Het geven van borstvoeding is vaak nog geen makkelijke opgave. Borstvoeding en pijn gaan vaak samen in het begin. Je baby en jij moeten dit allebei leren. Het goed aanleggen is van belang, maar vaak duurt dit even voordat jullie dit onder de knie hebben. De borstvoeding zorgt in de eerste dagen ook vaak voor pijnlijke tepels. Deze moeten wennen aan de zuigkracht van je baby. En je bindweefsel moet worden opgerekt. Daarna hoort dit echter over te gaan. Het happen aan de borst geeft vaak nog wel een korte licht stekende pijn. Maar deze moet na 10 seconden zeker weg zijn.

Heb je langer dan 10 seconden last van je borsten tijdens het geven van borstvoeding? En heb je wel goed aangelegd? Of heb je ook zonder dat je borstvoeding geeft last van je borsten? Dan heb je waarschijnlijk last van 1 van de volgende kwalen:

Pijnlijke opgezette borsten in de kraamweek: Stuwing

Wanneer je borsten in de eerste dagen op gang komt, hebben de meeste vrouwen last van Stuwing. Het lijkt of je borsten ontploffen.
Je borsten zijn gespannen en zwaar. Je huid is strak en doorschijnend. Het wordt soms moeilijker voor je baby om je tepel goed te kunnen happen, doordat je tepels afvlakken door de druk. Het komt het meeste voor tussen dag 3 en 5. Maar het kan ook pas  rond dag 10 voorkomen. Wanneer je de borstvoeding af gaat bouwen, kun je ook weer last krijgen van Stuwing.

Meer over stuwing

Pijnlijke, beschadigde en soms zelfs bloedende tepels? Tepelkoven

Tepelkoven kunnen zeer pijnlijk zijn. Het zijn kleine wondjes of scheurtjes op of rond de tepel. Iedere keer dat je je baby opnieuw aanlegt, wordt het weer opnieuw open getrokken. De oorzaak ligt meestal bij het nog niet goed aanleggen van je baby.

Bekijk hier wat je kunt doen bij Tepelkloven

Pijnlijke stekende pijn in de tepels: Spruw

Dit kan veroorzaakt worden door Spruw. Spruw is een besmettelijke gist infectie die jij en je baby samen kunnen hebben. Jij kunt last hebben van stekende pijn in je tepels en je kindje kan huilerig worden bij het voeden en een witte tong of binnenkant van de mond krijgen.

Bekijk meer over Spruw>

Pijnlijke harde plekken in je borst of Borstontsteking

Melk kan ophopen in je borst doordat de borst bijvoorbeeld niet goed leeg gedronken wordt. De melk hoopt zich dan op en je hebt een verstopte plek in je melkkanaal met harde en pijnlijke plekken in je borst tot gevolg. De plekken kunnen rood verkleuren en warm aanvoelen. Wanneer je deze niet behandelt krijg je vaak een borstontsteking. Dan heb je ook koorts en een grieperig gevoel. Je kunt je dan knap beroerd voelen.

Meer over Borstontsteking

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: