Met de Dunstan babytaal leer jij als kersverse vader of moeder de taal van je baby kennen. Je leert de geluiden herkennen en snapt al snel wat je baby eigenlijk bedoelt. Wel zo handig, want in het begin heb je vaak geen idee. Je hoort je baby huilen en hebt jezelf misschien weleens met je handen in het haar afgevraagd wat er in hemelsnaam aan de hand is “Kon je maar praten”. Door deze 5 verschillende huiltjes te herkennen kom je al een heel eind!

Dunstan babytaal: wat is het?

Deze methode is bedacht door Priscilla Dunstan, een amerikaanse moeder met een naar eigen zeggen fotografisch geheugen. Zij merkte bij haar eigen kindje de vijf verschillende huiltjes en onderzocht of ze hetzelfde patroon en geluiden bij andere baby’s zag. Dit was het geval en zo ontstond de Dunstan Babytaal. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de moeder gebaat is bij het gebruik van deze babytaal.

De Dunstan babytaal is het best toepasbaar bij baby’s van 0 tot 3 maanden.

Dunstan babytaal: de verschillende huiltjes

Er zijn vijf universele baby huiltjes in deze babytaal te onderscheiden. Luister goed naar de beginklanken wanneer je baby begint te huilen. Het vergt overigens wel enige oefening om deze goed te kunnen herkennen.

Neh/ Nah: ik heb honger!!!

Het is etenstijd wanneer je baby een geluid maakt dat klinkt als “Neh”. Het is een lange klank en de N komt doordat de zuigreflex geactiveerd wordt wanneer je baby honger heeft. De tong van je baby beweegt van de bovenkant van het gehemelte naar beneden en dan krijg je dus die N.

Owh: ik heb slaap

Het klinkt als je goed luistert naar een gaap en het geluid is een beetje zeurderig. De mond heeft een vale vorm.

Eairh: darmkrampjes 

Dit geluid komt echt uit de onderbuik van je baby en dat hoor je als je goed luistert. Je baby heeft last van gasvorming en dus van darmkrampjes. Je kunt je voorstellen dat je baby kracht zet en een soort persend geluid maakt. Ook zie je vaak gebalde vuistjes, een samengeknepen gezichtje of het strekken/ optrekken van de beentjes. Meer weten over darmkrampjes en wat je kunt doen?

Heh: ik heb last

Dit is bijna hetzelfde geluid als Neh. Het betekent dat je baby zich niet zo prettig voelt door een vieze luier, doordat het te koud of te warm is of misschien een andere houding wil.

Eh: ik moet een boertje laten

Dit is een kort huiltje. Er zit een boertje dwars. Help je baby met boeren. Houd je baby rechtop tegen je aan en klop zachtjes op de rug. Pak voor de zekerheid een hydrofiele luier en leg deze over je schouder, er komt nogal eens wat melk mee terug

Omdat een voorbeeld van het geluid veel meer zegt dan duizend geschreven woorden, kun je het beste ook even naar dit fragment kijken. Dit is een interview met Priscilla Dunstan waarbij ook alle geluidjes de revue passeren. Doe er je voordeel mee!

Dunstan babytaal: meer weten/ leren?

Priscilla Dunstan heeft meerdere succesvolle boeken geschreven over de babytaal. Deze kun je onder andere hier vinden bij Bol.com.

Je kunt je ook aanmelden voor een cursus van ongeveer 2,5 uur. Deze worden door heel het land gegeven voor ongeveer 25 euro. Je vindt meer informatie op babytaal.nl of je download de app voor een paar euro. Deze wordt alleen niet zo heel goed gewaardeerd omdat deze relatief duur is en niet heel erg uitgebreid.

Delen:

OOK INTERESSANT::

LAATSTE ARTIKELEN: