De navelstreng is de levenslijn van je baby in de baarmoeder. Vlak na de geboorte wordt deze doorgeknipt. Het verliest bij de geboorte zijn functie en er blijft nog een paar weken een navelstompje achter. Hoe kun je deze dan het beste verzorgen?

Navelstreng: wat is het?

De navelstreng verbindt de placenta met je baby. De navelstreng heeft eigenlijk drie functies. Allereerst krijgt je baby hierdoor de benodigde voedingsstoffen en zuurstof binnen. Daarnaast zorgt het voor de afvoer van de afvalstoffen en koolzuur van je baby naar de placenta, zodat jouw lichaam dit kan opruimen. Als laatste transporteert het in de laatste weken van de zwangerschap de nodige antistoffen die je baby zullen beschermen in de eerste drie maanden na de bevalling. De navelstreng is van levensbelang dus!

Navelstreng na de geboorte

Na de geboorte zal de verloskundige, de gynaecoloog of misschien wel je partner de navelstreng afklemmen en doorknippen, vlak bij het buikje van je baby. Dit heet afnavelen. Dit doet overigens geen pijn bij jou of je baby, er zitten namelijk geen zenuwen in.

Navelstompje

Na het afnavelen blijft er dan een klein navelstompje over. Dit stompje droogt vanzelf in, krimpt en wordt donkerbruin/ zwart. Na gemiddeld 10 dagen valt het stompje vanzelf af en wordt het litteken zichtbaar dat je baby voor altijd bij zich zal dragen: de navel.

Navelstompje verzorgen

Het belangrijkste bij het verzorgen van het navelstompje is dat het schoon en droog blijft. Vroeger werd gezegd dat je het schoon moest maken met alcohol. Dat hoeft niet. Het beste is juist om het zo veel mogelijk te laten drogen aan de lucht. Dit doe je onder andere door de luier niet over de navelstomp heen vast te maken. Vouw eventueel de rand om zodat de navelstomp vrij blijft.

Zorg dat er lucht bij kan door je baby niet te strakke kleding aan te doen. Was je baby zo min mogelijk in een badje tot het navelstompje eraf is gevallen. Was met een washandje of houd het stompje boven het water in het bad.

Is de navelstomp vies en wil je het graag schoonmaken? Dep voorzichtig met een nat washandje met lauwwarm water en droog het daarna weer door zachtjes  te deppen met een hydrofiele doek.

Last but not least, blijf eraf. Ga er niet aan zitten pulken, het valt er echt vanzelf af.

Wanneer valt het navelstompje eraf?

Gemiddeld is dit zo’n tien dagen na de geboorte. Tussen de 5 en 14 dagen.

Wanneer ga je naar de huisarts met een navelstompje?

Wanneer de huid rondom de navelstomp rood is, er ontstoken wondvocht is (pus) of wanneer het bloedt (meer dan een paar druppels). Wanneer de navelstomp eraf is gevallen en er wondvocht blijft lekken. Wanneer de navelstomp na 3 weken er nog steeds niet is afgevallen.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: