Iedere moeder heeft op den duur wel vragen over de babyvoeding. Hoeveel eten heeft je baby eigenlijk nodig? Zijn er voedingsschema’s voor een baby? Wanneer mag je overschakelen op vaste voeding? Hoe weet je of je baby genoeg voeding binnen krijgt?

Hoe vaak geef je je baby te eten?

De maag van je pasgeboren baby is klein. De eerste dagen zal het zo’n 10 tot 12 keer per dag willen eten. Schattig, maar ook best vermoeiend. Gelukkig duurt dit maar ongeveer week. Vanaf dat moment zal het zo’n 7 a 8 keer per dag drinken. Maar meer kan ook, je baby geeft zelf aan hoe vaak het wil eten.

Hoeveel eten heeft je baby nodig?

De basisregel is dat je baby zelf heel goed kan aangeven wanneer het honger heeft en hoeveel het nodig heeft. Zo lang je baby een levendige indruk maakt, gewicht aankomt (na de eerste 2 weken), 6 plasluiers per dag heeft en de urine kleurloos is/ niet stinkt, gaat het goed. Vergelijk je baby niet met andere baby’s. Ieder kind is gelukkig anders. Van het vergelijken word je waarschijnlijk alleen maar onzeker.

Wil je meegaan in de flow van je baby dan noemen ze dat “voeden op verzoek”. Oftewel je baby bepaalt wanneer het honger heeft. Dit werkt sowieso goed met borstvoeding, dat heb je immers altijd bij je.

Je kunt ook proberen om zelf de voedingsmomenten van de dag een beetje te regelen door min of meer vaste tijden aan te houden. Je verdeelt dan de voedingen over de dag. Wanneer je hiervoor kiest, kun je hier beter niet al te strak aan vast te houden. Jij hebt immers ook niet altijd op hetzelfde tijdstip honger.

Drinkt je baby erg gulzig bij flesvoeding?

Dat wil niet direct zeggen dat het super veel honger heeft. Het kan ook zijn dat de zuigbehoefte van je baby niet genoeg bevredigd wordt. Probeer je baby iets trager te laten drinken door de dop wat vaster aan te draaien of bijvoorbeeld een kleinere stand te geven bij een meerstandenspeen.

Geef je borstvoeding? Wil je baby plots meer drinken?

Dat zijn waarschijnlijk de regeldagen. Dit zijn dagen dat je baby onrustiger is en vaker wil drinken. Hierdoor komt de melkproductie op gang en wordt de hoeveelheid melk afgestemd op de nieuwe behoefte van je baby. Dit is vaak rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Het duurt meestal zo’n 2 dagen. Geef je baby ook extra aandacht, bijvoorbeeld door huid op huid contact. Dat kalmeert ook.

Voedingsschema fles baby eerste 6 maanden:

Je kunt het aantal voedingen bepalen aan de hand van het gewicht van je baby. De eerste 6 maanden heeft het gemiddeld 150 ml tot 180 ml per kg, per dag nodig.

Gewicht in kgAantal flessenHoeveelheid waterAantal schepjesTotale hoeveelheid melk per fles
Vanaf 3 kg6 a 7 x
of
7 a 8 x
90 ml
of
60 ml
x3
of
x2
100 ml
of
70 ml
Vanaf 4 kg6 x
of
6 a 7 x
120 ml
of
90 ml
x4
of
x3
135 ml
of
100 ml
Vanaf 5 kg5 x
of
6 x
150 ml
of
120 ml
x5
of
x4
170 ml
of
135 ml
Vanaf 6 kg5 x
of
5 x
180 ml
of
15o ml
x6
of
x5
200 ml
of
170 ml
Vanaf 7 kg5 x
of
5 x
210 ml
of
180 ml
x7
of
x6
240 ml
of
200 ml

Vanaf 6 maanden heeft je baby behoefte aan vast voedsel

Wanneer je baby een half jaar oud is, heeft het vast en gevarieerd voedsel nodig. Daarnaast moet het leren wennen aan een lepel. Vervang geleidelijk een aantal melkvoedingen door vast voedsel. Je geeft je baby naast het vaste voedsel tot 1 jaar nog zeker een 1/2 liter melk per dag.

Hoe zit het de nachtvoeding?

Tussen de 2 en 4 maanden slaan de meeste baby’s de nachtvoeding over. Wordt je baby na 6 maanden nog steeds ’s nachts wakker? Dan is dat niet van de honger, maar uit gewoonte. Probeer dit te doorbreken. Geef het in ieder geval geen voeding meer.

Hoe weet je dat je baby genoeg voeding binnenkrijgt?

De eerste weken:
Wanneer het 6 plasluiers en 2 tot 5 poepluiers per dag heeft
Levendig is

Daarna:

  • Wanneer het minimaal 6 plasluiers heeft per dag
  • De urine niet stinkt en bijna kleurloos is
  • Wanneer het levendig is
  • Wanneer het ongeveer 150 gram per week aankomt

Handig om te weten:

  • Het totaal aan melk per dag is belangrijker dan het aantal voedingen
  • Een baby geeft zelf aan wanneer het genoeg gedronken heeft
  • Heeft je baby na een half uur de fles niet leeg? Stop dan
  • De ene keer heeft je baby meer trek dan de andere keer, net als jij

Bekijk ook het artikel van Babycoach en lactatiekundige Wendy over de babyvoeding:

Borstvoeding: onzekerheid over de hoeveelheid melk

Wat je moet weten over je baby en de kraamtijd!

Bron:
Kind en gezin
Voedingscentrum

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: