Bevallen met een baarkruk, zittend bevallen dus! Dat klinkt misschien gek, maar vroeger beviel het merendeel in een zittende houding. Tegenwoordig bevalt 85% in een liggende houding. Terwijl dit eigenlijk een tegennatuurlijke houding is. Maar hoe werkt dat dan met zo’n baarkruk? Wat zijn de voor -en nadelen?
Baarkruk: wat is het?
Eigenlijk precies wat je verwacht. Een kruk waar je op kunt bevallen. Vroeger was het letterlijk een stoel met een gat erin. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Van hout, van kunststof of opblaasbaar. Ze zijn wel allemaal rond met aan de voorkant en in het midden een gat erin.
Wanneer je thuis gaat bevallen heeft de verloskundig deze meestal wel bij zich. Ook in het ziekenhuis hebben ze zo’n baarkruk staan. Vooraf is het lastig inschatten wat je prettig vindt tijdens de bevalling. Verdiep je wel al in de mogelijkheden zodat je in ieder geval op de hoogte bent en de gedachte “had ik dat maar geweten” voorkomt.
Baarkruk: hoe werkt het?
Wanneer je gaat persen, ga je op de baarkruk zitten. Dit doe je door licht achterover te leunen, je benen wijd neer te zetten en je voeten plat op grond te houden. De bekkenuitgang is op deze manier maar liefst 30% groter. Daarnaast werkt de zwaartekracht ook mee in deze houding. De verloskundige gaat voor je zitten. Met behulp van een spiegeltje houdt zij alles in de gaten en kan zij de baby ook op tijd aanpakken. Je eventuele partner zit achter je. Soms met de knieën in jouw rug zodat je extra kunt leunen en kracht kunt zetten.
Baarkruk en de voordelen:
- Je baby zal door de zwaartekracht sneller in de juiste positie liggen en naar beneden zakken.
- De weeën zijn meestal krachtiger doordat er meer druk op de baarmoeder komt te staan. Hierdoor zul je vaak minder lang hoeven persen.
- Je kunt de baarkruk ook onder de douche of in bad gebruiken.
- Je baby heeft minder kans op afwijkende hartritmes.
- De kans op een knip of het gebruik van een verlostang of vacuümpomp is kleiner.
- De bekkenuitgang is groter dan bij een horizontale bevalling.
- De meeste vrouwen ervaren minder pijn op een baarkruk.
De nadelen van een baarkruk:
Het einde van de bevalling kan soms super snel gaan. Omdat je meestal pas op de baarkruk gaat zitten wanneer je mag persen, moet je dan dus van houding veranderen. Dit is dan niet altijd even prettig.
De kans dat je een beetje inscheurt is bij een baarkruk bevalling iets groter. Dit wil echter niet zeggen dat de kans op een totaalruptuur groter is, dat is namelijk niet zo.
Je partner zit achter je, wel vaak met zijn hoofd naast dat van jou. Je kunt hem dus niet aankijken. Hij ziet hetzelfde als jij ziet, maar misschien is dat juist wel een voordeel? Mocht hij het wel willen zien, kan er natuurlijk een spiegeltje worden neergelegd.
Er kan soms na de bevalling meer bloedverlies zijn door de zwaartekracht. Ga daarom dus ook snel op bed liggen na de bevalling.
Wil je met de baarkruk bevallen?
Bespreek dit al met je verloskundige. Zij beoordeelt tijdens de bevalling of het mogelijk is. Beval je in het ziekenhuis? Bespreek het ook vooraf, zij zijn soms wat terughoudend (meestal vanuit praktische overwegingen). Maar wanneer je het vooraf bespreekt zou dit mogelijk moeten zijn.
Voor alle houdingen tijdens een bevalling geldt dat je dit ook mag veranderen, ook al heb je dit vooraf niet besproken in het geboorteplan. Dus wil je het toch proberen of vind je het juist niet prettig meer? Meld het en kies een houding die je wel prettig vindt.