De borstkolf is een handig hulpmiddel als je borstvoeding wilt geven. Maar je hebt hem nog niet direct nodig vanaf de geboorte. Het is bij de aankoop wel belangrijk dat je over een paar dingen nadenkt voordat je een kolf aanschaft. Bekijk wanneer je een borstkolf nodig hebt, waarvoor je hem wilt gebruiken en onze handige tips bij het aanschaffen.

Borstkolf: wat is het?

Met een borstkolf, kolf je de moedermelk uit de borst. Je bootst het drinkgedrag van je baby zo veel mogelijk na waardoor je de moedermelk opvangt en via een fles alsnog aan je baby kunt geven.

Borstkolf: wanneer heb je er eentje nodig?

Bekijk eerst hoe de borstvoeding loopt. Wanneer het goed gaat, heb je er waarschijnlijk nog niet direct eentje nodig, je baby drinkt dan gewoon goed uit de borst. Later, wanneer je je partner een keer een nachtvoeding wilt laten geven, je baby een middagje bij oma is, weer gaat werken of een glas wijn wilt drinken, kun je dan gaan kolven.

Wanneer het, om wat voor reden dan ook, wat minder goed verloopt kan dit zorgen voor stressvolle situaties. Je kunt dan al sneller de moedermelk afkolven en via een flesje alsnog aan de baby geven. Ook wordt het weleens gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen. De kraamzorginstantie heeft er ook vaak eentje bij zich.

Borstkolf : welke heb je nodig?

Dat ligt er maar net aan hoe en waar je het voor wilt gebruiken. Is het bedoeld om je melkproductie op gang te krijgen? Wil je regelmatig gaan kolven of soms? Heb je een groot of een kleiner budget. Bij dat laatste geldt overigens dat de duurste niet perse de beste is.

Er zijn twee soorten borstkolven:

Handkolf

De handkolf is goedkoper in aanschaf en handig wanneer je hem soms wilt gebruiken. De kolf is kleiner en kun je makkelijker meenemen in je tas. De snelheid van het kolven ligt beduidend lager dan van een elektrische kolf en sommige handkolven zijn niet altijd even makkelijk in gebruik. Deze kolf is vaak minder geschikt om de borstvoeding op gang te krijgen.

Je bedient de kolf met de hand. Je plaatst het borststuk op de top van je borst en knijpt in een soort handvat heen en weer. Daardoor boots je de drinkbeweging van je baby zo veel mogelijk na. De melk wordt opgevangen in een flesje dat aan het borststuk vastzit.

Bekijk hier een overzicht van de handkolven bij Bol.com of bekijk het overzicht bij Borstkolven bij Babypark

Elektrische borstkolf

De elektrische borstkolf is snel en efficient in gebruik. Het bootst het drinkgedrag van je baby goed na door de verschillende zuigkracht en snelheidsstanden. Dit wordt daarom vaker ingezet bij het goed op gang krijgen van de borstvoeding. Deze kolf is wel zo makkelijk wanneer je dagelijks moet gaan kolven wanneer je bijvoorbeeld weer aan het werkt gaat. Hij is daarentegen wel duurder in aanschaf en minder makkelijk mee te nemen. Tip van lactatiekundige Wendy: koop je elektrische borstkolf wel het liefste nieuw, de motoren van deze apparaten zijn vaak gemaakt om maar goed mee te gaan voor 1 a 2 kinderen. Anders kolf je direct op halve kracht en loopt je productie ook terug.

Er zijn enkelhandige en dubbelhandige borstkolven. Wanneer je vaak moet gaan kolven is de dubbelhandige kolf het fijnste en snelste in gebruik. Je kunt tegelijkertijd twee borsten leeg kolven. Deze is ook wel duurder.

Bekijk hier bijvoorbeeld een overzicht van elektrische borstkolven bij Bol.com of bekijk het overzicht van Borstkolven bij Babypark

Laat je adviseren bij de aanschaf van een borstkolf

Vraag aan je kraamzorg, de lactatiekundige of het borstvoedingsscentrum wat zij jou zouden adviseren. Je kunt natuurlijk ook eerst een elektrische kolf huren voordat je er zelf eentje aanschaft. Zo kun je kijken wat je prettig vindt.

Borstkolf en hygiëne

Steriliseer voor het eerste gebruik en daarna na ieder gebruik de borstkolf. Dit kun je doen in een pan met heet water of je gebruikt een sterilisator.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: