Gefeliciteerd, je bent bevallen! De kraamperiode gaat van start. Eindelijk kun je je baby vasthouden. Je had misschien gehoopt dat nu ook alle kwalen voorbij zouden zijn. Voor een groot deel van de zwangerschapskwalen geldt dat ook. Voor andere kwalen moet je nog even geduld hebben tot de hormonen afnemen. 9 maanden op en 9 maanden af wordt weleens gezegd. Dit wil zeggen dat het ontzwangeren zo’n 9 maanden duurt. Dit is echter een gemiddelde, het kan sneller, maar het kan ook best een jaar duren. Het betekent in ieder geval dat je lichaam een tijdje nodig heeft om te herstellen. Dit geldt voor je gewicht, de hormonen en daarmee ook bepaalde kwalen.
Helaas heb je na de bevalling waarschijnlijk nog een aantal nieuwe kwalen. Gelukkig duren deze over het algemeen niet zo lang. De eerste dagen voel je je lichamelijk meestal niet zo best. Het mooie van de hormonen (die ook voor allerlei nare dingen hebben gezorgd) is dat je dit ook weer snel vergeet. Nouja, een beetje dan. Je onthoudt de mooie dingen en de scherpe randjes van de pijn en het brakke gevoel ebben weg. Gelukkig maar!
Wat kun je verwachten na de bevalling?
Aambeien
Als je nog geen aambeien had, is de kans groot dat je ze nu wel hebt. Genant, denk je misschien…maar… gedeelde smart is halve smart. Maar liefst 85% van de vrouwen krijgt aambeien gedurende de zwangerschap of na de bevalling. Maar je hoort er vrijwel niemand over. Jammer eigenlijk, dit is net zoiets waarvan je denkt “Had mij dat gewoon even verteld”. Niet zo gek trouwens dat je aambeien na je bevalling krijgt. Je hebt net oerkrachten op dat deel van je lichaam gehad. Lees ook de tips voor de behandeling van aambeien. Ze gaan weer over, echt!
Naweeën
Denk je dat je het hebt gehad, krijg je nog naweeën! Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoeder weer terug gaat naar haar oorspronkelijke vorm. Nuttig, maar ze kunnen nog behoorlijk pijn doen. Zeker bij een tweede of derde bevalling. De heftigheid van de naweeën verschilt per persoon. Het kan tot wel 2 tot 3 weken duren voordat ze weer helemaal over zijn. Meestal gaat het samen met bloedverlies. Verminderen de weeën en het bloedverlies niet en heb je eventueel ook koorts? Neem dan contact op met je arts. Het kan dan zijn dat er nog een stukje placenta is overgebleven. Dit zou dan operatief verwijderd moeten worden.
Je kunt ze hetzelfde opvangen als normale weeën, alleen nu met een kindje op je buik.
Wat kun je doen om de naweeën te verlichten:
- Een warme kruik
- Een rugmassage
- Paracetamol (ook met borstvoeding, wanneer je je aan de juiste dosering houdt)
Last van de schaamstreek, het onderkantje!
Ja hoor, iedereen die ooit bevallen is weet dat dit geen pretje is. En dat er zelfs een nieuwe term voor in het leven is geroepen “Het onderkantje.” Hulpverleners als de kraamzorg, de verloskundige, de huisarts. Allemaal hebben ze het over jouw onderkantje. Te pas en te onpas wordt het even nauwkeurig bekeken. Uiteraard met een goed doel, maar mocht je ooit preuts zijn geweest.. Vergeet het maar!
Feit is dat het daar beneden verschrikkelijk beurs voelt. Je schaamlippen zijn gezwollen, je hebt spierpijn, misschien wel gehecht of een scheur en als bonus een paar aambeien als een druiventros. Dit komt nooit meer goed.. Jawel!! En al best snel ook. Verkoeling geeft verlichting, leg een nat washandje in de diepvries en houd dit er regelmatig tegenaan (wel iedere keer een schone). Binnen een paar dagen voel het al veel beter. Bekijk meer tips voor pijn down under.
Plassen gaat moeizaam na de bevalling
De meeste vrouwen hebben na de bevalling moeite met plassen. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Ze voelen niet dat ze überhaupt moeten plassen doordat de zenuwen tijdens de bevalling knel hebben gezeten
- Ze ervaren een branderig gevoel door een eventuele knip, wond of scheur
- Het weefsel rond de urinebuis is opgezwollen door de bevalling
- De blaasspier is slapper geworden door de hormonen
Na de bevalling moet je binnen 4 tot 6 uur plassen. Met een volle blaas kan de baarmoeder namelijk niet goed samentrekken. Dat is dus de reden dat jij uit je bed getrommeld wordt om naar de wc te gaan. Ook al voel je helemaal niet dat je moet en heb je daar geen zin in.
Het is ook erg belangrijk dat je daarna regelmatig naar de wc gaat. Ook als je geen aandrang hebt. Je lichaam wil graag het vocht kwijt (=minder kilo’s) en het verkleint de kans op infecties. Ga dus om de 3 tot 4 uur naar de wc.
Tip: Zet een kan lauw water bij de wc om te spoelen of plas onder de douche. Zo spoel je het schoon en het prikt minder hard wanneer je dit ook gelijk doet met het plassen.
Hechtingen na een bevalling
Oh no, komt dit ooit nog goed? Jazeker en ook al vrij snel. Als je in het begin wilt kijken hoe het eruit ziet, doe het gewoon nog even niet. Het ziet er erger uit dan dat het is. Het geneest echt snel en mooi. De kraamzorg kijkt regelmatig of het goed gaat (en ja, dat is best even wennen, iedere dag een kijkje).
Wanneer je na je bevalling gehecht bent, is dit best wel even pijnlijk. Wat kun je doen om dit te verlichten:
- De verloskundige raadt je aan om erop te gaan zitten. Ja hoor, ben je wel helemaal lekker?! Toch doen zij dit niet voor niets. Het helpt tegen de zwelling
- Goed schoon houden: spoel iedere keer na een toiletbezoek met lauwwarm water. Het helpt ook als je tijdens het plassen al spoelt, dan prikt het minder. Het spoelen met lauwwarme kamille thee werkt verzachtend en ontstekingsremmend
- Lucht je hechtingen iedere dag een half uur zonder laken of onderbroek
Na een paar dagen beginnen de hechtingen te jeuken en te trekken. Dat is normaal. De meeste hechtingen lossen vanzelf op. Je vindt dan vanzelf een draadje in de wc. Lossen ze niet op? De verloskundige of de kraamzorg zal ze dan na 6 dagen verwijderen. Dit doet niet echt pijn, het is hooguit gevoelig.
Spierpijn
Ben je natuurlijk bevallen? Je hebt een wereldprestatie neergezet. Met oerkrachten, waarvan je niet wist dat je het in je had, heb je een baby op de wereld gezet. Daar heb je wel even spierpijn van!
Heb je een keizersnede gehad? Ook dan heb je een top prestatie geleverd! Het kan zijn dat het gepland was, of een spoedkeizersnede. Hoe dan ook, een prestatie van formaat. Ook dan heb je pijn, je buikspieren zijn doorgesneden. Het herstel duurt hierdoor helaas langer. Volg nauwkeurig de instructies op met betrekking tot het niet tillen en rustig aan doen. Je bent er dan echt het snelste vanaf.
Bloedverlies
Op de plek waar je placenta zat, heb je nu een wond in je baarmoeder. Deze blijft zo’n 4 tot 6 weken vocht afgeven. Bloed samen met wondvocht noem je de vloed. De eerste week is het bloeden vrij heftig. Ook kunnen er best grote stolsels uit komen, soms wel zo groot als een vuist. Nu snap je waarschijnlijk waar die grote kraamverbanden voor zijn. De kleur verandert geleidelijk van helderrood naar bruin, naar geel of lichtroze. Na 3 weken mag er geen bloed meer bij de vloed zitten. De geur wordt wel sterker. Je baarmoeder is na zo’n 6 weken weer hersteld. Dan begin je waarschijnlijk ook weer te menstrueren. Wanneer je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog wel een jaar uitblijven, je bent dan overigens wel vruchtbaar!
Zo lang je nog vloeit:
- Gebruik geen tampons
- Ga niet in bad
- Wacht nog even met vrijen
- Ververs je maandverband regelmatig
Wanneer je na je eerste week weer meer gaat bewegen, kan het vloeien ook iets toenemen. Schrik daar niet van, dat hoort erbij.
Wanneer neem je contact op met de huisarts?
- Wanneer je plots hevig gaat vloeien (meer dan 1 kraamverband per half uur) of het plotseling stopt
- Wanneer je bloed een onaangename geur heeft
- Wanneer je koorts hebt
- Je vaak meerdere grotere stolsels verlies
Het kan zijn dat een stukje van je placenta is achtergebleven. Deze zal er dan uitgehaald moeten worden.
Kraamtranen
De meeste vrouwen krijgen na ongeveer drie dagen last van kraamtranen. Je leven is een emotionele achtbaan, het hormoonpeil duikelt naar beneden en je bent moe van de heftige periode en slaapt natuurlijk niet zo veel. Niet zo gek dat je wat emotioneler bent. Je kunt huilen om niets of je een beetje verdrietig voelen. De kraamzorg ziet dit zo vaak, laat je dan ook een beetje in de watten leggen. Pak een zakdoek en na een paar dagen voel je je weer beter! Blijf je echter langer dan een paar dagen somber? 10 tot 20% van de vrouwen krijgt een postnatale depressie. Schaam je niet, het is ook niet alleen maar een roze wolk. Bespreek dit met de kraamzorg of verloskundige. Onder invloed van de hormoonschommelingen kun je soms ook somber worden. Zij kunnen je helpen. Bekijk ook de tips bij het ontbreken van een roze wolk. Of wat je kunt verwachten in de kraamweek.
Stuwing
Au! Je borsten ontploffen, tenminste, zo voelt het wel. Na de bevalling wordt je baby binnen een uur aan de borst gelegd. De dagen erna ook zo vaak mogelijk. De melkproductie komt op gang en ..au, je krijgt last van Stuwing. Vaak vanaf dag 4. Je borsten kunnen keihard zijn. Het is voor je kindje nu ook moeilijker om te drinken omdat je borsten zo hard zijn.
Wat kun je doen bij stuwing?
- Koolbladeren, leg ze van te voren even in de koelkast of de vriezer
- Voor het voeden, licht afkolven ( niet te veel want dan stimuleer je de aanmaak van melk)
- Melk er richting de tepel iets uit masseren: druk zachtjes met je hand op de plek en dan richting je tepel
- Draag geen strakke beha’s, anders krijg je verstoppingen in je borst
Controleer je borsten regelmatig op harde bobbels en kleur verschillen. Deze kunnen tot een borstontsteking leiden. Masseer daar de melk er richting de tepel uit.
Lege lubberige buik
Dat is gek, je voelt geen baby meer in je buik. Dat kun je best even missen. En…het lijkt alsof je misschien nog een maand of 5 zwanger bent, maar dan met een slappe lubberige buik. Je hebt behoorlijk wat vel over, logisch. Maar dat voelt wel een beetje gek. Dat trekt ook wel weer bij in de eerste week, dus even geduld hebben. Je baarmoeder zal in een paar weken weer naar de oorspronkelijke staat krimpen (door onder andere de naweeën).
Obstipatie: angst voor number 2
Oei, de eerste keer naar de wc is eng. Voor iedereen. Het lijkt alsof je weer moet persen. Probeer dit wel zo snel mogelijk te doen. Je zult zien, het gaat goed. Wanneer je het uitstelt, wordt het juist pijnlijker. Een paar tips:
- Voel je dat je moet, ga dan ook, stel het niet uit
- Neem de tijd, probeer te ontspannen
Probeer te vermijden dat je last krijgt van obstipatie. Drink voldoende water (minstens 1,5 liter), eet vezelrijk (veel fruit/ groenten) en vermijd vet eten, bananen, wit brood, te veel cafeïne en hard gekookte eieren.
Haaruitval
Wanneer je in het afvoerputje van de douche kijkt, denk je waarschijnlijk dat je kaal wordt. Tijdens de zwangerschap had je een mooie volle bos haar. Dat kwam doordat er bijna geen haren uitvielen onder invloed van hormonen. Nu je niet meer zwanger bent, zul je weer je oude coupe terugkrijgen.