Kinderen plassen in de eerste jaren nog in hun bed. Eerst nog in een luier maar op een gegeven moment ga je proberen om je kind ook ’s nachts zindelijk te laten worden. Wanneer dat niet lukt kan dat behoorlijk frustrerend zijn, voor zowel ouder als kind. Het kan zelfs een soort obsessie worden waardoor het kind een torenhoge druk voelt om vooral niet in bed te gaan plassen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar waardoor wordt dat bedplassen veroorzaakt? Wat is normaal en wat kun je eraan doen?
Bedplassen: wat is het eigenlijk?
We spreken van bedplassen wanneer een kind van 5 jaar of ouder zijn of haar urine niet op kan houden tijdens de nacht. Met als gevolg een nat bed wanneer je ’s ochtends je kindje wakker maakt of omdat je ’s nachts al het bed moet gaan verschonen. Een kind van vijf of zes jaar oud is een bedplasser wanneer dit minimaal twee keer per maand gebeurt. Wanneer je kind ouder is geldt dat dit één keer per maand voorkomt.
Bedplassen: wat is normaal?
Totdat een kindje drie of vier jaar oud is, is het normaal. Wanneer je kindje 5 is en nog weleens een nat bed heeft, is dat niet meer dan vervelend. Ruim 15% van de zesjarigen heeft er ook weleens last van en 5% van de tienjarigen ook. Wanneer je kindje dus last heeft, is het zeker niet de enige.
Bedplassen en de oorzaken:
Het bedplassen kan verschillende oorzaken hebben. Bespreek het daarom met je huisarts of kinderarts. Het kan bijvoorbeeld erfelijk bepaald zijn, kinderen die moeilijker wakker worden, worden ook vaak minder snel wakker van het signaal dat ze moeten plassen. Er kan sprake zijn van een verhoogde nachtelijke urineproductie, er is sprake van stressvolle situaties voor je kindje of je kind heeft een latere rijping om het zindelijkheidsproces te kunnen leren.
Kinderen doen het in iedere geval niet om de ouders te pesten, wat ook nog weleens wordt gedacht. Kinderen schamen zich ervoor. Hoe ouder zij worden, hoe erger dit schaamtegevoel wordt. Dit betekent dat je als ouder hier extra voorzichtig mee om moet gaan (lees niet boos worden wanneer je kindje weer in zijn of haar bed heeft geplast).
Bedplassen: wat kun je doen?
Bespreek het met een huisarts of een kinderarts. Eerst moet nagegaan worden wat de mogelijke oorzaak is, voordat een behandeltraject gestart kan worden.
Er zijn daarnaast nog wel een paar dingen die je zelf al kunt doen. Bouw bijvoorbeeld de druk niet te hoog op. Hoe frustrerend het misschien ook is, je kindje is heel kwetsbaar en schaamt zichzelf ook voor het bedplassen. Het kan lijken of dat niet zo is, je kind gedraagt zich bijvoorbeeld onverschillig. Maar dat is te verklaren door onwijkgedrag. Ze weten niet wat ze kunnen en moeten doen. Wordt niet boos.
Bij de jongere kinderen (5 of 6 jaar) kun je werken met een plas schema: maak een kalender met alle dagen. Je kindje verdient een sticker wanneer het een droge nacht heeft gehad. Dit doe je twee weken. Na twee weken en een volle kalender met stickers verdient het een kleine beloning. En dan start je weer opnieuw. Deze positieve stimulatie wil bij de jonge kinderen nog weleens helpen.