Rode hond : wat is het en wat kun je doen?

///Rode hond : wat is het en wat kun je doen?
Rode hond : wat is het en wat kun je doen? 2018-07-24T15:50:49+02:00

De Rode Hond of Rubella is een voor kinderen onschuldige vlekjesziekte. Het kan echter wel leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen bij een ongeboren baby wanneer je in de buurt komt van zwangeren. Wat is het wat kun je doen wanneer je kindje Rode Hond heeft?

Rode Hond : wat is het?

Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Rode Hond virus. Het virus bevindt zich in de luchtwegen van een patiënt. Het wordt verspreidt door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij het niezen, hoesten of gewoon uitgeademd worden.

Rode Hond : wat zijn de symptomen?

Het begint vaak met normale ziekteverschijnselen als lichte koorts, hangerigheid, moeheid, neusverkoudheid en soms een oogontsteking. De klieren in de nek kunnen dik worden en pijnlijk zijn. Na een paar dagen ontstaan er roze rode vlekjes. Meestal begint dit achter de oren, in het gezicht en in de nek en dit verspreidt zich binnen een paar uur over de rest van het lichaam. De helft van de patiënten heeft overigens helemaal geen uitslag.

In zeldzame gevallen kan het leiden tot een tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking.

Bij zwangeren is Rode Hond in de eerste helft van de zwangerschap gevaarlijk voor de baby. Het kan leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen en zelfs een miskraam veroorzaken.

Rode Hond : wat is de incubatietijd?

De incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen. Dit is 12 tot 23 dagen waarbij het meestal rond de 14 tot 16 dagen zit.

Rode Hond besmettelijk?

Het is een besmettelijke ziekte. Patiënten zijn al besmettelijk vanaf 10 dagen voordat de eerste vlekjes zichtbaar worden tot 7 dagen na het verdwijnen van de vlekjes. Heb je eenmaal de Rode Hond gehad, dan krijg je dit nooit meer terug.

Rode hond voorkomen?

Omdat Rode Hond ernstige gevolgen heeft voor zwangeren is dit opgenomen in het Rijks vaccinatieprogramma. Kinderen krijgen het BMR vaccin aangeboden wanneer zij 14 maanden en 9 jaar oud zijn. Dit vaccin beschermd tegen de Rode Hond, de Bof en de Mazelen.

Ben je zwanger en weet je niet of je beschermd bent tegen Rode Hond? Dan kun je dit eenvoudig laten testen bij de huisarts.

Rode hond : wat kun je doen?

Het gaat normaal gezien binnen een paar dagen vanzelf over. Je kindje zal er ook niet enorm ziek van zijn. Je kindje kan ook gewoon naar de opvang of school wanneer het zich goed genoeg voelt. Het was al besmettelijk voordat je het opmerkte. Informeer altijd wel even de leiding zodat andere ouders ook op de hoogte gesteld kunnen worden.

Is je kindje beroerd, heeft het hoge koorts, drink het niet,wordt het suf of zijn er andere symptomen die je niet vertrouwd? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Zwanger mentale gezondheid

Mentale gezondheid en je zwangerschap

12:37|Reacties uitgeschakeld voor Mentale gezondheid en je zwangerschap

  • Huid verandert zwanger

Zo kan je huid veranderen tijdens de zwangerschap

13:04|Reacties uitgeschakeld voor Zo kan je huid veranderen tijdens de zwangerschap

  • zwanger vitaminen

Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

09:11|Reacties uitgeschakeld voor Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen