Ben jij ook zo benieuwd wanneer baby’s leren lopen? Dat is toch weer een mijlpaal. Het is zo leuk wanneer je kindje met die kromme beentjes naar je toe komt rennen. Het allerbelangrijkste: je baby leert lopen wanneer het daaraan toe is. Ga dus niet te hard pushen en laat je niet opjutten door de vragen of je baby of dreumes al loopt!

Wanneer leren baby’s lopen?

Eerst leren baby’s aan de hand lopen. Dit is gemiddeld gezien tussen de 7 en 12 maanden. De eerste zelfstandige stapjes die je baby zet is gemiddeld tussen de 9 en de 17 maanden. Het is een gemiddelde, het kan dus ook zijn dat jouw baby al met 10 maanden (zeldzaam) of pas met 18 maanden loopt. Je baby geeft zelf aan wanneer hij daaraan toe is. De leeftijden verschillen enorm en je kunt het dus niet voorspellen. Wanneer je baby leert lopen zegt niets over de intelligentie of over de ontwikkeling. Het is niet zo dat als je een baby hebt die al met 11 maanden loopt, hier later profijt van heeft ten opzichte van andere kinderen. Je kind zal eerst met kromme o beentjes lopen.

Bespreek het met het consultatiebureau wanneer je dreumes na 2 jaar nog niet loopt.

Wat kun je doen om het leren lopen van je baby te stimuleren?

Het leren lopen begint met het optrekken en zelfstandig staan. Zorg dat je een soort parcours van zware meubels hebt staan. Daar kan je baby zich aan optrekken en later langs lopen terwijl hij zich vast kan houden.

Het zelfstandig leren staan kan je baby best eng vinden. Je kunt hem dit onbewust leren door voor hem te gaan zitten bij het voorlezen. Je baby staat en houdt het boekje vast. Vraag om de bladzijde om te slaan. Nu staat hij zelfstandig zonder steun, zonder dat hij dit bewust door heeft.

Leren lopen doe je het beste op blote voeten en op een egale ondergrond. Is de ondergrond koud of glad? Trek dan antislip sokken (sokken met nopjes) aan of babyschoentjes met flexibele leren zolen.

Je kindje zal vallen en weer opstaan. Maak je geen zorgen, het heeft een dikke luier aan als stootkussen. Roep heel hard “Boem” en lach. Wanneer jij paniekerig of geschrokken reageert zal je baby angstig worden.

Baby’s houden van applaus. Moedig je kindje zo veel mogelijk aan en geef complimenten.

Ga voor je baby zitten en strek je armen naar hem uit. Eerst houd je hem bij de handjes vast en later zonder vasthouden. Moedig hem aan om naar je toe te lopen.

Je kunt, als je baby kan staan, een loopduwkar gebruiken. Zorg wel dat deze voldoende zwaar is zodat deze niet omvalt.

Leg het speelgoed niet meer op de grond maar juist op ooghoogte

Wat niet doen?

Gebruik geen loopstoeltje. Zo’n stoeltje op wielen waar je baby eigenlijk inhangt en met de voeten bij de grond kan komen. Dit wordt afgeraden door veiligheid.nl en is slecht voor de ontwikkeling. Je baby leert daardoor de verkeerde spieren gebruiken/ ontwikkelen. Ook stimuleert het op de tenen lopen. Uit onderzoek blijkt dat dit ook juist vertragend werkt op het echt leren lopen.

Benieuwd hoe je baby zich per week of maand ontwikkelt? Zoek het op!

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: