Wil je de borstvoeding afbouwen? Nadert het einde van je zwangerschapsverlof? Doet het geven van borstvoeding te veel pijn? Is je kindje inmiddels 2 jaar? Er zijn legio redenen te bedenken waarom je kiest om te stoppen met borstvoeding. Vrijwillig en soms ook gedwongen. Wat het ook is, er komen vaak nog emoties bij kijken. Je neemt immers afscheid van een intiem moment met je kind.

Het is belangrijk dat je geleidelijk stopt met borstvoeding. Je kunt niet van de een op de andere dag stoppen. Te snel de borstvoeding afbouwen kan leiden tot stuwing of een borstontsteking.

Borstvoeding afbouwen of stoppen : hoe lang duurt dat?

Dat verschilt per vrouw, per moment wanneer je stopt en de methode die je kiest. Stop je met borstvoeding in de eerste week, dan zal je borstvoeding al na een paar dagen eindigen. Geef je al langer borstvoeding, dan zal het enkele dagen tot weken duren. Gemiddeld duurt het afbouwen van 1 voeding een week. Maar dit is een gemiddelde, het kan dus best zijn dat het sneller gaat.

Gefaseerd en snel de borstvoeding afbouwen?

Dit kun je doen door alleen borstvoeding te geven (of kolf de melk af) wanneer je last hebt van stuwing. Kolf je borsten wel goed leeg, anders krijg je last van een verstopping. De tijd tussen het geven van de borstvoeding, zal steeds langer worden en uiteindelijk verdwijnen.

Afbouwen borstvoeding : schema

Wil je de borstvoeding vervangen door melk of vaste voeding?

Begin dan met het afbouwen van 1 borstvoeding. Kies de voeding waar je baby het minste drinkt of diegene die jij praktisch vindt. Dat verschilt per persoon wat je handig of prettig vindt. Laat je lichaam en je baby hier een paar dagen tot een week aan wennen. Heb je geen stuwing meer? Zijn je borsten soepel? Dan pak je weer een voeding die je wilt vervangen. De melkproductie zal dan geleidelijk afnemen. In het begin kun je het beste niet 2 voedingen achter elkaar laten vallen. Dat vergroot het risico op verstoppingen. De laatste voedingen bouw je dan uiteindelijk af, door alleen te kolven wanneer je last hebt van stuwing. Meestal zijn de ochtend en de avondvoeding de laatste voedingen.

Een afbouw schema:

VoedingWeek 1Week 2Week 3Week 4Week 5Week 6Week 7Week 8
1 eBorstBorstBorstBorstBorstBorstFlesFles
2eBorstFlesFlesFlesFlesFlesFlesFles
3eBorstBorstBorstFlesFlesFlesFlesFles
4eBorstBorstBorstBorstBorstFlesFlesFles
5eFlesFlesFlesFlesFlesFlesFlesFles
6eBorstBorstBorstBorstFlesFlesFlesFles
7eBorstBorstFlesFlesFlesFlesFlesFles
8e  (nacht)BorstBorstBorstBorstBorstBorstBorstFles

Wil je niet stoppen met borstvoeding, maar je baby heeft ook andere voeding nodig?

Het advies is om een baby  zeker vanaf 6 maanden ook vaste voeding te geven. Wil je je borstvoeding nog niet volledig vervangen door deze vaste voeding? Blijf dan je borstvoeding geven, na het laten eten van de vaste voeding.

Afbouwen borstvoeding : tips!

  • Laat je baby wennen aan een flesje door het eerst een flesje met afgekolfde melk te geven
  • Wil je snel afbouwen? De anticonceptie pil kan ook remmend werken op de melkproductie
  • Vind je het lastig of heb je problemen met het afbouwen van de borstvoeding? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige
  • Wat kun je doen wanneer je baby de fles weigert?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: