Roodvonk: wat is het en wat kun je doen?

///Roodvonk: wat is het en wat kun je doen?
Roodvonk: wat is het en wat kun je doen? 2018-07-19T14:44:48+02:00

Gelukkig komt Roodvonk niet meer veel voor. Het is tegenwoordig een onschuldige bacteriële infectie van de keel waarbij je kindje rode ruwe huiduitslag krijgt. Het is goed te behandelen met antibiotica. Je kindje kan zich wel knap beroerd voelen. Iedereen kan in principe Roodvonk krijgen. Het komt het meeste voor bij kindjes van 3 tot 6 jaar oud. Wat is Roodvonk precies en wat kun je doen?

Roodvonk : wat is het?

Roodvonk is een bacteriële infectie in de keel, waarbij je ook rode uitslag krijgt. Het wordt veroorzaakt door de streptokokkenbacterie. Heb je het een keer gehad, dan krijg je het daarna nooit meer.

Roodvonk : wat zijn de symptomen?

Je kindje voelt zich vaak erg ziek. Het krijgt plotseling hoge koorts (boven de 39 graden), heeft keelpijn en moeite met slikken. Daarnaast komen hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en pijnlijke klieren in de hals en nek vaak voor. Na een paar dagen verschijnt er een soort rood kippenvel op de huid. Het voelt als schuurpapier. Meestal begint dit eerst op de borst waarna het zich al snel verspreidt over het lichaam, van boven naar beneden. Op de warme vochtige plekken als de knieholte, oksels en ellebogen is het vaak nog wat erger. De uitslag jeukt gelukkig niet.

Het gezichtje wordt rood met een typisch driehoekje bij de neus en de mond waar geen vlekjes zitten. Je kindje krijgt vaak een “frambozentong.” De tong wordt eerst wit en daarna rood en bobbelig. Na zo’n 3 tot 5 dagen zakt de koorts, verdwijnt de uitslag en krijgt de tong weer de normale kleur. Dan denk je dat je ervan af bent maar na zo’n 1 tot 3 weken vervellen de handpalmen, vingers en voetzolen en tenen.

Het duurt meestal zo’n 7 tot 10 dagen.

Iedereen kan Roodvonk krijgen, jij dus ook. De symptomen zijn hetzelfde bij volwassenen. Ben je zwanger en krijg je Roodvonk? Vervelend, maar gelukkig niet schadelijk voor je baby. Houd altijd wel goed de koorts in de gaten, hoge koorts kan namelijk weeën opwekken wanneer je hoogzwanger bent.

Roodvonk : is het besmettelijk?

Jazeker, Roodvonk is zeer besmettelijk. Je bent alleen al besmettelijk voordat de eerste echte verschijnselen zich openbaren. De bacterie bevindt zich in de keel van een besmet persoon. Het wordt verspreid door de lucht bij uitademen, hoesten of niezen. Het is besmettelijk tot een paar dagen na de start met de antibiotica.

Roodvonk : wat is de incubatietijd?

De periode tussen de besmetting en het ziek worden is meestal zo’n 2 tot 7 dagen.

Roodvonk : wat kun je doen?

Denk je dat je kindje Roodvonk heeft? Ga dan altijd even naar de huisarts. Het is namelijk goed te behandelen met antibiotica.
Je kindje voelt zich vaak erg ziek, heeft hoge koorts en het slikken doet zeer. Laat je kindje rustig uitzieken, zorg voor voldoende drinken en geeft het bijvoorbeeld een waterijsje tegen de pijn in de keel. En geeft het uiteraard extra aandacht, lees eens wat vaker voor of knuffel het nog meer dan je al deed. Bekijk ook eens de tips bij koorts bij je baby. Ook hier geldt, vertrouw je het niet? Wordt je kindje steeds zieker? Ga altijd even naar de huisarts voor de zekerheid.

Roodvonk : thuisblijven of niet?

Wanneer je kindje zich weer goed voelt, kan het naar de opvang of naar school. Het was namelijk al besmettelijk voordat je wist dat je kindje het had. Informeer altijd wel even de leiding of de school, zodat zij andere ouders ook kunnen informeren.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen