De luieremmer, op iedere baby uitzetlijst staat er wel eentje. Per dag verschoon je in het begin zo’n 8 tot 10 luiers per dag. Dat zijn nogal wat luiers om weg te gooien. En misschien nog wel erger, je baby produceert dagelijks een behoorlijke stank. Een luieremmer biedt uitkomst. Maar welke kun je dan het beste kopen? En heb je er überhaupt eentje nodig? Ze zijn er in alle soorten en maten en de prijs varieert ook sterk. Omdat je waarschijnlijk nog geen ervaring hebt met het kopen van een luieremmer zetten wij een aantal punten voor je op een rij. Zo voorkom je dat je net als ik, maanden staat te ploeteren met een luieremmer die toch niet helemaal lekker sluit, toch een eigenaardig luchtje heeft of dat de navulverpakking niet fatsoenlijk uit een verpakking komt.
Luieremmer : wat is het?
Een luieremmer heeft een speciale sluiting waardoor er geen vieze luchtjes kunnen ontsnappen. Je hebt 2 verschillende opties. De eerste luieremmer verpakt de luier direct in een plastic zakje en heeft een opslag waar je een paar luiers in kunt bewaren. Je hebt hier speciale navulcassettes voor nodig. De ander heeft een luchtdichte sluiting. Je kunt er wel luiers ingooien, maar er kan als het goed is geen lucht uit. Je kunt hier een normale vuilniszak in gebruiken.
Luieremmer : heb je er eentje nodig?
Dat ligt helemaal aan jou en je situatie. Ben je bereid (en is het praktisch haalbaar) om iedere luier in de kliko te gooien? Dan heb je er geen nodig. Zie je jezelf dit niet doen of woon je bijvoorbeeld in een appartement of flat? Dan is het wel verstandig om er eentje aan te schaffen.
Luieremmer kopen : waarop letten?
Sluiting
Je koopt de luieremmer om de luier geurloos in te kunnen gooien zonder dat je hem iedere keer hoeft te legen. Dat vereist een goede sluiting. Test je luieremmer uit in de winkel. Je gaat dat ding meerdere malen per dag intensief gebruiken, een kleine ergernis wordt dan al snel een grote irritatie. Bij de meeste luieremmers met een klepsluiting zal er bij het inwerpen van de luier altijd een lucht ontsnappen. Bij de meeste luieremmers, maar bij de Diaperchamp niet. Deze is wel wat duurder in aanschaf, maar je gebruikt daarna geen navulcassettes meer. Je koopt deze luieremmer bijvoorbeeld hier bij Bol.com.
Daarnaast heb je de luieremmers met de navulcassettes. Deze verpakken de luiers in een zakje. Soms zit er aan de zakjes ook nog een geurtje om de stank te verdoezelen. Op zich ideaal, maar bekijk wel even of de plaatsing van de navulcassette ook gebruiksvriendelijk is.
Bekijk een uitgebreid overzicht van luieremmers op Bol.com.
Materiaal
De luieremmers zijn vaak gemaakt van plastic, sommigen zijn van staal gemaakt. De staal varianten nemen zelf minder geur op, de plastic varianten absorberen in veel gevallen op termijn toch een geurtje. De stalen varianten zijn wel duurder. Je kunt de plastic varianten regelmatig wassen met een mix van een klein beetje zuiveringszout en azijn. Dit laat je een nachtje intrekken en de volgende dag maak je de emmer weer schoon met een beetje afwasmiddel. Weg vies luchtje!
Gebruiksvriendelijkheid van de luieremmer
Bekijk de opening, kun je de luier bijvoorbeeld makkelijk met 1 hand weggooien? Kun je de eventuele navulcassette makkelijk plaatsen? Werkt de sluiting goed en stevig?
Prijs van de luieremmers
En bekijk dan niet alleen de aanschaf prijs, maar ook die van de navulcassettes. Goedkoop is hier vaak duurkoop. Die luieremmers gebruiken namelijk vaak wel dure navulcassettes of ze zijn zo onpraktisch dat je hem later toch vervangt