Het inleiden van een bevalling wordt gedaan aan het eind van je zwangerschap. Het is de bedoeling dat het je bevalling in gang zet. Wat is het precies? Hoe lang duurt het? Doet het pijn? Wat kun je verwachten?

Inleiden bevalling : wat is het?

Het kunstmatig opwekken van een bevalling door medicijnen. Het inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis, onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Inleiden bevalling : wanneer?

Officieel gebeurt het inleiden wanneer je tegen de 42 weken zwanger bent of eerder, wanneer het niet goed gaat met jou of je baby. Enkele voorbeelden wanneer er vaak over gegaan wordt op het inleiden: overtijd zijn, groeivertraging bij de baby, bij langdurig gebroken vliezen (meer dan 24 uur), verslechtering van de werking van de placenta, wanneer de conditie van de moeder achteruit gaat.

Inleiden bevalling : hoe werkt het?

Naar het ziekenhuis

Je verloskundige verwijst je door naar het ziekenhuis met een medische indicatie. Je bevalt dus sowieso in het ziekenhuis, de kosten worden vergoed. Voordat je ingeleid wordt, worden jij en je baby nogmaals goed gecontroleerd. Je krijgt een inwendig onderzoek en meer informatie over het verloop van de inleiding.

Baarmoedermond laten rijpen : primen

Wanneer bij de controle blijkt dat  je baarmoedermond nog niet helemaal rijp is, krijg je vaginale tabletten, een gel of een ballonkatheter om de baarmoedermond op te rekken. Bij een ballonkatheter wordt er een soort ballonnetje opgeblazen in je baarmoedermond. Het rijper maken van de baarmoedermond noemt men primen. De bedoeling is dat de baarmoeder weker wordt en verstrijkt. Het inbrengen van de medicatie is niet pijnlijk, hooguit onprettig. Het inbrengen van de katheter wordt soms als onaangenaam ervaren.

Na het inbrengen wordt de conditie van je baby gecontroleerd en heb je vaak wat bloedverlies. De behandeling wordt herhaald totdat je baarmoeder voldoende rijp is. Dit kan soms wel dagen duren. Na het inbrengen heb je vaak als reactie wat last van harde buiken, dit zijn nog geen weeën.

Start inleiden

Wanneer je 1 tot 2 centimeter ontsluiting hebt, wordt de inleiding gestart. Je krijg een infuus met het hormoon oxytocine om de weeën op gang te brengen. Dit hormoon maak je normaal gesproken zelf aan bij een bevalling. De dosering wordt stapsgewijs omhoog gebracht. Je houdt dit infuus tot het einde van je bevalling. Je vliezen worden gebroken, dit doet geen pijn. Je voelt het warme vruchtwater weglopen. Je baby wordt gecontroleerd met een CTG. De rest van de bevalling verloopt hetzelfde als bij een normale bevalling.

Inleiden bevalling : hoe lang duurt het?

De duur verschilt. Wanneer je baarmoedermond nog niet rijp is, kan de inleiding wel een paar dagen duren. Wanneer de vliezen eenmaal gebroken zijn, wordt de baby meestal binnen 24 uur geboren.

Inleiden bevalling : is het pijnlijk?

Iedereen ervaart de weeën anders en reageert ook weer anders op de hormonen. Er wordt gezegd dat opgewekte weeën pijnlijker zijn en langer duren.  Sommige vrouwen reageren zo sterk op het infuus met de hormonen dat ze een weeënstorm krijgen. De weeën komen dan in sneltrein tempo achter elkaar dat je weinig tot geen tijd hebt om bij te komen. Het infuus wordt dan uiteraard snel lager gezet.

Inleiden bevalling : kans op een keizersnede

De kans dat je bij een inleiding een keizersnede krijgt is 20% hoger dan bij een normale bevalling.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: