Babynaam kiezen: wij geven je graag tips!

///Babynaam kiezen: wij geven je graag tips!
Babynaam kiezen: wij geven je graag tips! 2018-03-22T21:15:53+01:00

Gefeliciteerd je bent zwanger! Nu ga je in de komende maanden waarschijnlijk een babynaam kiezen.

Tenminste, dat is wel zo handig als je dat al hebt gedaan, voordat je gaat bevallen. Maar een babynaam kiezen is natuurlijk best een verantwoordelijke taak. Je kleintje draagt deze voornaam voor de rest van zijn of haar leven. Je wil niet dat hij of zij hakkelt bij het uitspreken, uitgelachen wordt of niet serieus genomen wordt. Goed nadenken nu dus. Wij geven je tips om je op weg te helpen bij deze keuze. Bekijk deze tips voordat je een babynaam gaat kiezen of check de gekozen voornaam nog snel na je keuze.

1. Past de voornaam van de baby bij de achternaam?

Je kent misschien wel de zogenoemde schaamnamen zoals Claar Comen of Connie Comen. Dat lijkt misschien grappig, bij een ander. Je kind zal dit je niet in dank afnemen. Denk hierbij ook aan de afkortingen in combinatie met de achternamen. Bijvoorbeeld als je 2 voornamen hebt gekozen en het wordt: S.M. Kelders. Dat wil je ook niet toch?

2. Is de babynaam pestgevoelig?

Wie kent er niet Jeroen poep aan zijn schoen, Milou de Koe etc. Aan jou de afweging of de rijmpjes meevallen of dat ze echt te erg zijn. Denk er in ieder geval over na. Bedenk ook dat het meestal maar een korte fase is dat deze pesterijen voorkomen.

3. Wat wordt de mogelijke afkorting van de babynaam

Veel namen worden in het dagelijks gebruik afgekort. Wat krijg je dan? Frederique wordt vaak Freek, Sophie Soof en Simone wordt Moon. Ik heb hier zelf ook een handje van en heb destijds besloten om mijn eigen dochter in plaats van Julia of Juliette, direct Sjuul te noemen.

4. Populaire babynamen

De bekende Top 20 lijstjes met babynamen kun je ieder jaar terugvinden. Uiteraard ook bij ons! Je kunt deze op 2 manieren gebruiken. Of je haalt er je inspiratie uit en kiest voor een populaire (= vaak leuke) voornaam. Of je bedenkt je dat deze naam veel voorkomt in dezelfde leeftijdscategorie als je zoon of dochter. Misschien wil je dit juist niet.

5. Is de voornaam geschikt voor jong en oud?

Met de komst van de hippere en/ of zelf verzonnen babynamen moet je hier ook rekening mee gaan houden. Een babynaam kan super cute zijn bij een kleintje. Maar als hij of zij zich moet gaan voorstellen later in zakelijke omgeving kan dit ten koste gaan van zijn geloofwaardigheid. Bedenk hoe serieus jij iemand zou nemen van je eigen leeftijd, met de babynaam die je in gedachten hebt.

6. Is de babynaam makkelijk uit te spreken?

Je wil toch niet dat iedereen struikelt over zijn of haar naam? Of dat de naam iedere keer verkeerd uitgesproken wordt?

7. Is de naam makkelijk te schrijven

Hoe frustrerend, iedere keer je naam moeten herhalen aan de telefoon, bij een balie. Of post ontvangen waarop je naam weer verkeerd geschreven is.

8. Heeft de naam een betekenis

Leve het internet waar je dit heel makkelijk uit kunt zoeken! Vroeger kon je nog voor onaangename verrassingen komen te staan. Nu zoek je het heel makkelijk even op in Google.

9. Associaties

Je hebt vaak een idee qua type persoon bij een bepaalde naam. Dit komt doordat men associeert. Dit is voor iedere persoon anders. Dus daar kun je heel moeilijk rekening mee houden. Waar je wel rekening mee kunt houden zijn de associaties met bekende personen. Bijvoorbeeld Adolf of Joran. Of met een groepering zoals bij Isis. Bedenk hoe erg je deze associaties vindt.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Heb je nog geen babynaam kunnen kiezen? Laat je vooral inspireren door onze vele overzichten. Van de populaire top 20 lijstjes, Noorse jongens of meisjes namen tot stoere jongens of meisjesnamen. Bekijk hier het volledige overzicht met al onze inspiratie babynamenlijstjes om je verder te helpen met je keuze.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen