Ben je benieuwd of je baby een goede groeicurve heeft? Je krijgt waarschijnlijk ook regelmatig opmerkingen van buitenstaanders over de groei van je baby. Opmerkingen als “Zo, Hollands welvaren”,  “Wat een kleintje” of  “Wat een Nutricia baby”  kunnen je redelijk onzeker maken. Wat is dan een normale groei van je baby?

Op het consultatiebureau wordt de lengte en het gewicht van je baby nauwlettend in de gaten gehouden. Zij vergelijken dit met de landelijk gemiddelde groeicurve. Kun je niet wachten tot je afspraak? Dan kun je natuurlijk ook zelf even kijken of je baby een goede groeicurve heeft.

Groeicurve baby

De groeicurves die op het consultatiebureau gehanteerd worden, zijn gebaseerd op TNO gegevens. Zij ontwikkelen diagrammen waarop je de leeftijd, het gewicht, de hoofdomtrek en de lengte kunt noteren. Je trekt dan een lijn tussen de metingen. Dit is de groeicurve van jouw baby. Je kunt dan zien of de groeicurve van jouw baby onder, boven of op het gemiddelde zit. Je ziet of de afwijking zich binnen de normale marge bevindt of niet. Wanneer dit niet zo is, of de groeicurve neemt plots fors af, dan kun je dit bij het consultatiebureau bespreken. Zoals aangegeven houdt het consultatiebureau dit ook goed in de gaten.

Je kunt de groeidiagrammen hier op de website van TNO vinden of je download de app van het TNO, net zo handig!

Gewicht baby

Zeker in de eerste weken van je baby is dit een dingetje. Het gewicht wordt nauwlettend in de gaten gehouden, Iedere gram telt! Het gemiddelde geboortegewicht van een voldragen baby ligt tussen de 2.500 en 4.500 gram. Je baby zal in de eerste dagen circa 10% van het geboortegewicht verliezen. Dat is normaal. Na 2 weken zal je baby normaal gezien weer op het geboortegewicht zitten. Na 3 maanden is het gewicht van je baby ongeveer verdubbeld.

De eerste vier maanden groeit je baby zo’n 100 tot 250 gram per week. Iedere baby is verschillend en dat is niet erg. Hoewel het monitoren van het gewicht zeer belangrijk is, probeer het wel rustig te bekijken. Veel ouders maken zich enorme zorgen en raken gestresst. Zeker bij de eerste baby. Die stress merkt je baby ook tijdens de voeding. Dat werkt dus averechts. Bedenk dat jij zelf ook weleens minder honger hebt en dus minder eet dan een andere keer. Je hebt zelf ook schommelingen.

Pas wanneer er structureel te weinig gedronken/ gegeten wordt (en je baby dus duidelijk een groeicurve ver onder het gemiddelde heeft) of wanneer het gewicht plots afneemt, wordt er samen met het consultatiebureau gekeken wat de mogelijke oorzaken en oplossingen zijn.

Lengte baby

De meeste voldragen baby’s zijn tussen de 48 en 57 centimeter groot bij de geboorte. Het eerste jaar groeit je baby zo’n 25 centimeter.

Is je kind al iets ouder en ben je benieuwd hoe groot jouw baby wordt? Bekijk dit via de calculator van het TNO. Op basis van de lengte van jouw partner en van jou, plus de waarden van je kind wordt een schatting gegeven van de uiteindelijke lengte. Deze bereikt je kind tussen de 18 en 24 jaar.

Bekijk de groeicalculator

Ben je ook benieuwd naar andere ontwikkelingsvraagstukken van je baby? Bekijk hier bijvoorbeeld wanneer je baby tandjes krijgt of wanneer het gaat lopen.

Delen:

OOK INTERESSANT:

LAATSTE ARTIKELEN: