Wat is Johannesbroodpitmeel? Is het goed voor je baby? Wanneer gebruik je het en wat is het het eigenlijk precies? Kun je het bij iedere baby gebruiken?

Johannesbroodpitmeel : wat is het?

Het is een natuurlijk middel om de melkvoeding dikker te maken. Het wordt gemaakt van gemalen kiemende zaden van de Johannesbroodboom. Het bevat verder geen voedingswaarde. Je kunt het toevoegen aan borstvoeding of zuigelingenvoeding (flesvoeding).

Johannesbroodpitmeel : wanneer gebruik je het?

Wanneer je baby veel voeding teruggeeft, is een van de eerste stappen vaak het verdikken van de melk door Johannesbroodpitmeel. Dit doe je overigens nog niet wanneer je baby een beetje spuugt. Dat is namelijk heel normaal. Geeft je baby erg veel melk terug (meer dan een mondje), groeit het slecht of heeft je baby echt last van de Reflux, dan kan dit een oplossing zijn. De gedachte is dat de melk zo zwaarder is en minder makkelijk uit de maag terugvloeit.

Te veel drinken of onrustig drinken waardoor er veel lucht ingeslikt wordt, kan ook één van de oorzaken zijn van het teruggeven van de voeding. Probeer ook eens iets vaker kleinere hoeveelheden te geven. Het spugen wordt meestal minder wanneer de kinderen ouder worden. Rond de 4 maanden geeft nog zo’n 70% van de baby’s één keer per 24 uur voeding terug. Bij 9 maanden tot een jaar, is dit meestal verdwenen.

Johannesbroodpitmeel : vanaf wanneer kun je het gebruiken?

Je kunt dit al vanaf het begin gebruiken wanneer een arts dit adviseert. Er is in ieder geval geen minimum leeftijd.

Johannesbroodpitmeel gebruiken

Denk je dat jouw baby last heeft van Reflux en wil je dit middel gaan gebruiken? Overleg dan vooraf even met je huisarts of het consultatiebureau of dit een goed idee. Vaak wordt de ernst van de Reflux besproken en bekeken of er niet nog een andere oorzaak kan zijn voor het teruggeven van de voeding.

Je kunt het beste de hoeveelheid afstemmen met je arts en dit rustig opbouwen. Wanneer je het gaat gebruiken, zal je baby hier waarschijnlijk wel even aan moeten wennen. Normaal gesproken gebruik je maximaal 1 à 2 eetlepels per 100 ml melk. Test dit even uit wat voor jouw baby het beste werkt. Begin met een klein beetje, soms is een theelepel namelijk al voldoende.

Johannesbroodpitmeel wanneer gebruiken?

Johannesbroodpitmeel en borstvoeding

Wanneer je gewoon je baby aan je borst wilt blijven voeden, geef je achteraf het Johannesbroodpitmeel in een pap vorm, aangelengd met wat melk op een lepeltje.

Johannesbroodpitmeel : waar moet je op letten?

Wanneer je dit gaat geven, is het even testen hoeveel meel voor jouw baby voldoende is. Dit doe je door goed te letten op het gedrag van je baby. Drinkt het bijvoorbeeld wel genoeg? De melk is zwaarder, misschien krijgt het nu niet voldoende voeding binnen. Je kunt dan het beste wat minder meel gebruiken. Heeft je baby meer last van darmkrampjes of poept het minder makkelijk? Ook dan gebruik je misschien te veel meel.

Johannesboordpitmeel kopen

Je kunt in de supermarkt of drogist flesvoeding kopen waar het meel al aan toegevoegd is. Hier staat meestal Anti Reflux op. Ook kun je Johannesbroodpitmeel kopen van bijvoorbeeld Nutrilon, hier zijn nog wel andere voedingsmiddelen aan toegevoegd. Zoals koolhydraten, ijzer en mineralen. Dit kun je ook toevoegen aan je borstvoeding. Je kunt ook kiezen voor puur Johannesbroodpitmeel. Dit koop je bij de eco supermarkt of bij de reformwinkel.

Johannnesbroodpitmeel of Rijstebloem in de melk?

Er wordt soms gedacht dat dit hetzelfde is. Dat is niet zo, het gebruik streeft ook een ander doel na. Rijstebloem verrijkt de voeding en zorgt voor een verzadigend effect, maar verzwaart de melk niet. Het wordt gebruikt als één van de eerste echte bijvoeding voor je baby en kan gebruikt worden bij de eerste hapjes vanaf 4 maanden. In eerste instantie verdikt de Rijstebloem de melk wel, maar door de enzymen in het speeksel van je baby wordt de melk weer dun in de maag. Het verzwaart de melkvoeding in de maag dus niet en helpt daardoor niet bij Reflux.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: