding kan enkel in het ziekenhuis.

Ruggenprik (Epiduraal)

Dit is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding bij een vaginale bevalling. Hierdoor voelt 95% van de vrouwen geen pijn meer. Je behoudt wel de controle over je spierkracht. Deze kan verminderd zijn, waardoor je wel in bed moet blijven liggen.

Je kunt zelf aangeven dat je dit wilt, al ver voor de bevalling. Dit betekent wel dat je dan automatisch in het ziekenhuis bevalt. Beval je in het ziekenhuis, dan kun je ook nog tijdens de bevalling bedenken dat je dit graag wilt. Er wordt dan eerst gekeken naar hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Ben je verder dan 5 cm? Dan zul je het helaas meestal zonder moeten doen. Dit is omdat je met een werkende ruggenprik minder goed kunt persen.

Wist je dat Nederland een van de weinige Europese landen in Nederland is waar je enkel op verzoek pijnbestrijding krijgt? De afgelopen 10 jaar is het gebruik van een ruggenprik wel verdrievoudigt. In België behoort de ruggenprik bijvoorbeeld tot de standaard zorg. Daar bevalt maar liefst 70% met een ruggenprik.

Lees hier meer over de ruggenprik.

Pethidine

Een morfine-achtige stof die door middel van een injectie in je bil of bovenbeen ingebracht wordt. Het geeft je een soort roesje. De pijn wordt afgezwakt en je kun je beter ontspannen. Het kan alleen ingebracht worden wanneer je nog geen 5 cm ontsluiting hebt. Het werkt binnen een kwartier en werkt dan zo’n 2 uur.

Remifentanil: het pijnpompje

Een morfine-achtige pijnstiller die je zelf kunt toedienen door een pompje. Je krijgt door een infuus constant een lage dosis en je kunt jezelf een extra dosis geven met het pompje. Het heeft wel maximaal 2 minuten nodig voordat die extra dosis werkt. Je geeft jezelf dus het beste een extra dosis tussen de weeën door. Dit vereist enige timing. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je jezelf te veel geeft, hier zit een beveiliging op. Het werkt korter en sterker dan Pethidine. Maar ook deze pijnstilling werkt alleen verlichtend. Het is niet pijnloos.

Lachgas

Dit werkt via het bekende masker. Dit masker doe je zelf op en af, dus je houdt zelf de controle. Als je het gas inademt daalt je bewustzijn. Het voelt een beetje als high/ aangeschoten zijn. Je wordt er ontspannen van en je voelt de scherpste pijn niet meer.

Het soort pijnbestrijding dat je krijgt gaat in overleg met de gynaecoloog. Het is afhankelijk van in welk stadium je bent van de bevalling. Soms zijn er redenen dat er afgeweken wordt van de standaard pijnstilling. Dit kan te maken hebben met het vorderen van de bevalling, maar ook met ziektebeelden die je hebt of hebt gekregen tijdens de zwangerschap.

Bedenk ook waar je zou willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • wasbare zoogcrompressen

Wasbare zoogcompressen: ideaal!

16:02|Reacties uitgeschakeld voor Wasbare zoogcompressen: ideaal!

  • wasbare zoogcrompressen

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen