De kinderziektes in Nederland worden gelukkig al fors ingeperkt door het Rijksvaccinatieprogramma waardoor de meest gevaarlijke kinderziektes nagenoeg niet meer voorkomen. Toch blijven er nog een heel aantal kinderziektes over die jouw kindje zeker ook mee gaat maken. Het gaat hier meestal om een van de vlekjesziektes. Welke kinderziektes zijn er? Wat zijn de symptomen? Welke zijn gevaarlijk en waar kan je baby tegen ingeënt worden?
Kinderziektes waar je baby tegen ingeënt kan worden
Er zijn een heel aantal ziektes waar je je baby of kindje gratis tegen kan laten inenten. Ziektes die vroeger zeer veel voorkwamen met ernstige gevolgen. Door het Rijksvaccinatieprogramma zijn deze ziektes nu zeldzaam, hoewel sommige weer meer voorkomen doordat minder mensen zich laten inenten. Lees hier meer over het het inenten en het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt je kindje laten inenten tegen baarmoederhalskanker, bof, difterie, hepatitis B, Hib-ziektes, kinkhoest, mazelen, meningokokken A, C, W en Y, pneumokokken, polio, rodehond en tetanus.
De kinderziektes waar je je kindje tegen kan laten inenten:
Bof
Van de Bof wordt je kindje behoorlijk ziek. Vaak met koorts en een opgezwollen gezicht. Je kindje kan er ernstige complicaties door krijgen zoals een hersenvliesontsteking. Het is een besmettelijke virusinfectie.
Difterie
Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte. Kenmerkend is een witgrijs vlies achterin de keel waardoor je kindje moeilijk kan ademen. Het gifstof kan de stembanden, het hart en het zenuwstelsel aantasten. Het komt gelukkig zelden meer voor door het vaccinatieprogramma.
Hepatitis B
Hepatitis B is een besmettelijke virusinfectie die de lever van je kindje aantast. Het beschadigt de lever en veroorzaakt soms zelfs leverkanker. Dit is een van de meest voorkomende leverziektes. Alle pasgeboren baby’s kunnen ingeënt worden waardoor zij beschermd zijn.
Kinkhoest
Kinkhoest kenmerkt zich door wekenlang naar hoesten. Het is een zeer besmettelijke bacteriële infectieziekte. Kinderen worden ingeënt maar nog niet tegen alle vormen waardoor het nog wel voorkomt.
Mazelen
De Mazelen is een van de bekende vlekjesziekten. Je kindje krijgt rode vlekken met hoge koorts. Vaak gepaard met koortsstuipen, diarree en oorontsteking. In ernstige gevallen leidt het ook nog tot longontsteking of hersenvliesontsteking. In de regio’s waar minder ingeënt wordt, vindt ondanks het vaccinatieprogramma nog weleens een Mazelen uitbraak plaats.
Polio
Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Het is een besmettelijke virusziekte. De symptomen van Polio lijken op die van een goede griep. Alleen Polio leidt mogelijk tot verlamming en misvorming van lichaamsdelen. Gelukkig komt dit in Nederland niet meer voor door het vaccinatieprogramma. In Afrika en Azië nog wel.
Rode Hond
De Rode Hond behoort ook bij de vlekjesziekten. Je kindje wordt daartegen ingeënt omdat deze ziekte gevaarlijk is voor zwangeren vrouwen. Voor kinderen zelf is de ziekte vrij onschuldig. Het zorgt bij kinderen voor een lichte verhoging, een loopneus en wat rode uitslag.
Kinderziektes : meer voorkomende ziekten
Hand voet en mondziekte
Dit is een bekende en vrij onschuldige virusziekte. Je kindje krijgt er blaasjes van op de handen, voeten en bij de mond. De blaasjes doen geen pijn en jeuken niet. Alleen in de mond kunnen ze zich ontwikkelen tot zweertjes. Het komt vooral voor in de zomer en in de vroege herfst.
Hersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte veroorzaakt door een bacterie of een virus. De symptomen lijken in eerste instantie op die van een griep. Het is vooral bij baby’s moeilijk te herkennen. Je kindje kan binnen een dag erg ziek worden met hoge koorts. Kenmerkend is de nekstijfheid, prikkelbaarheid. Zorg dat je symptomen kent en zo snel actie kunt nemen. Twijfel je? Ga dan ook altijd naar de huisarts.
Krentenbaard
Krentenbaard is een onschuldige ziekte veroorzaakt door een infectie. Je baby of kindje heeft rode plekjes, wondjes of blaasjes met een gele korst bij de mond en of neus.
Pseudokroep
Pseudokroep zorgt voor een zwelling van de slijmvliezen rond de stembanden waardoor je kindje moeilijk adem kan halen. Je kindje heeft vaak s’avonds en ’s nachts last van aanvallen met een nare blafhoest. Het komt meestal voor bij kinderen van 1 tot 3 jaar. Het lijkt gevaarlijk, maar is vaak onschuldig.
Roodvonk
Roodvonk is een besmettelijke vlekjesziekte. Het is een bacteriële infectie van de keel waarbij je kindje ook rode uitslag heeft. Je kindje voelt zich ziek en heeft moeite met slikken. De ziekte komt vooral voor bij kleuters. Het komt niet veel voor en is goed te bestrijden met antibiotica.
Rotavirus
Het Rotavirus zorgt voor een ontsteking van de maag en de darmen. Het is een veelvoorkomende virusziekte bij kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud. Bijna ieder kind onder de 5 jaar krijgt hiermee te maken. Je kindje heeft last van diarree, overgeven en koorts. Jaarlijks belanden zo’n 4.500 kinderen kort in het ziekenhuis vanwege uitdroging.
RS virus
Het RS virus slaat ieder jaar van oktober tot maart toe bij kinderen en baby’s. Vooral jonge baby’s onder de 3 maanden kunnen ernstig ziek worden. Het lijkt op een gewone griep maar het is een infectie in de keel en neus en de kleinste luchtwegvertakkingen. Het kan leiden tot een longontsteking en uitdroging.
Vijfde ziekte
De Vijfde ziekte is een onschuldige vlekjesziekte voor kinderen en gaat vanzelf weer over. Je kindje wordt er hooguit een beetje hangerig van en krijgt rode vlekjes. Voor zwangeren kan de ziekte overigens wel gevaarlijk zijn.
Waterpokken
De Waterpokken, wie kent ze niet. Vervelende jeukende vlekjes en blaasjes over het hele lichaam. Je kindje krijgt dit 1 keer, vaak op jonge leeftijd. De waterpokken zijn zeer besmettelijk .
Zesde ziekte
De Zesde ziekte is de meest voorkomende onschuldige vlekjesziekte bij kinderen onder de twee jaar. Het verschil met de vijfde ziekte is dat het vooraf gegaan wordt door hoge koorts. Het komt het meest voor in de winter en in het voorjaar.
Kinderziektes : veel voorkomend
Naast bovenstaande kinderziektes zijn er natuurlijk nog de veelvoorkomende kwalen die bij jong en oud voorkomen. Denk aan koorts, verkoudheid, een longontsteking of bijvoorbeeld diarree. Bekijk daarom ook het overzicht met veel voorkomende babykwalen.
Je vindt hier ook het overzicht met typische babykwaaltjes zoals bijvoorbeeld Spruw, baby acne, Eczeem, Berg.