Verborgen reflux is een vervelende aandoening voor je baby (én voor jou). Je baby huilt vaak, is ontroostbaar en onrustig. Je hebt meestal geen idee hoe het komt en voelt je machteloos. We noemen het verborgen reflux omdat het niet zichtbaar is dat de voeding omhoog , bij normale reflux zie je namelijk dat je baby vaker dan normaal de voeding terug geeft. Wat is verborgen reflux, waardoor komt het en wat kun je eraan doen?

Verborgen reflux : wat is het?

Refluxis het terugstromen van melk en maagzuur in de slokdarm. De oorzaak ligt vaak in het nog niet volledig sluiten van sluitspier tussen de slokdarm en de maag. Dit is heel normaal bij baby’s. De ene keer komt er wat meer terug dan de andere keer. Je baby geeft dit bijvoorbeeld terug met het bekende boertje. Niets om je zorgen over te maken. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud wel vaak omhoog, net als bij normale reflux, alleen je baby spuugt niet.

Circa 12% van de baby’s heeft last van de reflux. Je merkt dit door ontroostbaarheid, onrust of slechter slapen. Meestal na het eten, maar soms ook gewoon gedurende de dag. Je baby voelt zich niet prettig en zal veel huilen en onrustig worden. Zo zit je soms met je handen in het haar. Je hebt geen idee waarom je baby zo veel huilt. Het maagzuur kan zorgen voor een geïrriteerde of zelfs ontstoken slokdarm. Wanneer je baby niet spuugt, zal je dit minder snel opmerken.

Verborgen reflux: wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn hetzelfde als bij normale reflux, alleen dan dus niet het spugen of terug geven van de melk:

  • Veel huilen
  • Onrustig
  • Slecht eten/ drinken
  • Slecht slapen
  • Overstrekken
  • Zure adem
  • Snel willen drinken na een voeding, kort drinken of juist constant willen drinken
  • Kokhalzen

Herken je dus de symptomen, op het spugen na? Grote kans dat je baby verborgen reflux heeft. Probeer eens of de tips bij Reflux effect hebben of neem contact op met de huisarts voor een diagnose.

Verborgen reflux: hoe lang duurt het?

De messte baby’s groeien er binnen een jaar overheen. Dat komt omdat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm goed ontwikkeld is en volledig sluit.

Verborgen reflux: wat kun je doen?

Herken je de symptomen? Probeer dan eens de tips op te volgen die je vindt bij Reflux. Helpt dit niet of maak je je zorgen? Ga dan naar de huisarts. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar de kinderarts. Deze stelt meestal op basis van de klachten de diagnose en geeft een behandelplan. Denk aan tips of een maagzuurremmer. Soms worden er aanvullende dingen getest om vast te stellen of je baby last heeft van verborgen reflux:

Meten van de zuurtegraad (pH)

24 uur lang wordt de zuurtegraad in de slokdarm gemeten. Dit gebeurt door het inbrengen van een dun slangetje via de neus in de slokdarm. Wanneer er maaginhoud terugvloeit komt er voeding en maagzuur mee terug.

Kijkonderzoek van de slokdarm

De binnenkant van de slokdarm wordt bekeken door het inbrengen van een dun slangetje via de mond.

Röntgenonderzoek

Je baby krijgt contrastpap toegediend in de slokdarm. Dit geeft verkleuringen bij eventuele afwijkingen in de slokdarm en in de maag, zichtbaar op een röntgenfoto.

Lees ook:

Delen: