Baby’s hebben vrij snel ontstoken ogen. Sterker nog, de meeste baby’s hebben vlak na de geboorte een beetje last van verstopte traanbuisjes. Vaak worden zij dan wakker met een vies oog. Er zit geelgroenig pus in de ogen en de wimpertjes plakken een beetje aan elkaar. Vaak is dit ’s nachts hard geworden, waardoor de ogen moeilijker open gaan. Je baby heeft meestal maar 1 ontstoken oog.

Ontstoken oog bij je baby: wat zijn de oorzaken?

Er zijn meerdere oorzaken van ontstoken ogen bij een baby:

Bij de geboorte heeft je baby vaak nog nauwe traanbuisjes.

Baby’s die verkouden zijn, hebben sowieso sneller last van ontstoken ogen.Wanneer je kind verkouden is, zwellen de slijmvliezen op en kan de traanbuis verstoppen. Dit gaat meestal vanzelf over, wanneer de verkoudheid afneemt.

Daarnaast wrijven baby’s vaak met hun handen in hun ogen wrijven, nadat ze hun neus of mond hebben aangeraakt. Het verkoudheidsvirus wordt zo overgebracht op de ogen. Waardoor je baby al snel een oogontsteking heeft.

Heeft je baby voortdurend last van tranende vieze oogjes? Dan kan het zijn dat het misschien last heeft van een aangeboren verstopping van de traanwegen. Dit gaat over het algemeen binnen het eerste levensjaar over. Wanneer dit niet zo is, zal de huisarts bekijken of er een ingreep nodig is.

Ontstoken ogen bij je baby: wat zijn de symptomen?

  • In de ochtend wakker worden met vieze ogen. Het pus is hard geworden waardoor deze moeilijker opengaan
  • De ogen kunnen rood zijn
  • De ogen kunnen opgezwollen zijn
  • Je baby heeft last. Dit merk je door wrijven, knipperen en last van het licht

Wanneer ga je naar de huisarts met een ontstoken oog bij je baby?

Wanneer je kindje meer last heeft dan normaal door het wrijven, knipperen of samenknijpen van de ogen bij licht. Het oog rood en gezwollen is. Of wanneer er veel etter in het oog zit. Ga dan even langs de huisarts. Wanneer deze een oogontsteking contstateert, krijgt je baby een antibioticakuur (druppels of oogzalf).

Is een ontstoken oog besmettelijk?

Ja. Was daarom je eigen handen en die van je baby goed. Ga niet met hetzelfde washandje of watje van het ene naar het andere oog.

Ontstoken oog bij je baby: wat kun je doen?

Meestal gaat een oogontsteking bij een baby na een paar dagen vanzelf over. Gebeurt dit niet, ga dan sowieso even naar de huisarts. Soms is antibiotica nodig of kunnen oogdruppels verlichting geven.

  • Neem extra hygiëne in acht. Was regelmatig je handen en die van je baby
  • Dep het pus met een schoon watje uit het oog
  • Gebruik daarvoor voor ieder oog een apart watje. Deze maak je nat met uitgekookt water. Veeg van buiten naar binnen over het dichte oog van je baby
  • Bij de apotheek kun je vaak ook fysiologisch water (een oplossing met fysiologisch zout) kopen. Kleine buisjes gevuld met 100% schoon water. Dan hoef je dus niet iedere keer water uit te koken en je kunt het overal mee naartoe nemen
  • Grootmoederstip: pak een wattenstaafje en dep het een beetje in olijfolie. Ga daarmee voor het slapen gaan over de wimpers. Blijf daarmee wel weg bij het traanbuisje en uit de ogen. Op die manier plakken de wimpers minder snel aan elkaar
  • Wimpers aan elkaar vastgeplakt? Pak een watje met lauw uitgekookt water en laat dit even op het dichte oog liggen. Dit zorgt dat de etter weer een beetje zachter wordt en makkelijker te verwijderen is

Is je baby verkouden? Lees ook de tips bij verkoudheid.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: