Wiegendood, de angst van iedere ouder. Wat is wiegendood? Kun je het voorkomen? Hoe kun je je baby veilig laten slapen?

Wat is wiegendood?

Wiegendood is een term voor baby’s tussen de 2 weken en 1 jaar oud, die plots overlijden zonder aanwijsbare reden. Er is ook na onderzoek van de baby, geen oorzaak gevonden voor het plotse overlijden van de baby. Het is dus geen oorzaak, maar enkel een term voor dit plotseling overlijden bij baby’s in de wieg. De medische term is het Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

Het komt gelukkig weinig meer voor doordat er meer bekend is over mogelijke risicofactoren. In 2016 zijn volgens het CBS 13 baby’s overleden. Nog altijd 13 te veel.

Kun je wiegendood voorkomen?

Omdat de oorzaak onbekend is, kunnen er geen harde uitspraken gedaan worden over het voorkomen. Wel is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan en zijn er een aantal risicofactoren en preventiemaatregelen voor wiegendood te benoemen. Daardoor is het aantal sterfgevallen sterk afgenomen de laatste 20 jaar.

Hoe kun je je baby veilig laten slapen?

Veilig slapen: Temperatuur

Een hoge (omgevings)temperatuur zou kunnen leiden tot wiegendood.

Bij een pasgeboren baby mag de temperatuur niet hoger zijn dan 20 graden. Bij een baby ouder dan 8 weken ,niet warmer dan 18 graden. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Zorg dat je baby het niet te warm heeft door te veel kleding of dekens. Gebruik ook geen donzen deken.

Veilige slaapomstandigheden

  • Stevig ademend matras
  • Geen kussen
  • Geen donsdeken
  • Slaapzakje op de juiste grootte (bij een te grote slaapzaak kunnen baby’s erin zakken)
  • Gebruik een laken + dekentje, stop deze onderaan in. Leg je baby met de voeten onderaan het bedje. Zo kan je baby niet onder de deken glijden
  • Geen knuffels, kussens of wandbekleding in het ledikant
  • Bedspijlen niet meer dan 8 centimeter uit elkaar

Veilig slapen in eigen bed

Het lijkt heel gezellig, samen in bed slapen met je baby. Het is echter wel een risicofactor op wiegendood. Dit komt door verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de hogere temperatuur door jouw stralingswarmte, de kans om onder de deken of tussen de kussens te belanden of zelfs uit bed te vallen.

Veilig slapen: frisse lucht

Lucht dagelijks de kamer waar je baby slaapt. Laat geen huisdieren bij de slaapkamer van je baby.
Zorg ook dat er niet gerookt wordt bij de baby. Het liefste gewoon helemaal niet roken in het huis.

Slaaphouding baby

De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Leg je baby op de rug en stop het lakentje goed in aan de zijkanten van het ledikantje. Zorg dat de voetjes bij het voeteneinde liggen, zo kan je baby niet onder de dekens schuiven. Wanneer je baby wat ouder is, rolt het misschien zelf op de buik. Leg je baby dan weer terug op de rug.

Het slapen op de buik is gevaarlijk omdat de kans op zuurstofgebrek dan het grootste is. Je baby heeft de luchtwegen niet goed vrij en kan zeker in het begin zijn eigen hoofd nog niet goed optillen. Het neusje of de mond kan bijvoorbeeld tegen het matras aan gedrukt liggen, waardoor het niet voldoende zuurstof binnen krijgt. Daarnaast kan je baby zijn lichaamswarmte minder goed kwijt wanneer het op de buik ligt. Het lichaam maakt dan meer contact met de matras dan wanneer het op de rug ligt. Wanneer je je baby op de zij legt, rolt je baby al snel op de buik. Vandaar dat dat ook afgeraden wordt.

En verder

Zorg dat je baby voldoende slaapt. Zorg voor regelmaat en ritme.
Neem zelf geen medicijnen zonder overleg met de huisarts wanneer je borstvoeding geeft.
Roken tijdens de zwangerschap lijkt een risicofactor op wiegendood. Geef je borstvoeding Dan rookt je baby ook mee door het krijgen van de borstvoeding.
Het geven van borstvoeding verkleint het risico op wiegendood.
Het geven van een speen verlaagt ook het risico op wiegendood. Start hier wel pas mee wanneer de eventuele borstvoeding goed verloopt.

Ben je ook benieuwd naar wanneer je baby doorslaapt? Lees dan ook deze tips!

Delen:

OOK INTERESSANT:

LAATSTE ARTIKELEN: