Met de griepepidemie hier eindelijk achter de rug (*Ik klop het even flínk af*) hebben een aantal partijen goed verdiend aan de zelfzorgmedicatie. Hetgeen natuurlijk ook gestimuleerd werd met de aanbiedingen van drogisterijen. De 1+1 gratis van de Davitamon was de afgelopen 3 weken niet uit de folders te krijgen; dan weer de Etos, dan de Albert Heijn, opgevolgd (en afgewisseld) met het Kruidvat en de Trekpleister (en já, ik weet dat deze allebei onder dezelfde firma vallen).

Zelf neem je vaak met wat verhoging of algehele malaise een paracetamol en ga je weer verder met het ‘gewone’ leven. Maar met een baby, dreumes of peuter weet je spontaan niet meer waar je goed aan doet. Moet je ze nou thuis houden en uit laten zieken? Allerlei soorten thee voor ze maken en hopen dat het er zelf uitkomt? Of grijp je toch liever naar de hoestdrankjes, zetpillen of Sinaspril?

Ik weet nog dat onze knul nog een stuk kleiner was en nét op de kinderopvang zat. Even voor de beeldvorming; een kinderopvang is een soort kweekvijver voor álle griepvirussen die je kunt bedenken. Ieder nieuw kindje lijkt een soort bordje boven z’n hoofd te hebben met ‘Hoi, maak mij ziek!’, waardoor je de eerste 6 maanden het kinderdagverblijf vervloekt omdat je zelf ook om de haverklap verkouden bent.

Afijn, hij zat net een maand op de kinderopvang en het viel me op een zondag op dat hij heel knuffelig was. Hij was op dat moment echt niet zo in z’n ‘knuffelfase’ maar ik vond het zó lief dat hij ineens zich lekker tegen me aan nestelde, dat ik er niets achter zocht. Een half uur later lag hij ineens te slapen en gaven zijn wangen zowat licht in het donker, zo vuurrood waren ze. Rode wangen betekent ook hele warme wangen, en jawel, ik kon zowat een eitje bakken op z’n wangen. Uiteraard konden we de thermometer niet vinden (want ehm ja, we zijn niet altijd zo georganiseerd hier in huis) maar ik wist al wel dat hij normaal níet zo warm aanvoelde en ook niet de hele dag sliep.

Omdat ik het ook weer niet zó ernstig vond dat ik de spoeddienst ervoor wilde bellen, heb ik het even aangekeken. Na twee dagen het op te hebben gelost met paracetamol wilde ik toch zeker weten of er niet wat anders aan de hand was. Dus wij als overbezorgde ouders bij de huisartsenpost. Ik ben die week geloof ik 4 keer op visite geweest en heb ze wel 10 keer gebeld voor advies. Maar, ook zij stelden “beter te veel dan te weinig”. Verder horen of zien ze me nooit voor de kleine, dus ze wisten ook wel dat ik me écht zorgen maakte. Maar, zolang hij nog dronk en kleine beetjes at (en dat deed ie) kon het geen kwaad en moest hij écht uitzieken. Ik mocht wel zetpillen geven. Zolang ik het een beetje handig timede, simpelweg zodat hij er zelf niet zo’n last van had, maar ik moest er niet van schrikken als hij dan ging bibberen en beven. Immers hebben ze verhoging/koorts omdat het lichaam een virusje de baas probeert te worden, en daar worden ze dus warm door. De koorts onderdrukken zorgt ervoor dat de ‘thermostaat’ in zo’n lijfje ontregelt wordt, waardoor ze dus hele hoge pieken (en dalen) krijgen.

En dan is er dus een tweestrijd; want laat je hem dan een aantal dagen achter elkaar koorts hebben. Zodat je zelf helemaal ziek wordt van de paniek of wil je hem toch een beetje ontzien van het ellendige gevoel en ga je toch voor de zetpil? Dat is echt een heel rot dilemma. We hebben het allebei geprobeerd. We hebben hem eerst volop op de zetpillen gezet. Iets wat voor best wat afkeurende geluiden in de omgeving heeft gezorgd, maar we konden hem gewoon níet uitleggen dat hij zich écht wel weer beter ging voelen. Op zo’n moment wil je maar één ding; dat hij zich beter ging voelen en stopte met huilen. Uiteindelijk voelde het toch niet goed en heb ik de 3 zetpillen per dag weer afgebouwd. Ik liet me misschien ook een beetje gek maken door m’n omgeving hoor, net als iedere andere moeder. Dat ging uiteindelijk goed, wel nog een hoop ‘pieken’ in de temperatuur maar het zwakte wel wat af gelukkig. We zijn uiteindelijk zo’n twee weken zoet geweest met dat griepje, en dat hakte er best in. In die twee weken ga je overal aan twijfelen en vooral aan jezelf.

Inmiddels heb ik wel goed geleerd om op m’n eigen intuïtie te vertrouwen en goed te kijken. Wat wil je zelf het liefste als je verhoging of koorts hebt en je gewoon níet lekker voelt? Juist, dan wil je dat de koorts weg gaat en dan neem je dus een paracetamol.

Ik grijp niet bij ieder pijntje of zweetdruppeltje naar de zetpillen nu met ‘m hoor. Maar als hij zich echt niet lekker voelt of als het duidelijk merkbaar is dat er iets aan de hand is, komt er eerst een zetpil bij. Als het de dag daarna nog niet opknapt, dan gaan we eens verder kijken. Maar over het algemeen werkt die zetpil meer dan prima. Gelukkig volgt hij inmiddels de ‘gewone’ griepgolven en is hij niet meer om de haverklap ziek. Maar er is één ding wat níet in huis mag ontbreken;

Zetpillen. Hele voorraden aan zetpillen.

Lees ook mijn andere artikelen:

Rachelle

Hoi, ik ben Rachelle. 25 jaar en heb samen met mijn vriend een kabouter van 2 jaar. 

Daarnaast heb ik een SBS6-waardig verhaal.

Althans, zo refereert men er graag naar als ze mijn verhaal horen; ‘Jeetje, dat hoor je toch alleen op TV?’