Baby boos: over driftbuien en boze baby’s!

///Baby boos: over driftbuien en boze baby’s!
Baby boos: over driftbuien en boze baby’s! 2019-10-24T11:40:56+02:00

Dat een baby niet alleen maar schattig en lief is, ben je misschien al wel achter. Sterker nog, naarmate je baby wat ouder wordt (ongeveer tussen de 7 en 9 maanden) kan je baby ook serieuze driftbuien krijgen als je JOUW net door hem gestolen telefoon weer terugneemt. Dat kan toch niet, mama, blijf van MIJN telefoon af! Of wat denk je van de woedeaanvallen bij het gevecht in de autostoel. Overstrekken, wild om zich heen slaan, het speelgoed vliegt je soms om de oren.

Baby boos? Hoe komt dat?

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer er een eigen willetje naar voren komt. En dat is eigenlijk maar goed ook toch? Je leert steeds meer het karakter kennen van je baby. Hebben ze een opvliegend karakter of meer ingetogen? Jongens hebben overigens door het hogere testosterongehalte over het algemeen een meer opvliegend karakter dan meisjes. Zij zullen dan ook gemiddeld gezien meer of heftigere driftbuien hebben dan meisjes wanneer zij boos zijn.

Daarnaast ligt er ook een leerproces aan ten grondslag.

Baby’s snappen een heel aantal dingen nog niet. Kunnen ze net grijpen en vastpakken (tussen de 7 maanden9 maanden) maar dan mag je dus niet alles pakken? Ook niet dat leuke ding met lichtjes en kleurtjes? Waar mama geregeld tegen praat? Ze snappen niet dat niet alles van hem of haar is, of dat bepaalde dingen gevaarlijk zijn. Dat moet je baby dus leren. En omgaan met teleurstellingen ook, want dat je niet altijd je zin krijgt is niet leuk. Sommige volwassenen hebben het daar nog steeds moeilijk mee.

Het uiten van emoties is ook iets nieuws, ze kunnen immers nog geen volzinnen maken. Dus zetten ze het vaak op een brullen wanneer ze boos zijn. En wat denk je van het deelprincipe? Het samen spelen met dingen? In het perspectief van een baby is “Alles van MIJ”, “MIJN”! Kortom een hoop factoren die ervoor kunnen zorgen dat je baby boos wordt. Wanneer je dit allemaal beseft, valt het misschien wel reuze mee met het aantal woede aanvallen?

Baby boos, wat kun je doen?

Sommige dingen leren baby’s vanzelf, en heb je alleen zelf wat geduld voor nodig. Wanneer je baby tussen de 10 en 12 maanden oud is, leert het namelijk verbanden zien. Je baby kan dan begrijpen dat spullen van iemand anders zijn. En dat dus niet alles van hem of haar is, omdat je dat toevallig als eerste in je handen hebt.

Wat moet je niet doen bij een boze baby?

Het kan zo ontzettend vervelend zijn als je baby boos wordt, zeker in het openbaar, dat je geneigd bent om je baby altijd zijn zin te geven. Zodat het gekrijs stopt. Maar dat heeft een baby dus wél snel in de gaten. Je kindje zal dit tegen je gaan gebruiken. “Als ik huil of boos wordt, krijg ik snel mijn zin.” Hoe moeilijk het soms ook is, geef dus niet toe. Koop desnoods oordoppen, en laat blikken van je afglijden. Boeiend wat zij ervan vinden. Zij zien het maar één keer, jij bent zeker dagelijks de klos als je toegeeft om ervan af te zijn.

Wat doe je dan wel bij een baby die boos is?

Negeer de boosheid en blijf rustig.

Wanneer je er geen aandacht aan geeft ziet je baby dat het geen effect heeft en zal het minder en korter ingezet worden als dwangmiddel. Je bent voor je gevoel dan misschien geen goede ouder, dat is niet zo. Je hebt als ouder juist de taak om je kindje dingen te leren. Je helpt je baby hier dus mee, al voelt dat soms niet zo.

Voorkom woedeaanvallen.

Zorg dat spullen waar je baby niet aan mag komen, ook niet binnen handbereik liggen. Dat zorgt ervoor dat je niet de hele dag met een boze baby zit opgescheept. Pak ook niet iets af wat eigenlijk niet nodig is.

Leg uit waarom iets niet mag.

Je baby heeft zoals hierboven uitgelegd, een heleboel te leren. En dat doet hij van jullie. Leg dus uit waarom iets wel en niet mag.

Consequent.

Geef niet de ene keer wel toe en de andere keer niet. Dan snapt je baby er helemaal niets meer van. Zorg dus dat je altijd voet bij stuk houdt.

Pak niet direct af

Vertel je baby waarom het niet mag en vraag het zelf terug te geven of te leggen Dan voelt je baby zich groot en meer gewaardeerd. Want zeg nou zelf, dat is toch veel prettiger dan dat iets de hele dag uit je handen wordt getrokken. Prijs je kindje de hemel in, wanneer het ook teruggelegd wordt.

En last but not least, geef het goede voorbeeld. Hoe ga jij om met teleurstellingen en emoties? Schreeuw jij ook, of gooi je ook dingen in de hoek? Dan zal je baby dit gaan kopiëren. En dat kun je dan dus niemand verwijten, behalve jezelf!

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen