Allereerst moet het babybed of de babywieg veilig zijn. Daarnaast wil je natuurlijk dat het er leuk uitziet. Waar moet je op letten wanneer je een babybed of baby wieg gaat kopen?

Baby wieg of babybed?

Deze keuze maak je zelf. Een baby wieg ziet er vaak super schattig uit. De gebruiksduur is echter wel beperkt. Je kunt de baby wieg maar een paar maanden gebruiken en dan is je baby eruit gegroeid. Dit duurt meestal tot zo’n 3 maanden. Zodra je baby beweeglijker wordt en kan omrollen is het tijd voor een babybed (ledikant).

Baby wieg: waarop letten bij de aankoop?

Er zijn geen Europese veiligheidsnormen maar de website van Veiligheid.nl geeft wel een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een baby wiegje of babybed. De belangrijkste tips voor een baby wieg:

 • Het is geen afgesloten baby wieg. Het heeft spijlen of open stukken in de wanden. De afstand tussen de spijlen of de diameter van gaten in de wanden van de wieg ligt tussen de 4,5 en 6,5 cm
 • Een wieg is minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang
 • De bedbodem is vlak en stevig en ventilerend
 • Er zitten geen gaten groter dan 2,5 cm tussen de bedbodem en de zijwanden en tussen de bedbodem en hoofd- en voeteneinde. Tip: een 2 euro muntstuk heeft een diameter van 2,5 cm en mag dus nergens tussendoor kunnen.
 • De bekleding zit goed vast en is strak gespannen en is niet van kussenachtige materialen
 • Het onderstel moet stabiel zijn en niet om kunnen vallen wanneer een broertje of zusje tegen de rand staat

Shop tip: hier vind je een groot aanbod van de leukste wiegjes!

Babybed (of ledikant): waarop letten bij de aankoop?

Koop een babybed met een verstelbare bodem. Deze kun je hoger en lager zetten, wel zo makkelijk en fijn voor je rug!

Ook voor een babybed zijn er een aantal adviezen van Veiligheid.nl waarop je kunt letten bij de aankoop. De belangrijkste:

 • Het babybed moet minimaal 55 centimeter breed zijn zodat je baby genoeg bewegingsvrijheid heeft
 • Een houten ledikant moet splintervrij en glad afgewerkt zijn: geen uitsteeksel, punten of scherpe randen
 • Een bodem bestaat uit latten of een bodem met gaatjes zodat het ventileert. De bodem zakt niet door
 • De zijwanden van een ledikant (vanaf de bedbodem) zijn minimaal 60 cm hoog
 • De meeste ledikanten hebben spijlen. De afstand tussen de spijlen van een ledikant ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm.

Shoptip: Babypark heeft ook een groot aanbod ledikanten

Baby matras

Let op dat je matras goed past in het babybed of baby wieg. Er mag geen ruimte zitten aan de randen groter dan 2,5 centimeter (ter grootte van een 2 euro munt). De matrasdikte moet minimaal 8 centimeter zijn en van schuimrubber of natuurlijke materialen. Dat zorgt ervoor dat het een ademend matras is, oftewel de lichaamswarmte van je baby wordt dan beter afgevoerd. Er mag absoluut geen plastic hoes om de matras zitten. Daarnaast moet de matras stevig zijn en niet inzakken. Koop een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag, dit bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur.

Nog een paar tips voor de plaats van het babybed of baby wieg:

Wanneer je je kinderkamer in gaat richten met je nieuwe aankoop kun je deze het beste niet direct naast de verwarming of het raam zetten. Een baby kan het te warm krijgen of zich aan de verwarming verbranden. Bij het raam hangen ook vaak gordijnen of koorden waarin je baby als het wat groter is kan gaan hangen of trekken. Een wat groter kindje houdt ook van klimmen en stapt zo vanuit bed op de vensterbank. Bekijk ook de tips voor het veilig laten slapen.

Delen:

LAATSTE ARTIKELEN: