Zo, de eerste week zit erop. Je baby is 1 week oud. Jullie zijn aan elkaar gewend. Nouja, een heel klein beetje dan. Het is, zeker wanneer het je eerste is, misschien nog een beetje zoeken naar een ritme. Zodat jullie bijvoorbeeld zelf ook kunnen douchen in de ochtend of een keer avondeten op een normale tijd. Dat komt goed! Zodra je een beetje vertrouwen hebt in jezelf en de baby wordt het steeds makkelijker.

Het kan zijn dat je baby na 1 week er nog niet zo uitziet zoals jij had verwacht. Huidplekjes (rood, wit of acne)Berg, gezwollen ogen of genitaliën, een punt hoofd of een platte neus. Geen zorgen, de komende weken zal dit zeker bijtrekken. Bekijk ook eens de 5 vreemde maar normale dingen bij je pasgeboren baby of deze weetjes over je nieuwe spruit.

Ontwikkeling baby 1 week oud?

Je baby huilt, maar heeft verschillende huiltjes. De ‘ik heb honger huil” en “ik voel me oncomfortabel huil”. Probeer de komende tijd de verschillende huiltjes te ontdekken.

  • Verlies van het navelstompje, welkom navel!
  • Gezichtsvermogen tussen 20 en 30 cm
  • Reageert op geuren. En zeker op die van jou!
  • Rond de 9e dag is de 1e regeldag. Je baby wil veel drinken, heeft meer honger dan ervoor. Is huilerig en aanhankelijk en heeft een ander slaappatroon. Een regeldag houdt in dat je kindje een groeispurt maakt en daar is meer energie voor nodig. Het duurt ongeveer 1 a 2 dagen. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je kindje om het uur wil drinken. Vermoeiend! Eet, drink en slaap zelf ook wanneer dat het kan.

Hoe voel jij je met je baby van 1 week?

Borstvoeding

Wil je borstvoeding geven maar heb je opstart problemen? Ook hierin ben je zeker niet de enige. Je kunt tot bloedend toe pijnlijke tepelkloven hebben of een borstontsteking. Soms gaat borstvoeding vanzelf, de baby zoekt de tepel en begint zeer fanatiek te zuigen. Vaker is het zo dat dit in het begin pijnlijk is. Dit gaat meestal wel over.

Borstvoeding is goed voor je kindje, het zit boordevol antistoffen. Met name in de eerste weken bij de gelige colostrummelk. Daarnaast is het handig, je hebt het altijd bij je en super mooi en intiem. Maar wel alleen als het lukt. Is dit niet zo, dan wordt het een stressvolle pijnlijke bezigheid. Niet alleen stressvol voor jou maar ook voor je baby. Zo klein als het kindje is, het voelt de spanning. Bekijk ook de voor en nadelen van borstvoeding.

Wat kun je doen:

  • Je kunt hulp inschakelen van een lactatiekundige, zij helpt bij het juist aanleggen van je baby
  • Tepelhoedjes en lanolinezalf gebruiken om de pijn te verzachten

Mocht het voeden niet lukken of te pijnlijk zijn, bedenk dan wat je eigen grens is. Niemand heeft er iets aan als je volledig gestresst bent of dat je tepels er bij wijze van spreken bijna afvallen. Voel je niet schuldig als het niet lukt. Flesvoeding is tegenwoordig een heel goed alternatief.

Baby blues

Kraamtranen komen in week 1 en en 2 na de bevalling veel voor. Je bent moe en vermoeid. Je hebt een rollercoaster aan emoties doorstaan en je hebt nog steeds die fijne hormonen in je lijf. Je voelt je misschien helemaal niet zo blij. En daar voel je je dan misschien weer schuldig over. Niet doen, dit is normaal en gaat ook weer over. Blijf je dit gevoel echter langer houden dan een paar dagen bespreek dit dan met je verloskundige/ kraamzorg of huisarts. Het kan zijn dat je een postnatale depressie hebt. Zij kunnen je helpen. Bekijk ook eens wat je kun verwachten in de kraamtijd. Of de tips bij het ontbreken van de roze wolk.

Bloedverlies

9 maanden ben je niet ongesteld geweest, maar nu mag je de schade dubbel en dwars inhalen. Mega kraamverbanden; ja, je hebt ze echt nodig. Dat heb je nu waarschijnlijk wel door. Het loskomen van de placenta heeft een wond achtergelaten en dat blijft de komende weken bloeden. Je kunt waarschijnlijk wel de grote kraamverbanden eind deze, of volgende week, inwisselen voor een normaal formaat. Wanneer is er sprake van overmatig bloedverlies?

Sex

Je hoeft er waarschijnlijk nog niet aan te denken. Het is nog vrij pijnlijk en gevoelig daar beneden. Maar voor het geval dat.. Wacht er nog even mee, het is nog gezwollen en moet echt nog  herstellen. Het advies is zeker 6 weken wachten, totdat je niet meer vloeit en de wond dus genezen is.

Baby van 1 week oud : wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: