De eerste babyschoenen, wanneer heb je ze echt nodig? En waar moet je op letten wanneer je die babyschoenencollectie gaat kopen? Misschien staat er bij jou (net als bij vele anderen) al een hele collectie babyschoenen op een plankje te pronken, nog voordat je baby geboren is. Don’t blame yourself, die schoentjes zien er ook eigenlijk te schattig uit. Maar heb je ze ook al echt nodig?

Babyschoenen : wat zijn het en wat zijn de kenmerken?

Ik hoor je bijna denken” hoezo wat zijn babyschoenen?” Schoenen voor je baby natuurlijk. Klopt, alleen er is nog wel iets meer over te vertellen. Ze zijn meestal beschikbaar vanaf schoenmaat 16. De beste babyschoenen zijn in ieder geval gemaakt van leer, omdat dit materiaal het beste ademt. Zowel de buitenzijde als de voering van de babyschoen. Je wilt natuurlijk niet dat je baby al zweetvoeten krijgt? Daarnaast hebben de eerste goede babyschoenen een flexibele en soepele zool. Zodat de schoentjes goed meebewegen met de voeten van je baby, zonder dat het veel kracht kost. Let bij de aanschaf ook op een stevige hiel, dit zorgt voor stevigheid en dat de voetjes niet naar rechts of links gaan schuiven.

Babyschoenen : wanneer koop je de eerste babyschoenen?

Er is meestal een verschil tussen wanneer je ze al koopt en wanneer je baby de babyschoenen echt nodig heeft. Je baby heeft namelijk pas echt de eerste babyschoenen nodig wanneer het zelfstandig gaat staan of lopen. Dat duurt dus nog wel even. Wanneer je baby alleen nog binnen aan het oefenen is (zo rond het eerste levensjaar), kun je je baby dit nog het beste op blote voeten laten oefenen. Zo ontwikkelen de voeten en spieren het beste op een natuurlijke manier en voelt je baby de ondergrond goed aan. Heb je een koude vloer, dan trek je het beter antislip sokken aan. Zo heeft je baby de beste grip op de vloer en heeft het nog wel warme voetjes.

Tot die tijd zijn babysokken of slofjes in principe genoeg voor je baby. Je kunt dan natuurlijk al wel schoentjes aan trekken, maar nodig is het niet. Bedenk je wel dat het aantrekken van die babyschoenen nog een kunst op zich is, wanneer je baby zo klein is. Die voetjes doen nog niet helemaal wat jij wilt…

Loopt je baby al zelf rond of gaan jullie naar buiten?

Dat is het moment dat je de eerste babyschoenen nodig hebt. Koop nu niet direct een hele collectie in dezelfde maat. De voeten van je baby groeien in sneltrein tempo, ze groeien zo uit de babyschoentjes.

Babyschoenen kopen : waar let je op?

De juiste maat babyschoenen

Controleer regelmatig de schoenmaat van je baby. Laat ze de eerste keer zeker even opmeten. Heb je al een paar schoentjes? Haal dan de zool uit de schoenen en zet de voet van je baby er staand op. Hebben de teentjes nog genoeg bewegingsruimte? Bekijk ook eens de maattabel voor babyschoenen.

Flexibele zool

Wanneer je baby begint met lopen is het belangrijk dat de babyschoenen een flexibele zachte zool hebben. Je baby leert dan de voeten goed afwikkelen en dat is weer goed voor de ontwikkeling van de voetjes en spieren. Wacht dus nog maar even met die leuke sneakers, die hebben meestal een harde zool. Wanneer schakel je dan wel over op schoenen met een harde zool? Je kunt het beste wachten met de extreem harde zolen zoals de echte sneakerzolen totdat je kindje schoenmaat 27 heeft. Dat is gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar. Dat wil niet zeggen dat je tot die tijd met de flexibele baby soft zolen zou moeten lopen, maar bekijk even of de zool van de kinderschoen wel een beetje flexibel is. Dat het afwikkelen goed gaat.

Pasvorm

Zonder een goede pasvorm misvormen de babyvoetjes. Dat wil je natuurlijk niet. Zorg daarom dat de schoenen niet te groot zijn, maar zeker ook niet klein. Zorg dat de hielen voldoende stevig zijn zodat de babyvoetjes niet gaan schuiven in de schoenen en de enkels minder makkelijk omzwikken.

Materiaal

Zorg dat de schoentjes van zacht en ademend materiaal zijn. Leren schoenen zijn over het algemeen het beste voor de voeten. Te zware schoenen voelen letterlijk als een blok aan het been. Met lichte schoentjes leert je baby het beste lopen en voelt het de schoenen ook niet zo zitten. Dat verkleint misschien weer de kans dat deze om de 5 minuten worden uitgetrokken door je baby.

Makkelijk aan en uit trekken

Dit is meer een puntje voor je eigen comfort. Je gaat die schoenen een heel aantal keren aan en uit moeten trekken. Hebben de schoenen een ruime instap? Werk het met klittenband, makkelijke vetertjes of zijn ze prachtig maar moet je die voetjes erin wringen? Zorg dat je hier in ieder geval bewust over nadenkt, scheelt je een hoop frustratie.

Tweedehands babyschoenen: wel of niet doen?

Schoenen gaan naar de vorm van de voeten staan. Wanneer je dus tweedehands schoenen aantrekt zullen de voetjes niet de mogelijkheid krijgen om hun eigen stand aan te nemen. Er wordt dan ook geadviseerd om dit niet te doen.

Bekijk ook: