Je kleuter vertelt je in alle geuren en kleuren over de slag om zijn piratenschip, het spel op school of over het supersonische bouwwerk dat net is gecreëerd. Leuk (en af en toe best saai en vermoeiend). Soms dwalen mijn gedachten af en antwoord ik bevestigend met een simpele “Ja” of met “Oh, echt waar?” zonder echt te luisteren. Waarna het verhaal nog een minuutje verder gaat of weer opnieuw begint. Maar zou het niet leuk zijn wanneer je kind honderduit blijft vertellen over alles wat het meemaakt? Ook wanneer het straks 10, 12 of 15 jaar oud is? Dat je kind weet dat het over alles kan praten met jou? Dan moet je dus nu een goede basis leggen.

Een paar tips om met je kleuter te praten:

Het belangrijkste is dat je je realiseert dat iedere leeftijd een ander niveau heeft. En dat kleuters, maar ook tieners en volwassenen, nog altijd leren om zich bepaalde communicatieve vaardigheden eigen te maken. Het is dus een leerproces, dan is het maar even saai, maar wel voor het goede doel! Kleuters zijn bijvoorbeeld geneigd om korte antwoorden te geven wanneer de vraag niet lekker gesteld wordt door ons. Ik heb een tijd lang iedere dag gevraagd ” Hoe was je dag vandaag”  Dan krijg je dus het (teleurstellende) antwoord “leuk” “niet leuk” of “weet ik niet” wanneer ze überhaupt geen zin hadden om iets te zeggen. Dat werkt dus niet. Je kunt beter vragen “Wat was het leukste, saaiste, stomste, grappigste of vieste vandaag?” dan krijg je waarschijnlijk wel een leuk verhaal.

Krijg je dan nog steeds een antwoord bestaand uit 1 woord? Vraag door, waarom was het saai of vraag naar details. Leuke bijkomstigheid van het vragen naar details is dat je de woordenschat vergroot van je kindje. Je kleuter heeft nog een beperkte woordenschat om situaties of gevoelens te beschrijven. Wanneer jij vraagt naar details, gebruik je waarschijnlijk woorden die nog niet zo goed bekend zijn en leren zij de context van die woorden.

Begin niet meteen met een onbekend onderwerp of iets uit het jeugdjournaal. Veel te ingewikkeld. Start juist met het verhaal dat je al 100 keer gehoord hebt of met het favoriete boek, spel of programma. Waarom? Omdat je kindje daar heel graag en uitgebreid over wil vertellen.

Een paar zinnen om een gesprek te starten met je kleuter:

  1. Wat vind je het leukste moment van de dag en waarom?
  2. Wat vind je het leukste seizoen en waarom?
  3. Heb je zin in het weekend (vakantie)? Waarom?
  4. Welk stripfiguur of personage uit het boek (serie/ film) zou je willen zijn en waarom?
  5. Welke superpower zou je willen hebben? Waarom?
  6. Welk probleem in de wereld zou je willen oplossen?
  7. Welk gedeelte van de dag zou je opnieuw willen doen? Of zou je willen veranderen? Waarom?
  8. Wat denk je dat opa/ oma/ zusje/ broertje/ x aan het doen is nu?
  9. Waar zijn wij als familie (jijzelf of papa/ mama) heel goed in?
  10. Wat herinner jij je van (verjaardag/ vakantie)?