Het geven van borstvoeding is een prachtig dierbaar moment met je baby. Het is de meest natuurlijke voeding. Je hebt het altijd bij je, in de juiste hoeveelheid en daarnaast biedt het ook een aantal gezondheidsvoordelen voor jou en je baby. Dat is makkelijk en mooi meegenomen.
Mits het goed lukt tenminste! Want borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk. Dit gaat niet vanzelf en dit zullen jij en je baby moeten leren. Het vergt vaak wat handigheid, doorzettingsvermogen en ook wel geluk. Het lukt ook niet altijd; het doet pijn of de melkproductie komt bijvoorbeeld niet goed op gang. Je zult merken dat het een beladen onderwerp is. In die zin, dat er sterke meningen (kampen) bestaan.
Met onze informatie proberen wij een reëel beeld te geven van de voordelen omtrent borstvoeding. Niet geschreven vanuit 1 van de kampen. Maar juist bedoelt om een goede keuze te maken die voor jou goed voelt. Soms heb je namelijk niet eens iets te kiezen. Moet je je dan schuldig voelen? Wij denken van niet.
Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor je baby?
Het colostrum (de eerste gelige moedermelk) zit boordevol belangrijke antistoffen en is licht verteerbaar. Dit is goed voor het immuunsysteem van je baby. Het wordt ook wel de 1e vaccinatie genoemd. Dit kun je ook geven aan je kindje als je besluit om geen borstvoeding te geven. Je borstvoeding komt namelijk pas na een paar dagen echt op gang.
Aan het geven van borstvoeding worden daarnaast heel wat voordelen toegeschreven. Echter niet alles is even goed onderzocht. Zo zou je kind bijvoorbeeld een hoger IQ krijgen van borstvoeding. Of dit ook daadwerkelijk te wijten is aan het geven van borstvoeding is de vraag. Dit kan ook te maken met de tijd dat je intens doorbrengt met je baby (dit heeft namelijk ook een positief effect op het IQ). Of bijvoorbeeld de achtergrond van de deelnemers aan het onderzoek. Het blijkt namelijk dat hoger opgeleiden meer borstvoeding geven.
Het RIVM heeft een heldere opsomming gemaakt van de wetenschappelijk aangetoonde (bewezen) gezondheidsvoordelen. Je baby heeft minder kans op:
- Maagdarminfecties
- Middenoorontsteking
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
Wat zijn de voordelen van het geven van borstvoeding voor jou?
- Borstvoeding stimuleert het samentrekken en verkleinen van de baarmoeder na je bevalling. Hierdoor kun je minder last hebben van de kraamvloed
- Het geven van borstvoeding zorgt dat je sneller op gewicht raakt. Dit kost je namelijk behoorlijk wat energie (ca 500 kcal per dag extra)
- Je menstruatie blijft langer weg. Let op: je bent wel vruchtbaar!
- Het is praktisch: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur en in de juiste hoeveelheid. Je hoeft geen spenen en flessen uit te koken
- Extra intieme momentjes met je baby door het huid op huid contact waarbij het knuffelhormoon vrijkomt
- Kans op Reumatoïide Artritis neemt af
- De kans op borstkanker zou afnemen. Hiervoor moet je dan wel meerdere kinderen krijgen en heel lang borstvoeding geven
- Het is gratis
Wat zijn de nadelen van borstvoeding?
- Alleen jij kunt dit geven, ook ’s nachts
- Je weet niet hoeveel je kindje drinkt
- Gezondheidsnadelen zijn er niet voor je baby. Wel kun jij nogal wat ongemakken ondervinden. Denk aan Stuwing, Tepelkloven, Tepelblaren en
- Borstontsteking
- Baby’s zijn geneigd minder snel door te slapen dan fles gevoede baby’s
- Organisatie nodig wanneer je verlof afgelopen is. Kolven, waar en wanneer? Je hebt er wel gewoon recht op!
Hoe lang geef je borstvoeding?
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert om tenminste 6 maanden borstvoeding te geven. Dit is echter een advies voor de gehele wereld waar de sociaal economische condities en de kwaliteit van het water bijvoorbeeld erg verschillend is. In westerse landen is de kwaliteit van het water velen malen beter dan bijvoorbeeld in Afrika. Je kunt je voorstellen dat het zo lang mogelijk geven borstvoeding in Afrika dan ook heel belangrijk is. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar die duur van 6 maanden. Er zijn bijvoorbeeld geen onderzoeken naar het verschil tussen 4 of 6 maanden en het effect op de gezondheid van de baby’s. Daarnaast adviseren zij na deze 6 maanden, naast vaste voeding, borstvoeding te blijven geven tot een leeftijd van ca 2 jaar.
Ons advies:
Probeer het altijd. Probeer het wanneer het moeilijker gaat zeker 2 weken vol te houden. Zo lang als het voor jou haalbaar is. Er zijn wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen. Met name voor de eerste dagen. Probeer die eerste dagen, wanneer het kan, het colostrum vol antistoffen te geven. Daarna moet het geven van borstvoeding niet ten koste van alles gaan. Een gefrustreerde en tot wanhoop gedreven moeder brengt ook de stress over op haar baby. Jij bepaalt en laat je vooral geen schuldgevoel aanpraten!
Wanneer het je goed af gaat, moet je overigens vanaf 6 maanden je kindje ook andere voeding geven naast de borstvoeding.
Moet of wil je stoppen met borstvoeding? Bouw dit dan langzaam af.
Weetje:
Ongeveer 75% van de moeders start met borstvoeding en ongeveer 29% gaat daarmee door na 3 maanden. Een groot deel haakt dus af vanwege bijvoorbeeld onzekerheid omtrent de hoeveelheid voeding, pijn of praktische overwegingen met betrekking tot het weer gaan werken.
Bron: