Het einde van de zwangerschap nadert. Je begint na te denken over de bevalling. Wat is het verloop van een bevalling? Hoe gaat dat eigenlijk precies? Het verloopt altijd in een aantal fases. Hoe lang die stappen duren verschilt per bevalling.
Weeën: de start van de bevalling
Je hebt verschillende soorten weeën. Vaak hebben zwangeren in de laatste fase nog weleens “loos alarm” weeën. De oefen weeën of de bekende harde buiken. De baarmoeder oefent alvast met het samentrekken. Maar ze verdwijnen na een tijdje weer.
De goede weeën komen regelmatig en duren zo’n minuut, ze zijn krachtiger dan harde buiken. De weeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen. De opening moet 10 centimeter zijn (de ontsluiting). Een eerste bevalling kan lang duren, zo’n 1 cm ontsluiting per uur. De laatste centimeters zijn het heftigst maar dan is het einde ook in zicht.
De verloskundige of gynaecoloog komt regelmatig checken hoe de ontsluiting vordert. Dit doet zij door met haar vingers inwendig de baarmoedermond te voelen (toucheren).
In de meeste gevallen breken de vliezen tijdens de bevalling. Soms begint de bevalling overigens met het breken van de vliezen. Je voelt dan een beetje warm water lopen.
Hoe voelt een wee?
Je voelt een wee opkomen als een kramp, deze wordt erger en zakt dan weer af. Daarna is het even rustig in je buik, tot de volgende wee. De hevigheid neemt naarmate de bevalling vordert toe. Het wordt dus opgebouwd. De meeste vrouwen voelen de pijn in hun buik, anderen in hun rug en soms ook benen.
Ontsluiting: persen
Wanneer je in de piek van je bevalling zit voel je bij de weeën een enorme drang om te drukken. Je kunt dit moeilijk tegen houden. Geef dit aan bij de verloskundige. De verloskundige kijkt of je 10 centimeter ontsluiting hebt en geeft het startsein om te persen. Het voelt alsof je enorm moet poepen. Deze weeën komen om de 5 minuten en zijn zeer sterk. Pers met deze weeën mee met alle kracht die je in je hebt. Wanneer het hoofdje bijna naar buiten komt voel je het branden tussen je vagina en je anus. Volg de aanwijzingen van de verloskundige. Zij houdt het eventuele inscheuren in de gaten. Mocht het moeizaam gaan of er dreigt een ruptuur zal ze je een knip geven. Dit gebeurt op een piek van een wee, daar voel je dan bijna niets van. Bij een tweede kindje hoef je meestal maar een paar keer te persen.
De geboorte
Nadat het hoofdje naar buiten komt, volgt het lijfje snel. Je baby wordt snel op je blote buik of borst gelegd. Zo hebben jullie direct huid op huid contact en ruikt je baby jouw geur. Een geweldig mooi moment!
Nadat je baby even bij jou op je buik of borst heeft gelegen, krijgt het al vrij snel de eerste testen (Apgar score) om te kijken of het gezond is. Deze test wordt na 10 minuten weer herhaald. Bekijk ook het artikel over je baby en het eerste uur na de bevalling. En de tips voor het eerste uur na de bevalling.
De placenta
Nadat je buik even rustig wordt, begint je baarmoeder weer samen te trekken om de placenta uit te drijven. Dit gebeurt meestal vrij snel. De placenta moet binnen een uur na de geboorte van je baby naar buiten gekomen zijn. Wanneer dit niet zo is, wordt deze alsnog operatief verwijderd.
Bekijk ook het artikel wat je kunt verwachten in de dagen na de bevalling.