Je baby 3 weken oud! Begint je baby deze week weer onverklaarbaar veel te huilen? Dat kan kloppen, het is de week van de 2e regeldag. Het gaat dus weer een groeispurt maken in ontwikkeling. Je kindje heeft meer honger en zal onverzadigbaar lijken. Meer huilen, honger, aanhankelijk en weer even los van het net zo aangeleerde schema. Een pittige dag of dagen, maar het is fijn om te weten dat dit erbij hoort en dus ook weer over gaat. Het kan ook zijn dat dit een week later gebeurt. Het zal in ieder geval rond deze periode, wanneer je baby 3 weken oud is, plaatsvinden. Het betekent ook dat je baby straks weer meer vaardigheden heeft.

Ontwikkeling baby 3 weken oud?

 • Je baby kan met een beetje oefenen zijn hoofdje optillen
 • Het is onrustig door de 2e regeldag
 • Je baby blijft langer wakker, circa een uur achter elkaar

Hoe voel jij je met je baby van 3 weken?

Nog steeds last van urineverlies bij het lachen of niezen? Geen zorgen. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Plan een paar keer per dag momenten in dat je je bekkenbodemspieren oefent. Makkelijk, want je kunt dit overal doen, tijdens het koken, het voeden of in de auto.

Gaat de voeding niet zoals je hoopt? Ook dit komt vaak voor.

Borstvoeding:

Pijnlijke borsten, kapotte tepels, komt er wel genoeg melk? Het geven van borstvoeding verloopt helaas vaak niet even makkelijk.
Het kan zijn dat je tepelkloven hebt of je kindje spruw heeft. Bij spruw heeft je baby een witte tong of witte spikkels in mond/ keel. Dat is een veelvoorkomende schimmelinfectie. Het is zeer besmettelijk en je hebt het waarschijnlijk ook op je tepels. Dit hoef je niet eens te merken.

Wat kun je eraan doen:

 • Tepelkloven kun je verlichten met lanoline zalf en eventueel tijdelijk een tepelhoedje. Overleg dat altijd wel, want het kan ook averechts werken.
 • Tepelkloven heeft vaak met verkeerd aanleggen te maken, lees je zelf in of vraag hulp aan een lactatiekundige
 • Hygiëne is bij beide kwalen zeer belangrijk:
  • Was je tepels voor en na de borstvoeding met lauwwarm water en laat aan de lucht drogen (niet al te charmant voor je gevoel, maar wel nuttig)
  • Was voor en na de borstvoeding je handen, ook na toiletbezoek en het verschonen van luiers
  • Was handdoeken, beha’s, lakentjes  en spuugdoeken  op 60 graden

Bedenk zelf wat je grenzen zijn qua pijn en ongemak. Het kan erg stressvol voor jou en kindje zijn. Flesvoeding is tegenwoordig een prima alternatief voor borstvoeding. Zeker wanneer de borstvoeding niet goed vlot en het een stressvolle bezigheid is.

Flesvoeding:

De flessen gaan misschien niet helemaal leeg:

 • Probeer eens een ander speentje/ fles
 • Of een ander moment. Bijvoorbeeld als je kindje net wakker is. Dan heeft hij meer energie

Baby in week 3: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: