Moedermelk bewaren : Hoe en hoe lang?

///Moedermelk bewaren : Hoe en hoe lang?
Moedermelk bewaren : Hoe en hoe lang? 2018-03-22T22:17:03+01:00

Je geeft borstvoeding, dan wil je vast ook weleens je moedermelk bewaren. Dan is het wel handig als weet hoe je dit het beste kunt doen. Moedermelk is een delicaat product, volg deze regels en je kunt veilig je afgekolfde moedermelk geven aan je baby.

Hoe lang kun je moedermelk bewaren?

Moedermelk is  4 (ideaal) tot 6 uur houdbaar op kamertemperatuur.

Wil je je moedermelk maar kort bewaren? Heb je de zojuist afgekolfde moedermelk nodig voor de volgende voeding? Dan kun je deze op kamertemperatuur (max 22 graden) buiten de koelkast laten staan.

Moedermelk is 3 (ideaal) tot 6 dagen houdbaar in de koelkast.

Let op dat je de moedermelk zo snel mogelijk in de koelkast zet. En niet in de deur, want daar heb je iedere keer dat je de koelkast open doet, temperatuur schommelingen. Het liefste achterin en bij een maximum temperatuur van 4 graden.

Moedermelk is 2 weken houdbaar in het vriesvak van de koelkast.

Wil je voor een langere tijd je moedermelk bewaren? Dan kun je dit het beste doen in een echte diepvries. Het vriesvak in de koelkast is namelijk niet zo koud. Daardoor is de melk nog maar 2 weken houdbaar.

Moedermelk is 6 maanden (ideaal) tot 12 maanden houdbaar in de diepvries bij -18.

Hoe kun je moedermelk invriezen?

Zet de moedermelk zo snel mogelijk in de koelkast om het af te laten koelen. Zodra het is afgekoeld, in ieder geval binnen 24 uur, zet je het in de diepvries. Plak een sticker met datum van het kolven op het flesje.

Hoe kun je moedermelk het beste ontdooien of opwarmen?

Je kunt het beste de moedermelk 12 uur in de koelkast laten ontdooien. De melk blijft dan maximaal 24 uur houdbaar. Heb je het toch sneller nodig? Houd dan de moedermelk onder een koel stromende kraan met water. De temperatuur van het water zet je geleidelijk omhoog. Of zet het flesje in een pan met warm water of gebruik een flessenwarmer en laat dit langzaam op de juiste temperatuur komen.

Wat je verder moet weten over afkolven en het bewaren van moedermelk

Gebruik het liefste potjes, flesjes van glas of plastic. Let op dat het materiaal vrij is van het controversiële chemische bestanddeel bisfenol A (BPA). Totdat je baby 6 maanden oud is, moeten deze steriel zijn. Dit doe je met behulp van een sterilisator of het uitkoken. Je kunt ook kiezen voor moedermelkbewaarzakjes. Deze zijn iets minder veilig omdat deze kunnen lekken of omdat het plastic kan reageren met bestanddelen van de melk.

Was je handen voor het afkolven!

De moedermelk is veranderd of ruikt raar?

De moedermelk scheidt zich in een roomlaag en een melklaag. Dat is normaal. wanneer je het flesje op en neer schudt mengen de lagen zich weer. De melk kan een beetje vies ruiken na het ontdooien, zepig. Dat komt door de afbraak van melkvetten. De melk is echter wel veilig te gebruiken.

Wat mag je niet doen bij het bewaren van moedermelk

Gebruik geen magnetron voor het opwarmen of ontdooien

De magnetron zorgt ervoor dat voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast wordt de melk niet overal even warm. Het warmt niet gelijk op. Zo heb je hele hete delen en koude stukken in je melk.

Vries moedermelk nooit opnieuw in

Warm moedermelk niet twee keer op

Gooi restjes altijd weg

Ga je kolven op je werk? Bekijk hier alle ins and outs over hoe je dit het beste kan doen.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Lactatiekundige

Lactatiekundige: hulp bij borstvoeding!

11:04|Reacties uitgeschakeld voor Lactatiekundige: hulp bij borstvoeding!

  • Borstvoeding dingen die je moet weten

Borstvoeding: wat ik graag had willen weten!

21:44|Reacties uitgeschakeld voor Borstvoeding: wat ik graag had willen weten!

  • Tepelhoedje borstvoeding

Tepelhoedje: je vriend of vijand bij borstvoeding

12:45|Reacties uitgeschakeld voor Tepelhoedje: je vriend of vijand bij borstvoeding

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen