Veel kinderen vinden natuur maar saai, en zeker als ze achter ouders aan moeten sjokken over strak aangelegde wandelpaden. En dat is jammer want positieve jeugdervaringen in de natuur zijn juist zo belangrijk voor kinderen zodat ze op latere leeftijd de natuur actief beschermen. Kinderen zijn toch de natuurbeschermers van morgen. Maar hoe krijg je kinderen achter die computer vandaan? En waar vind je die leuke activiteiten in de natuur die ook geschikt en leuk zijn voor kinderen?

Wij zijn lid van OERR.

Oerrr maakt onderdeel uit van Natuurmonumenten, maar richt zich helemaal op kinderen, dus Natuurmonumenten speciaal voor kinderen. Ze bieden kinderen de mogelijkheden om die positieve ervaringen in de natuur op te doen, en het mooie is dat dit kan zonder dat een stadskind echt naar een natuurgebied toe moet. Kinderen die zich aanmelden voor Oerrr krijgen ieder seizoen een set kaarten toegestuurd met opdrachten. ‘Stamp op de grond na een flinke regenbui en meet de grootste regenworm op die omhoogkomt.’ ‘Trek een stuk schors van een omgevallen boom en teken alle beesten na die daaronder zitten.’ Natuurmonumenten stuurt die tips, omdat ouders vaak ook niet meer weten wat er buiten te doen is. Daarnaast organiseren ze doe-activiteiten in de omgeving voor verschillende leeftijden waar je je voor op kunt geven.

Dit weekend bezocht ik één van de doe-activiteiten.

Bij ons om de hoek staat de Belevenisboerderij Schieveen. Zelfs in het vroege voorjaar is het daar een paradijs voor kinderen. Ze kunnen er ravotten in de speelnatuur van OERR, knuffelen met boerderijdieren en aan de ouders wordt ook gedacht. Die  kunnen een lekker kop koffie op het terras drinken. Samen met mijn kinderen ging ik op pad met de schaapsherder. Met een tractor vertrokken we naar de schaapschuur waar we alles te horen kregen over het schaapherdersvak. Vlak voordat we met de trekker weer terug gebracht werden naar de boerderij werden ook nog twee lammetjes geboren. Wat een belevenis voor de kinderen om daar gewoon met je neus bovenop te kunnen zitten.

Over een paar dagen is het officiële begin van de lente, dus hoog tijd om het volledige gezin onder dat dekentje en achter de computer vandaan trekken en er weer op uit te gaan in de natuur. En die natuur die begint als je de deur uitstapt. Lammetjes in de wei en krokusjes langs de weg, in al z’n eenvoud, dicht bij huis. Ga je mee?

Wil je het lammetje geboren zien worden en een kijkje nemen bij Belevenis boerderij Schieveen? Kijk dan naar het korte filmpje op ons YouTube kanaal:

Lees ook mijn andere uitjes tips:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul