Een babymassage heeft allerlei voordelen. Het kan bijvoorbeeld de krampjes verminderen. Je baby vindt het sowieso leuk en ontspannend om aangeraakt te worden en wanneer dat op een fijne massage manier gebeurt maakt je baby het gelukshormoon serotonine aan. Je baby wordt rustig waardoor het ook beter gaat slapen. Naast deze voordelen is het ook nog eens leuk om te doen! Hoe pak je zo’n babymassage dan aan?
Babymassage: wanneer kun je deze het beste geven?
Je kan starten met het geven van een babymassage wanneer je baby vier weken oud is. Een baby geniet het meeste wanneer het goed uitgeslapen is. Ongeveer een uur voor of na een voeding of bad is een prettig tijdstip. Hoewel er ook veel baby’s zijn die na een maaltijd of badje direct in slaap vallen. Dit is dus aan jou om te bekijken hoe dit bij jouw baby werkt. Zorg er in ieder geval voor dat je baby minstens een kwartier wakker is en een uur niet heeft gedronken. Wil je juist dat je baby lekker in slaap valt na de massage, dan masseer je op het moment dat je baby al een beetje moe is.
Babymassage: hoe lang?
Wanneer je baby nog jong is, begin je met een paar minuten. Wanneer je merkt dat je baby goed op de massage reageert, bouw je het langzaam uit tot maximaal een kwartiertje tot twintig minuten. Vanaf dat ze wat ouder zijn, na het eerste geboortejaar kun je het uitbreiden naar 30 tot 45 minuten. Kijk daarbij altijd wel goed of je kindje het fijn vindt.
Babymassage: een paar tips!
- Je baby ligt alleen in de luier of helemaal naakt, zorg voor een aangename temperatuur (zo’n 22 tot 24 graden) en een zachte ondergrond
- Gebruik natuurlijke, zuivere, parfumvrije oliën. Test de olie eerst op een klein stukje van de huid om te kijken of je baby niet allergisch is. Dit doe je door de olie bijvoorbeeld op de binnenkant van de elleboog te smeren en een paar minuten te wachten. Is er geen reactie zichtbaar, dan kun je de olie gebruiken
- Maak de olie eerst even warm in je handpalmen
- Zorg dat je iedere beweging symmetrisch doet. Dat wil zeggen iedere oefening doe je zowel links als rechts, en in hetzelfde aantal
- Probeer de babymassage te geven wanneer jij zelf ook zo ontspannen mogelijk bent
- Zorg dat er zo min mogelijk andere prikkels zijn. Dus alles dat geluid maakt zet je uit, speelgoed even opbergen en eventueel met gedempt licht
- Zorg dat je schone handen hebt, zonder hinderlijke sieraden en dat je nagels geknipt zijn
Babymassage: wat kun je beter niet doen?
Wanneer je baby ziek is, uitslag heeft of onrustig is, kun je beter het masseren even uitstellen. Ook de eerste drie dagen na een vaccinatie doe je dit beter niet.
Babymassage: hoe doe je het?
- Kleed je baby uit (alleen nog de luier aan) en leg het op een zachte ondergrond neer. Zorg dat je baby zich comfortabel en prettig voelt door oogcontact te houden en altijd met een hand je baby aan te raken.
- Zorg dat je de bewegingen zachtjes doet. Zeker bij een baby tussen de 4 en 6 weken is het meer strelen dan masseren. Daarna kun je heel zacht iets meer druk geven, maar nog steeds gaat het om de zachte aanraking.
- Je baby moet wennen aan de aanrakingen. Bouw de massage en het masseren dus geleidelijk op. Start eerst met een massage van de voeten en de benen. Maak bijvoorbeeld fietsbewegingen met de beentjes. Deze aanraking is je baby gewend van het verschonen. Merk je dat je baby dat fijn vindt en eraan gewend is, dan kun je langzaam het massagegebied uitbreiden.
- Houd altijd dezelfde volgorde aan bij het masseren. Je baby houdt van routines, dan begrijpt je baby wat er komen gaat.
Vind je het nog een beetje spannend? Je kunt natuurlijk naar een cursus babymassage gaan, deze worden vrijwel overal aangeboden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook boeken of dvd’s te bestellen. Bijvoorbeeld hier bij Bol.com.
Babymassage tegen krampjes
Zo sneu, die darmkrampjes. Maar er zijn gelukkig oefeningen die deze kunnen verlichten. Mambaby.com heeft een handig overzicht gemaakt met een aantal oefeningen: