Leuke baby spelletjes spelen met je baby? Maar het kan toch nog niet voetballen of met poppen spelen? Klopt, je kunt wel al vlak na de geboorte beginnen met de eerste baby spelletjes. Denk dan bijvoorbeeld aan zingen of Kiekeboo. Gezellig en leerzaam voor jezelf en je baby. Heb je even geen inspiratie? Wij helpen je graag! En het mooie is, een baby heeft helemaal niet veel nodig om te spelen. Jij bent zelf de grootste attractie.

Baby spelletjes

Er zijn veel leuke spelletjes die je met je baby kunt doen. Je kind leert daar ook veel van! Je kunt al vanaf de eerste dag spelenderwijs met je baby bezig zijn. Verwacht dan echter nog niet veel respons. Ze kunnen zich natuurlijk ook nog niet zo lang concentreren.  Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet van genieten. Denk dan bijvoorbeeld aan iets simpels als het zingen van liedjes.

Baby spelletjes vanaf de geboorte

Zing tegen je baby

Baby’s genieten van je stem. Al vanaf de geboorte. Dat is vertrouwd, ze herkennen het nog vanuit de tijd dat ze in de buik zaten. Ze worden er rustig van. Zong je tijdens de zwangerschap al een bepaald liedje? Dat herkennen ze zeker, probeer het maar eens uit wanneer ze niet happy zijn.

Jouw gezicht is een attractie

Jouw gezicht vindt je baby super interessant. Al vanaf hele jonge leeftijd. Ook al ziet je baby nog niet scherp, het ziet wel heel duidelijk de contrasten. Het kijkt naar je mond, dat is een donker bewegend gat. Fascinerend toch? Leg je baby op je knieën en zing liedjes voor hem. Je baby kijkt dan heel goed naar je mond en je gezicht. Houd je gezicht niet verder dan 20 centimeter van je baby’s gezichtje af.

Kijken en luisteren

Het eerste speelgoed voor een baby is bedoeld om naar te kijken en te luisteren. Zo’n mobiel boven de box is dus niet alleen maar leuk om te zien, het heeft ook een functie. Je baby zal aandachtig luisteren en kijken naar de bewegingen.

Baby spelletje 1 : Daar komt een muisje aangelopen

Kriebel met je vingers op de beentjes en loop langzaam omhoog met je vingers. Herhaal elke keer “Daar komt een muisje aangelopen” totdat je bij het nekje bent en zeg dan.. “helemaal tot in je nekje gekropen.” Dit blijven ze heel lang leuk vinden, zeker tot zo’n twee jaar oud.

Baby spelletje 2 : kleurige speeltjes bewegen

Zoek een kleurig speeltje of poppetje en beweeg dat langzaam van de ene naar de andere kant. Je baby zal het speeltje volgen met de ogen. Het mooiste is het natuurlijk, wanneer het speeltje ook nog een geluid maakt.

Baby spelletjes vanaf 3 a 4 maanden

Vanaf dat je baby 4 maanden oud is, zal het beginnen met aanraken. Al snel begint daarna het grijpen. Reik je baby klein speelgoed aan, zodat hij het kan aanraken en duw het zachtjes tegen het handje. Wanneer ze iets groter zijn, zullen ze het vastpakken en tegen zich aandrukken.

Baby spelletjes waarbij je je baby aanraakt zijn favoriet. Baby’s houden van jouw aanraking. Masseer je baby eens of draai met de armpjes en beentjes terwijl je bijvoorbeeld een liedje zingt.

Baby spelletje 3 : Kiekeboe

Houd je handen voor je gezicht / ogen en beweeg ze langzaam naar de zijkant. Zeg Kiekeboe en trek iedere keer een ander gezicht wanneer je je gezicht toont. Lachen verzekerd. Houd je gezicht dichtbij. Een baby ziet nog maar de eerste 20 tot 30 centimeter scherp.

Baby spelletje 4 : Verken het gezicht

Ga met je vinger langs de oren, de ogen, de neus en de mond. Benoem iedere keer wat het is. Pak daarna ook het handje van je baby en beweeg het handje langs je eigen gezicht en benoem dan ook weer wat het is.

Baby spelletjes vanaf 5/ 6 maanden

Na zes maanden kun je je kind een simpel boekje geven. Leuk met verschillende stofjes of materialen. Zo leert het ook verschillende structuren kennen.

Baby spelletje 5 : De spiegel

Wie staat daar in de spiegel? Trek rare gezichten en laat je baby zichzelf ontdekken. Houd een knuffel achter de rug en tover deze iedere keer tevoorschijn.

Baby spelletje 6 : Geluiden nadoen

En dan niet je baby, maar jij doet de geluiden van je baby na. Je baby kan jou nog niet nadoen maar vindt het wel leuk als jij dit doet. Je baby zal hierop reageren met geluidjes.

Baby spelletje 7 : Liedjes met bewegingen

Zing liedjes en doe de bewegingen. Vanaf een maand of 8/ 9 zal je baby dit heel langzaam na gaan doen. Denk hierbij aan “Klap eens in de handjes” of “In de maneschijn, klom ik op een trapje naar het raamkozijn.” Vanaf 11 maanden lukt het nadoen echt goed.

Baby spelletje 7 : Vliegtuigje spelen

Laat je baby door de kamer vliegen. Houd je baby vast rond de middel en ga van hoog naar laag door de kamer. Let wel op het hoofdje van je baby! Kan je baby het hoofdje zelf goed rechtop houden? Dan kan je het vasthouden met de buik richting de grond. Wanneer dit niet zo is, houd je de rug naar de grond en ondersteun je het hoofdje.

Bekijk ook de ontwikkeling van je baby per week/ maand!

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: