Wanneer je een prematuur geboren baby hebt en je eindelijk samen naar huis mag, ben je vaak extra onzeker. Je hebt je maanden zorgen gemaakt om de gezondheid van je baby en nu mogen jullie het dan samen gaan doen thuis. Dat is vaak spannend, het komt nu op jullie aan. Je gaat op zoek naar informatie om de bevestiging te zoeken dat het goed gaat. Wanneer je gaat googlen kom je meestal alleen de ontwikkeling tegen van voldragen baby’s. Je leest de mijlpalen en komt erachter dat dit voor jouw baby nog niet geldt. Alvast een geruststelling, dat is normaal. Je baby is niet vergelijkbaar met dezelfde leeftijd voldragen baby’s. De ontwikkelingsverschillen met voldragen baby’s verdwijnen in de loop van het eerste en tweede levensjaar.

Prematuur en ontwikkeling baby

De ontwikkeling van een prematuur verloopt anders dan van een voldragen baby. Niet zo gek, je baby loopt sowieso achter in het aantal weken dat het te vroeg geboren is. Daarnaast kost de groei buiten de buik extra energie en is de omgeving de eerste tijd onrustig (piepjes, slangetjes etcetera) wat ook nog weer extra energie kost.

Prematuur en schrikachtig

Couveuse kinderen hebben weken en soms maandenlang aan allerlei slangen en apparatuur gelegen. Vol met piepjes en iedere keer weer andere specialisten en verpleegkundigen die om de haverklap kwamen kijken. Deze baby’s zijn vaak overprikkeld die eerste maanden. Dit merk je doordat ze soms wat schrikachtig zijn, ook zonder aanleiding.

Prematuur en spierenbeweging

Een te vroeg geboren baby gebruikt de spieren anders. Het kan hele slappe spieren hebben of juist extreem gespannen spieren . Ook kan je baby spastische bewegingen maken. Of  je baby maakt bijvoorbeeld een holle rug wanneer je het op de arm neemt. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Prematuur en laag energie niveau

Wanneer je net naar huis gaat, kun je niet wachten op de eerste lach of echt contact. Toch kan dit nog even duren. Je baby heeft heel weinig energie over om echt contact te maken. De eerste lach laat vaak wat langer op zich wachten en je baby slaapt voornamelijk. Ook wanneer je baby drie maanden is heeft het nog weinig energie. Oogcontact is vermoeiend en je baby heeft vaak een vlakke gezichtsuitdrukking.

Prematuur en veel huilen

Sommige te vroeg geboren baby’s huilen veel in de eerste maanden. Ze zijn vaak ontroostbaar, het maakt niet uit wat je doet. Het huilen kenmerkt zich door een soort zacht, klaaglijk en langdurig gehuil. Men denkt dat dit komt omdat alle lichaamsprocessen verder moeten rijpen.

Prematuur en naar huis: wat kun jij doen?

Jij kijkt uit naar het moment dat een lach krijgt of dat je echt een reactie krijgt. Hier heeft je baby nog maar weinig energie voor in de eerste maanden. En dat zijn net de dingen die het ouderschap zo leuk maken. Moeilijk voor ouders om daar mee om te gaan. Geef je baby wel de tijd. Je baby heeft nu vooral behoefte om geknuffeld te worden. Ondanks dat je voor je gevoel nog niet heel veel contact hebt omdat je baby nog niet (veel) lacht of dat je nog maar weinig oogcontact hebt.

Imiteer de geluidjes van je baby. Je zult na een tijdje merken dat je baby dat leuk vindt wanneer je dat doet.

Last, but not least, de voeding van je baby is belangrijk. Veel ouders focussen zich dan ook volledig op de voeding. Je kunt er onzeker van worden wanneer je baby een keertje niet voldoende voeding binnen krijgt. Na een tijdje zul je meer zelfvertrouwen krijgen en weet je dat het niet erg is wanneer je baby een voeding iets minder honger heeft. Dat het goed komt. Dat is alleen wel iets dat je zult leren met het verstrijken van de tijd en het opdoen van ervaring.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: