De geboorte van je baby. Het moment waar je zo ontzettend naar uitgekeken hebt al die maanden tijdens je zwangerschap. Maar voordat het zo ver is moet je eerst nog “even” bevallen. Ben jij al goed voorbereid? En wat kun je verwachten na de geboorte van je zoon of dochter?

De periode voor de geboorte van je baby: het laatste trimester

Tegen het einde van je zwangerschap komt de geboorte van je baby snel dichterbij. Je hebt waarschijnlijk al een geboorteplan met je verloskundige besproken. Daarin neem je al je wensen op ten aanzien van de bevalling (wil je bijvoorbeeld pijnbestrijding of niet?) en stel je nog een keertje al je vragen aan de verloskundige.

Je gaat met zwangerschapsverlof en ruimt de babykamer (of het hele huis) op en wast de babykleertjes. Nesteldrang noemen ze dat. Vergeet ook niet nog even wat leuke dingen te doen, lunchen met vriendinnetjes, nog een keer naar de kapper, op je gemakje op de bank met je favoriete tijdschrift (wanneer het kan natuurlijk).

De geboorte: de laatste weken

In de laatste weken begin je je steeds meer te verdiepen in de bevalling en verlang je naar het moment van de geboorte. Eindelijk je baby in je armen sluiten. Je wordt steeds nieuwsgieriger hoe hij of zij eruit zal zien. Je let op alles wat je voelt, je krijgt wat vaker harde buiken en vraagt je af of je de weeën zult herkennen. Wat zijn eigenlijk de mogelijke signalen van de start van een bevalling?

Wanneer je zo rond de 40 weken zwanger bent, ben je er vaak wel klaar mee. De uitgerekende datum is toch de datum die je al die tijd in je hoofd hebt gehad. Laat maar komen dus! De zwangerschap wordt fysiek zwaarder en je vraagt je af of je de bevalling misschien zelf op kunt wekken.

De geboorte: de bevalling

En dan is het begonnen. Een paar uur (en soms wat langer) hard werken voor een geweldig resultaat. Ondanks dat het zwaar is, wordt dit toch vaak het meest bijzondere moment in het leven van een vrouw genoemd (en gevonden). De bevalling verloopt in een aantal fases maar misschien krijg je wel een (on)geplande keizersnede. Het moment van de geboorte zelf is prachtig. Je krijgt je baby vaak al snel lekker bij je op je blote borst. Een onbeschrijfelijk gevoel, je kijkt, voelt en bewondert je baby. Bekijk ook eens de tips voor het eerste uur na de geboorte. Ben je benieuwd naar wat je baby in dat eerste uur doet? Bekijk dan dit geweldige filmpje over de instinctieve fasen van een baby na de geboorte.

Bekijk hier alle informatie over de bevalling

Na de geboorte:

Na de geboorte van je baby, is je bevalling nog niet afgerond. De placenta moet er ook nog uit. De weeën stoppen nog niet volledig en binnen een uur wordt als het goed is je placenta geboren. Gebeurt dit niet, dan wordt het operatief verwijderd. Ook kun je nog een paar dagen naweeën hebben. Bekijk ook eens wat je kunt verwachten in de eerste dagen na de geboorte.

Bekijk hier alle informatie over de kraamtijd

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: