Weet jij je geen raad meer? Heb je wallen tot op je knieën door de slapeloze nachten? Wil je graag dat je peuter (en soms zelfs kleuter) snel leert doorslapen? Probeer dan eens deze methode van de Spaanse kinderneuroloog Dr. Estivill. Het vereist enige discipline en doorzettingsvermogen want dit strookt soms niet helemaal met je moedergevoelens. Het is daarom wat ons betreft ook niet geschikt voor hele jonge baby’s. Maar bedenk als je op de gang, luisterend naar het gehuil, op je horloge staat te kijken, dat iedereen gelukkiger wordt van goed slapen. Niet alleen jij, ook je peuter of kleuter.
Doorslapen met Dr. Estivill
Hoe werkt dat dan? De kinderneuroloog geeft aan dat slapen een gewoonte is. En gewoontes kun je aanleren. Dat geldt dus ook voor het doorslapen. Niet door streng of boos te worden op je kleintje. Maar door liefdevol en (uiteraard) consequent gedrag. Het duurt circa 3 tot 5 dagen om dit aan te leren. Met name de eerste dag wordt als zwaar gezien, omdat je kindje dan nog behoorlijk huilt. De dagen daarna wordt het al snel minder totdat het ….jawel doorslaapt! Halleluja!
Hoe werkt het doorslapen met Dr. Estivill?
- Iedere dag start je met dezelfde slaaprituelen: bijvoorbeeld wassen, pyjama aan, boekje lezen, knuffel erbij pakken, kus en een knuffel geven. Dit doe je zo’n 10 tot 15 minuten
- Je sluit altijd af met lieve woordjes waardoor je baby weet dat het moet gaan slapen en dat je niet boos bent. Dat het belangrijk is dat hij of zij gaat slapen. Iets in de trant van ‘Mama houdt van je. Nu is het tijd om te slapen. Ga nu maar lekker slapen, dan ben je morgen weer lekker uitgerust!’
- Daarna loop je direct de kamer uit. Dus niet nog even terug, zwaaiend, treuzelend. Gewoon vastberaden doorlopen
- Dit was het makkelijke gedeelte..
Vervolgens begint je kindje op een moment te huilen (direct of later in de avond/ nacht). Nu komt het moeilijke gedeelte. Je moet je kindje laten huilen en wel volgens een vast tijdsschema.
Op dag 1 mag je na 1 minuut de kamer in. 1 minuut duurt behoorlijk lang wanneer je kindje keihard aan het huilen is. Je gaat de kamer in. Stopt je kind weer in bed en spreekt uit naar je kind dat je begrijpt dat het boos is met een paar geruststellende woorden.
Zoiets als ‘ Ik begrijp dat je boos bent. Mama houdt van je en vindt het belangrijk dat je zelf leert slapen. Ga nu maar lekker slapen, schatje’
Wanneer je dit doet mag je je kindje wel even aanraken. Maar je haalt het niet uit bed en gaat het ook niet uitgebreid knuffelen of kussen.
Nadat je deze zin op een lieve toon hebt gezegd, loop je weer vastberaden de kamer uit.
Daarna wacht je 3 minuten wanneer je een tweede keer moet ingrijpen. Op precies dezelfde manier: niet knuffelen, lief geruststellen en weer de kamer uitlopen. Daarna 5 minuten, vervolgens 7 minuten. En verder, iedere keer dus steeds 2 minuten langer.
Op dag 2: start je met 3 minuten voordat je op dezelfde consequente manier ingrijpt. En dan iedere sessie weer na 2 minuten langer. Dus 5, 7, 9 etc. minuten.
Dag 3: start je met 5 minuten en dan ook iedere sessie weer 2 minuten langer.
Vaak slaapt je baby na de derde dag door. Zo niet, dan zet je dit nog even door, met ieder dag weer 2 minuten langer.
Wat is belangrijk bij de Dr Estivill methode?
Consequent
Het consequent toepassen van slaaprituelen. Hier trek je iedere dag zo’n 10 tot 15 minuten voor uit.
Deze slaaprituelen moeten dus IEDERE dag hetzelfde zijn. Daarnaast zeg je elke keer dezelfde geruststellende tekst.
Veiligheid
Je baby moet een gevoel van veiligheid hebben en ook houden gedurende de nacht. Dit geef je door niet boos te worden. Maar juist door op rustige lieve toon iedere keer dezelfde zin te zeggen. Met begrip voor de boosheid en het uitspreken van je liefde.
Vastberaden
Ga niet treuzelend de kamer uit.
Resultaten:
Dr. Estivill geeft aan dat de kinderen gemiddeld binnen 3 tot 5 dagen doorslapen. Als je kijkt naar de overwegend positieve reacties bij het boek op bol.com dan lijkt dit wel te kloppen. Je hebt even doorzettingsvermogen nodig. Maar wat zijn 3 tot 5 dagen, als je daarna allemaal heerlijk door kunt slapen? Het proberen waard!
Bekijk ook eens: