Yes, you did it! Wat een top prestatie. Gefeliciteerd, je bent mama! Super fijn, maar ook wel spannend. Je baby is 0 weken oud. Kom je bijvoorbeeld uit het ziekenhuis met je maxi cosi en daar sta je dan, met een baby. Euhh en nu?
Wat gebeurt er direct na de bevalling?
Je baby heeft natuurlijk best een vreemde start. Bij een natuurlijke bevalling door het krappe geboortekanaal en dan, als een soort schok, in de koude lichte wereld. Het begint, als het goed is, vrijwel direct te huilen. Het krijgt binnen 1 minuut een test om te kijken of het goed gaat, de Apgar score, na maximaal 10 minuten worden deze tests herhaald. De score op de 1e test is meestal iets lager dan bij de 2e test. De Apgar score is een snelle test om de gezondheid van je kindje te beoordelen. Er wordt gekeken naar:
- Ademhaling
- Hartslag
- Spierspanning
- Kleur van de huid
- Reactie op prikkels
Een score tussen de 7 en 10 is goed. Daaronder heeft je kindje extra aandacht nodig.
Het wordt vrij snel op je blote borst gelegd, lekker warm, bij je vertrouwde hartslag. Ze ruikt en hoort je stem. Hoe fijn! Bekijk ook eens de 9 instinctieve fasen van je baby in het eerste uur na de geboorte
Ontwikkeling baby in de 1e week?
De ontwikkeling van je baby gaat razendsnel. Dit duurt tot het 3e levensjaar. Je zult versteld staan van dit kleine wondertje. Bijna iedere week weer een nieuwe mijlpaal. En je zult het niet geloven, maar iedere week wordt het leuker. Wanneer je denkt; ”Dat kan echt niet, nu is het al zo leuk” Ja wel, de week erna is het weer leuker! Zorg dat je je camera of telefoon altijd in de buurt hebt. Je hebt nog nooit zo veel foto’s gemaakt als in dit 1e jaar.
Zie je wat geks bij je baby? Grote kans dat het volstrekt normaal is alleen dat jij dit niet weet. Bekijk ook eens deze baby weetjes of de 5 vreemde (maar normale) dingen bij je pasgeboren baby!
Baby’s ontwikkeling in deze 1e week:
Wat kan zo’n kleintje een lawaai maken zeg! Bedenk dat dit zijn enige manier is om te communiceren. Verder bestaat het leven nu uit eten, slapen, poepen en plassen.
- Slaapt gemiddeld 17 uur per dag
- Verliest 7 a 10% van het geboortegewicht
- Armpjes en beentjes zijn nog een beetje gekruld door de opgerolde foetus houding van de afgelopen maanden
- Manier van communiceren: huilen, hikken, niezen
- Herkent je stem
- Herkent verschillende geuren
- Reageert door reflexen
Baby in week 1: wat kun je doen?
- Zing de liedjes die je tijdens de zwangerschap hebt gezongen. Grote kans dat dit herkend wordt en je baby kalmeert
- Huid op huid contact is goed voor jullie band. En daarnaast is het ook nog super fijn zo’n kleintje op je borst
Jij in week 1 na de bevalling
Hopelijk gaat het met jou ook goed. Je bent direct na de bevalling al zo’n 3 tot 7 kilo kwijt! Het kindje, de placenta en het vruchtwater zijn immers weg. Hoe fijn is dat. Je buik zit er natuurlijk nog wel en je huid ziet er lubberig uit. Maar de grote bol is al weg. Het voelt nog wel een beetje gek, zo’n lege buik.
Het moment waar je zo lang naar uit gekeken hebt kan best zwaar zijn. Zeker in de eerste weken kan het een emotionele achtbaan zijn. Van geluk, naar verdriet, naar somber en weer terug naar geluk. Dit is normaal, bevallen is geen feest. Je bent enorm moe en die vervelende hormonen razen door je lijf. Blijf je je een beetje somber voelen? Heb je geen gevoel van blijdschap? Ook dat komt vaker voor, schaam je er niet voor. Geef dit aan bij je kraamzorg/ huisarts of verloskundige. Zij kunnen je echt helpen. Lees ook de tips bij het ontbreken van de roze wolk.
Help, hoe moet dit?
Dit denkt iedere newborn mama, je hebt er immers geen opleiding voor. In 1x heb je een kindje. Je staat te prutsen met die rompers, de voeding, wanneer ligt je kindje goed? Ademt het nog? En dat glibberige lijfje in dat bad.
In de eerste week is deze onzekerheid het ergste. Gelukkig heb je een kraamzorg die je de eerste 8 dagen helpt en alle fijne kneepjes van het vak leert. Het gevoel van onzekerheid blijft nog wel. Er gebeurt namelijk een hoop en alles voor de eerste keer. Dat is spannend. Maar ook jij kunt dit!
Hechtingen en aambeien
Au!! Je vagina is misschien uitgescheurd of geknipt en daarna gehecht. De hele onderkant is gezwollen. Naar de wc gaan is eng en best pijnlijk. Waarschijnlijk heb je ook aambeien, net als het overgrote deel van de vrouwen. Tjeeeee. Het komt goed en ook al best snel, de 1e week is al een wereld van verschil met de 2e week!
Een paar tips:
- Leg een nat washandje in de vriezer en verzacht hier “de regio” geregeld mee
- Aambeienzalf helpt!
- Drink voldoende, eet vezelrijk
- Zet geen druk op de wc, neem de tijd
Bekijk ook de tips voor down under!
Die borsten.. ze ontploffen!
Pff, wat is dit. Je dacht dat je borsten tijdens de zwangerschap al gegroeid waren. Nu komt het stuwing gedeelte. Dit krijg je sowieso, ook als je geen borstvoeding geeft. De kraamzorg zal je borsten in de gaten houden ter voorkoming van een borstontsteking.
- Zorg dat je een goede (borstvoedings)beha hebt, die nergens knelt
- Controleer je borsten regelmatig op harde bulten. Verstopte melkklieren. Heb je deze? Masseer deze dan weg door zacht te duwen richting je tepel. Dan duw je de melk eruit en voorkom je een ontsteking
De 3e kraamdag
Rond deze dag komen vaak de kraamtranen. De baby blues. Door vermoeidheid en de hormonen. Je bent emotioneler en kunt om het minste of geringste huilen. Dit duurt meestal een dag tot een paar dagen en daarna gaat het weer beter. Bekijk meer informatie over de kraamtijd.
Bekijk zeker ook:
5 vreemde (maar normale) dingen bij je pasgeboren baby!
Wat moet je weten over je baby en de kraamtijd?
Wat je moet weten over je pasgeboren baby!
Loop jezelf niet voorbij in de kraamtijd! Tips van kraamverzorgster Sandra