De voedingsbh is super handig wanneer je borstvoeding wilt geven. Ze zijn zo gemaakt dat je ze niet helemaal uit moet trekken bij een voeding. Je borsten zijn daarnaast, zeker in het begin, gevoeliger en kwetsbaarder. Een voedingsbh is niet alleen makkelijk, maar zit ook comfortabeler. Waar let je op wanneer je een voedingsbh gaat kopen?

Voedingsbh : wat is het?

Zodra je zwanger bent beginnen je borsten te veranderen. Ze worden gevoeliger en beginnen te groeien.Een normale bh begint vaak te knellen en heeft veel naden waardoor melkkliertjes verstopt kunnen raken. Een voedingsbh is van een rekbare ademende stof en de tepel kan los van elkaar, makkelijk bloot gelegd worden zonder dat je hele bh uitmoet. Ideaal wanneer je borstvoeding geeft! Daarnaast groeit deze bh als het ware mee met je borsten. De stof is vaak van een sneldrogend materiaal met zo min mogelijk (of afgewerkte naden) zodat ze je tepels niet beschadigen.

Je hebt ze nu met en zonder beugel. Vroeger werd een beugel afgeraden vanwege het mogelijk afknellen. Met deze nieuwe generatie borstvoedingbh’s kan het wel. Niet alleen de praktische kant van de bh’s is bekeken, waren ze vroeger saai en degelijk en vooral functioneel? Tegenwoordig heb je ze ook in mooie elegante en vrolijke varianten met prints en kant.

Voedingsbh en de voordelen

Een goede voedingbh heeft de volgende voordelen:

 • Geeft steun aan je zwaarder wordende borsten
 • Groeit mee met je borsten door de rekbare stof
 • Makkelijk en discreet voeden met een handig klepje
 • Ademende stof, met zo min mogelijk naden

Voedingsbh kopen

Een voedingsbh wordt meestal tegen het einde van de zwangerschap gekocht en soms ook al wel gedragen vanwege het draagcomfort. Vanaf dat je 33 weken zwanger bent, verandert er niet zo veel meer aan de cupmaat. Je behoudt die cupmaat, op de dagen direct na de bevalling na. Dan krijg je stuwing en zijn je borsten groter en harder. Vaak zit dan geen enkele bh fijn en draag je misschien alleen een hemdje.

Je kunt dus vanaf 33 weken zwangerschap de maat beoordelen.

Voedingsbh : wat zijn de kosten?

Je kunt het hier zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt ook al een voedingsbh kopen bij de Hema of de H&M voor gemiddeld 12 euro. Het is hierbij vooral belangrijk dat hij lekker zit, dat je het nergens voelt drukken of snijden. Probeer daarom altijd een voedingsbh uit voordat je hem koopt.

Voedingsbh kopen tips

Zoals eerder aangegeven, en dat eigenlijk ook bij een normale bh geldt, is het belangrijk dat hij lekker zit. Stap 1 is dan dat je de juiste maat hebt. Je kent vast de cijfers wel dat zo’n 70% van de vrouwen de verkeerde maat bh draagt. Laat je daarom eens adviseren in een goede lingeriezaak. Het hebben van de juiste maat kan in deze fase misschien wel een borstontsteking voorkomen. Deze wordt veroorzaakt door verstopte melkkliertjes in je borst. Deze kun je al snel krijgen wanneer een bh ergens knelt of drukt. Waar kun je verder op letten:

 1. Zorg dat er nog ruimte is voor een zoogkompres. Dat is een soort pad die de moedermelk opvangt wanneer het lekt
 2. Sommige bh’s hebben in het midden een balletje of een koopje dat je naar rechts of links kunt schuiven. Dan kun je daarmee bijhouden met welke borst je voor het laatste borstvoeding hebt gegeven. Heel handig, zeker in de nacht. Met je zwangerschapsbrein en vermoeidheid vergeet je dat al snel
 3. De gordel mag niet te strak zitten. Je moet er nog twee vingers onder kunnen steken. De gordel mag ook niet naar boven kruipen.
 4. Koop geen voedingsbh op de groei, je weet niet welke maat je gaat krijgen
 5. Beoordeel of je makkelijk met 1 hand de sluiting lost krijgt (met later een kindje op de arm)
 6. Heb je er eentje gevonden die je prettig vindt? Koop er dan een paar, zodat je altijd een schone aan kunt trekken wanneer er eentje doorweekt is na het lekken
 7. Beoordeel of de voedingsbh voldoende steun biedt. Brede bandjes en sluitingen geven meer steun

Weet je al welke maat je nodig hebt? Dan kun je ze ook heel gemakkelijk online kopen. Bol.com heeft bijvoorbeeld een brede selectie van voedingsbh’s.

Lees ook een welke veranderingen van je borsten je kunt verwachten.

Delen:

LAATSTE ARTIKELEN: