Een babyshower organiseren voor een zwanger vriendinnetje of je (schoon)zus? Super leuk, dat moet dan natuurlijk wel een mooi feestje worden. Met deze tips organiseer jij zeker een leuke, gezellige en originele babyshower.

Babyshower: wat is het?

Allereerst even terug naar het begin. Wat is een babyshower eigenlijk? Het is een overgewaaide traditie uit Amerika om tijdens de zwangerschap de zwangere eens extra in het zonnetje te zetten. Meestal is het een verrassing waarbij de zwangere verwend wordt met lekkere hapjes, gezelligheid en cadeautjes voor haar en de baby, met al haar vriendinnetjes, moeders en zussen. Ook wordt er nog weleens een grappige activiteit aan toegevoegd.

Babyshower organiseren: wie nodig je uit?

Eigenlijk is het hetzelfde lijstje als je bij haar vrijgezellenfeest zou uitnodigen plus de moeders en eventueel tantes. De aanstaande oma’s mogen natuurlijk niet ontbreken op een babyshower. Dus zorg dat je in het geheim aan een lijstje komt van haar vriendinnetjes, (schoon) zussen, aanstaande oma’s en eventuele nichtjes of tantes waar ze een hechte band mee heeft. Traditioneel gezien zijn het vaak alleen vrouwen, maar heb jij het gevoel dat een man niet mag ontbreken? Er kan natuurlijk altijd afgeweken worden van een ongeschreven regel.

Babyshower organiseren: wanneer?

De beste tijd voor het organiseren van de babyshower is wanneer je vriendin zo’n 6 a 7 maanden zwanger is. Of omdat zwangeren vaak in weken praten: rond de 30 weken. Dat zijn over het algemeen de maanden waarin een zwangere zich goed voelt. Ze heeft voldoende energie en kan zich makkelijk bewegen. Misschien is het handig om het wel een keertje te checken bij haar zelf (of bij de partner) of ze het wel ziet zitten. Je weet het maar nooit met die hormonen!

Je bent met behoorlijk wat mensen dus stel op tijd een aantal data voor. Check vooraf met de partner van de zwangere of zij op die data ook zou kunnen. Het is het leukste als de zwangere echt totaal verrast wordt op haar babyshower. Geef dus wel aan dat een verrassing is, zodat ze echt van niets weet. Wanneer je de data hebt afgestemd check je de beschikbaarheid bij de rest. Je hebt hier hele handige sites voor zoals bijvoorbeeld datumprikker.nl. Je hebt dan wel de emailadressen nodig. Je kunt natuurlijk, als je die nog niet hebt, ook eerst even een app groep aanmaken.

Een babyshower is meestal in de middag, een zwangere houdt het ’s avonds meestal niet zo heel lang vol en verlangt misschien meer naar de bank of haar bed. Mocht ze er wel zin in hebben, is er altijd ruimte voor uitloop.

Babyshower organiseren: wat moet je regelen?

Het is niet bijzonder ingewikkeld, je moet alleen even een paar dingen bedenken behalve de datum. Waar ga je de babyshower bijvoorbeeld houden? Het is misschien handig om dit te overleggen met de anderen. Wanneer het op lokatie is, is het misschien wat duurder maar minder werk. De zwangere zelf hoeft natuurlijk niets te betalen, dus worden de kosten verdeeld. Je kunt op heel veel plekken terecht voor een lekkere high tea of lunch. Wanneer je aangeeft dat het een babyshower is, kun je vaak ook nog wel wat versiering regelen. Denk aan ballonnen of een paar grapjes op tafel.

Wanneer je het bijvoorbeeld bij jou thuis doet of met een leuke picknick in het park, is er vaak weer meer ruimte voor eigen inbreng. Je kunt dan iedereen iets te eten laten maken, de boel over the top versieren en kunt alle babyshower spelletjes doen die je wilt. Je kunt het ook bij haar thuis doen, zorg dan wel even dat het na afloop ook weer opgeruimd wordt.

Er zijn een paar elementen om over na te denken:

 • Genodigden
 • Datum
 • Lokatie
 • Versiering
 • Hapjes
 • Spelletjes
 • Cadeau

Babyshower spelletjes

Je kunt als je wilt, en als je inschat dat je vriendin dit leuk vindt, ook een aantal spelletjes doen tijdens de babyshower. Beperk het aantal wel tot maximaal drie spelletjes anders gaat de lol er wel vanaf. Het leukste tijdens een babyshower is vooral de gezelligheid en het lekker bijkletsen met vriendinnen en familie.  Je kunt aan de volgende babyshower spelletjes denken:

 • Vraag iedereen een babyfoto mee te nemen en raad wie het is
 • Koop een kalender en laat iedereen (eventueel het geslacht) de naam en de geboortedag raden en op schrijven op de kalender
 • Babyhapjes proeven (alleen als de zwangere geen last heeft van misselijkheid of HG): laat haar geblinddoekt een aantal hapjes proeven en raden wat het is
 • Rompertjes of slabbertjes versieren met stiften of verf
 • Dagboek met daarin een verhaaltje van alle vriendinnetjes. Bijvoorbeeld tips voor de kraamweek of voor haar verlof
 • Pictionary met baby woorden: maak twee teams en laat ze om de beurt baby gerelateerde woorden uitbeelden, zorg dat je vooraf de kaartjes hebt gemaakt
 • Foto’s maken van de trotse mama in spé met haar liefste vriendinnen en familie
 • Print foto’s van de zwangere en partner uit, zorg voor scharen en lijm en laat iedereen een baby in elkaar knutselen. Bijvoorbeeld de ogen van de zwangere en de mond van de vader, enzovoort.

Babyshower hapjes

Eten is misschien nog wel belangrijker. Niet alleen de liefde van de man gaat namelijk door de maag, van een zwangere in veel gevallen ook. Check altijd wel even wat zij niet mag eten tijdens de zwangerschap. Je kunt je natuurlijk uitleven met cupcakes en baby versiering of je maakt van donuts een baby hoofdje en stopt een speentje in het gat. Je hebt voor de echte crea bea’s onder ons ook babyshower taarten met buiken en baby’s.

Babyshower taart

Fotocredits @ www.cakecentral.com

Of wat denk je van soesjes met muisjes, baby worstenbroodjes (vouw bladerdeeg als een dekentje om een mini knakworstje en het lijkt op een baby) of gevulde eitjes die op een wiegje lijken door maar een kwart van een helft weg te snijden en weer op het gevulde eitje te plaatsen. Kijk ook eens op Pinterest om ideeën op te doen.

Babyshower cadeau

Het oorspronkelijke idee is dat de baby uitzet aangevuld wordt, dus dat je een cadeautje voor de baby koopt. Maar goed, het is natuurlijk ook gewoon fijn om juist iets voor je vriendin te kopen voor de laatste periode van haar zwangerschap. Juist iets alleen voor haar. Wanneer je wel iets voor de baby uitzet wilt kopen, moet je natuurlijk wel weten wat ze nog nodig heeft. Dit vraag je even voorzichtig na bij de partner en zet je vervolgens in de mail of app naar de rest. Zorg wel even dat er onderling afgestemd wordt, anders heeft ze straks bijvoorbeeld 6 verschillende flessen of dekentjes.

Veel plezier en maak je niet te druk. Het gaat om de gezelligheid!