Heeft je baby een witte tong of gehemelte? Of zit het aan de zijkanten in de mond? Is deze witte vaag niet weg te vegen? Is je baby toevallig ook wat huilerig en drinkt het misschien minder goed? Grote kans dat je baby Spruw heeft. Vier procent van de baby’s krijgt namelijk last van spruw, met name in de eerste 6 weken. Het kan ook zijn dat je baby het niet voelt. Spruw is behoorlijk besmettelijk, dus grote kans dat jij het dan ook hebt. Je zult dus samen behandeld moeten worden, anders blijf je elkaar besmetten.

Spruw baby : wat is het?

Het is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Iedereen heeft schimmel in zijn mond, wanneer er echter een teveel is, ontstaat er een infectie. Het kan veroorzaakt worden doordat je baby het bijvoorbeeld oploopt tijdens de natuurlijke bevalling, wanneer jij een vaginale schimmelinfectie (Candida) had. Of bijvoorbeeld door antibiotica tijdens een keizersnee. Antibiotica doodt namelijk ook de goede bacteriën die de schimmel normaal gezien in bedwang houdt. Daarnaast kan het overgebracht worden door spenen of een vinger van iemand die besmet is.

Spruw : hoe herken je het?

Je herkent Spruw aan witte vlokken of een witte waas in de mond. Meestal aan de binnenkant van de wangen, het gehemelte en/of op de tong. Je kunt deze waas er niet voorzichtig afpoetsen met een watje. Wanneer je baby huilerig is bij het voeden, kan dit ook een 1e signaal zijn. Dit komt omdat de plekjes pijnlijk kunnen zijn.

Ook jij kunt last hebben van je tepels of pijnlijke scheuten hebben bij het voeden wanneer je borstvoeding geeft. Je tepels kunnen roze, rood, jeukerig, glanzend zijn of pijn doen.

Is Spruw gevaarlijk bij je baby?

Spruw is niet gevaarlijk. Maar daarom nog niet minder vervelend. Het kan enorm pijnlijk zijn. De aanblik van je hongerige baby die moeilijk kan drinken door de pijn is vreselijk. Ga naar de huisarts wanneer je baby er last van heeft.

Hoe kan ik Spruw behandelen?

In principe gaat Spruw vanzelf over. Ga naar de huisarts wanneer je baby hinder ondervindt of moeilijk drinkt. Hij kan een anti-schimmelcreme voorschrijven en eventueel iets tegen de pijn geven.

Om het genezingsproces te versnellen kun je extra letten op de hygiëne:

  • Kook spenen en flessen iedere dag uit
  • Bewaar flessen op een schone en droge plek (dus niet op handdoek die daar nog ligt van de laatste keer)
  • Was je handen: voor en na de voeding, wanneer je aan het gezicht van je baby wilt komen, wanneer je naar de wc bent geweest en wanneer je een luier verschoont
  • Was alles wat in contact is geweest met je borsten of de mond van je baby op 60 graden: beha’s, handdoeken, spuugdoeken, t shirtjes van je baby als het kwijlt

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: