Met een co sleeper kun je toch veilig samen slapen met je baby. Het is een soort aanschuifbedje dat je bevestigt aan je eigen bed. Zo heb je je baby lekker dicht bij je, maar loop je minder risico op de gevaren van samen met je baby in je eigen bed slapen.

Co sleeper: wat is het?

Wanneer je baby op je eigen slaapkamer slaapt (rooming-in) kun je kiezen om het in een eigen wiegje of ledikantje te laten slapen of er wordt gekozen om het in je eigen bed te laten slapen. Dit laatste wordt afgeraden vanwege de veiligheid, het heeft een groter risico op wiegendood. Nu is er een relatief nieuw product: de co sleeper. Dit is een tussenvariant. De co sleeper is een eigen bedje voor de baby waarbij je 1 kant open kunt laten. Je schuift het bedje tegen jouw bed aan (meestal kun je dit ook bevestigen aan je eigen bed). Zo is je baby lekker dichtbij maar heeft het wel een eigen bedje en beddengoed. Je kunt er niet dan ook niet op rollen in je slaap.

Co sleeper: de voordelen

De meningen over co sleeping zijn verdeelt. Onder co sleeping verstaan we het samen slapen met je baby. Er zijn duidelijk voordelen om de eerste 6 maanden samen met je baby op 1 kamer te slapen. Je baby valt sneller in slaap wanneer het bij je in de buurt is. En jij dus ook ’s nachts! Daarnaast is het makkelijk wanneer je borstvoeding geeft. Het kost je minder tijd. Je bouwt een hechte band op met je baby. Baby’s huilen minder en minder lang omdat je dicht in de buurt bent. Het zou goed zijn voor een betere hechting en geborgenheid. Waardevolle voordelen. Mits je wel goed let op de veiligheid. Je baby in je eigen bed laten slapen wordt afgeraden in verband met wiegendood. Met de co sleeper wordt het een stukje veiliger. Je baby heeft een eigen bedje en eigen beddengoed. Er is dan minder kans op verstikkingsgevaar, oververhitting of pletgevaar omdat je niet op je baby kunt rollen. Je kunt je baby aanraken en makkelijk naar je toe schuiven. Het is echter nog wel een redelijk nieuw product dus er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken waaruit dit ook blijkt. Ook zijn er nog geen veiligheidseisen opgesteld voor co sleepers. Even goed opletten dus.

Co sleeper de nadelen

Omdat er nog geen richtlijnen zijn, bestaan er ook minder veilige co sleepers. Ook bestaan er wel wat nadelen aan co sleeping, je hebt natuurlijk minder privacy. De eerste maanden zit je daar misschien ook nog niet op te wachten maar op den duur is het wel weer fijn om samen met je partner de nodige privacy te hebben. Het kan zijn dat je juist minder goed slaapt omdat je iedere zucht en kuchje hoort van je baby. Pasgeboren baby’s hebben sowieso een onrustige ademhaling en maken volop geluid. Je slaapt vaak lichter, de natuur heeft dit zo geregeld. Je staat in de waakstand. Dit is dus per persoon verschillend of je beter of minder goed slaapt. Een baby raakt gewend aan het samen slapen. Je kunt dus later moeite hebben om je baby op de eigen kamer te laten slapen.

Co sleeper en veiligheid

Zoals aangegeven zijn er nog geen veiligheidseisen of richtlijnen opgesteld. Uiteraard gelden al wel de richtlijnen van de normale ledikantjes. Je kunt daarnaast bij de aankoop en het gebruik letten op:

  • Koop een co sleeper waarbij het zijpaneel helemaal omhoog en omlaag kan. Wanneer je gaat slapen doe je het zijpaneel altijd helemaal omhoog. Wanneer je dit half omhoog laat staan is het niet veilig.
  • Zorg dat de co sleeper in hoogte verstelbaar is zodat jullie matrassen even hoog zijn.
  • Let goed op de maximum leeftijd, wanneer je baby kan zitten of zichzelf kan optrekken is het bedje sowieso niet meer veilig
  • Gebruik geen kussens of wandbekleding in de co sleeper
  • De co sleeper moet bevestigd kunnen worden aan jouw eigen bed, er mogen geen spleten ontstaan

Co sleeper kopen?

De co sleepers kun je bij de meeste babywinkels wel kopen. Bijvoorbeeld hier bij Babypark co sleeper of bij Bol.com.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: