Wil je gaan vliegen met je baby? Lekker op vakantie naar een zonnige bestemming? Vraag je je af of dat wel kan, vliegen met baby? Dat kan! Maar het is wel even organiseren en plannen. Met deze tips vlieg je heel gemakkelijk naar je (vakantie) bestemming.

Wanneer mag je vliegen met je baby?

Je baby mag al met je baby vliegen vanaf 7 dagen oud. Artsen adviseren echter te wachten tot 6 weken, in verband met mogelijke schade aan de longen. Is je baby tussen de 6 weken oud en  jonger dan 3 maanden? Probeer dan niet langer te vliegen dan maximaal 6 uur. Doordat de longen nog maar net ontwikkelen, is vliegen op grote hoogte niet gezond voor de longen. Door de wisselende luchtdruk tijdens het vliegen kan je baby ook oorpijn krijgen.

Lange afstandsvluchten stel je volgens artsen beter uit totdat je baby ouder is dan 10 maanden.

Vliegen met baby : goed om te weten

Je betaalt niet (of een kleine vergoeding )voor kinderen tot 2 jaar.

Baby’s en kinderen tot 2 jaar krijgen standaard geen eigen stoel. Ze moeten bij je op schoot. Je krijgt dan een extra gordel voor je baby, waardoor het wel vast zit. Deze wordt bevestigd aan jouw gordel. Je kunt overigens wel tegen kosten een stoel bijboeken (tegen een normaal tarief).

Sommige maatschappijen hebben babybaskets, deze kun je aanvragen. Dit zijn een soort bedjes die uit de wand klappen en je voor je kunt bevestigen. Dit fungeert dan als bedje.

Soms kun je een Maxi-Cosi meenemen in het vliegtuig. Wanneer je op de eerste rij zit (reserveert), kun je deze vaak wel kwijt. Check wel even bij de maatschappij of je deze mee mag nemen.

Je mag geen vloeibare middelen meenemen door de douane, maar babyvoeding (melk, water) wel. Check altijd wel even vooraf.

Je baby heeft een eigen geldig paspoort nodig om te mogen vliegen.

Vlieg je alleen met je baby? Dan moet je partner aangeven dat deze akkoord is. Check daarvoor de website van de rijksoverheid.

Heeft je baby hart of ademhalingsproblemen? Overleg dan altijd even met je arts of het verstandig om te gaan vliegen met je baby, in verband met een lagere zuurstofconcentratie in het vliegtuig.

Vliegen met baby : bagage

Check altijd even bij de maatschappij. Maar vaak geldt dat je voor een baby 10 kg extra ruimbagage mee mag nemen als een autostoel/ kinderwagen. Een opvouwbare buggy mag mee naar de gate en wordt op het laatste moment in het ruim gezet.

Vliegen met baby : tips!

Ga op tijd weg, zodat je niet lang hoeft te wachten bij de incheckbalie of de douane. Wanneer baby’s lang moeten wachten, kun je een huilsessie verwachten. Meestal word je trouwens met een buggy langs een aparte rij gepakt bij de douane.

Zorg dat je alles binnen handbereik hebt: knuffels, extra verschoning, luiers, voeding, hydrofiele doeken, handdoek of verschoningsmatje.

Zorg voor entertainment. De verveling slaat snel toe.

Neem een extra deken mee, in het vliegtuig kan het koud zijn.

Heb je een draagdoek? Neem mee, eventueel kun je tijdens een huilsessie even op en neer wandelen in het vliegtuig.

Houd rekening met een eventuele vertraging: zorg dat je genoeg luiers, kleding en voeding bij je hebt.

Wanneer je opstijgt en daalt bij het vliegen, kunnen baby’s last krijgen van hun oren. Zij kunnen hun oren zelf nog niet klaren. Wanneer je ze iets laat drinken of je geeft ze een speen op dat moment, vermindert de druk op de oortjes.

De lucht is droog in het vliegtuig. Laat je baby tijdens het vliegen extra drinken. Houd daar ook rekening mee met de hoeveel die je meeneemt.

Negeer de gezichten van je medepassagiers wanneer je in het vliegtuig gaat zitten. Boeiend wat zij ervan vinden! Na deze reis zie je ze waarschijnlijk toch niet meer.

Plan langere vluchten het liefst op de lange slaapmomenten van je baby.

Heeft je baby kinderziektes wanneer het gaat vliegen?

Wil je net gaan vliegen met je baby, heeft het een kinderziekte. Denk aan de mazelen, bof, kinkhoest, waterpokken, rode hond, roodvonk of de vijfde ziekte. Vliegen kan dan gevaarlijk zijn voor de baby of erg besmettelijk voor medepassagiers. Veel maatschappijen vragen dan om een medische verklaring dat het niet meer besmettelijk is. Bekijk de gestelde voorwaarden bij de desbetreffende maatschappij.

Heeft je baby hart of ademhalingsproblemen? Overleg dan altijd even met je arts of het verstandig om te gaan vliegen met je baby, in verband met een lagere zuurstofconcentratie in het vliegtuig.

Bekijk ook dit ervaringsverhaal van Cathelijne. Niet het beste voorbeeld maar wel super grappig. Bij een ander dan! Heb je al wat oudere kinderen? Bekijk dan ook deze tips voor het vliegen met kleuters.

Delen:

OOK INTERESSANT:

LAATSTE ARTIKELEN: