Reflux is een vaak voorkomende en meestal onschuldige kwaal. Je baby spuugt bij Reflux een groot gedeelte van de voeding weer terug uit, met meestal ook een beetje maagzuur. Frustrerend en niet zo leuk om te zien. Overigens lijkt de hoeveelheid terug gegeven melk vaak meer dan het is. Groeit je baby goed en heeft het er verder geen last van? Dan hoef je je vaak geen zorgen te maken en gaat Reflux meestal vanzelf weer over.
Reflux bij je baby : wat is het?
Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm en soms ook in de mond. Er zijn 2 vormen Reflux. De gewone Reflux die ook zichtbaar is door het uitspugen van de voeding en de verborgen Reflux. Hierbij spuugt je baby het niet uit, maar herkauwt het eten bijvoorbeeld in de mond.
Het komt meestal vlak na de voeding voor of wanneer de baby plat ligt. Ook het druk doen/ bewegen met je baby na een voeding kan de Reflux veroorzaken.
De meeste baby’s hebben naast het uitspugen van de voeding geen last van de Reflux en groeien en slapen verder goed. Behandeling is dan niet nodig en het gaat vanzelf over. Dit noemt men ongecompliceerde Reflux.
Reflux : wat is de oorzaak bij baby’s?
Tussen de maag en de slokdarm zit een sluitspier. Deze sluitspier zorgt ervoor dat de maaginhoud niet terugvloeit naar de slokdarm. Meestal is deze bij baby’s met Reflux nog niet voldoende ontwikkeld. Deze zal zich gedurende het 1e levensjaar verder ontwikkelen. Daardoor zullen ook de klachten verminderen en/ of verdwijnen. De sluitspier is met 18 maanden volgroeid.
Reflux : wanneer ga je naar de huisarts met je baby?
Veel baby’s hebben last van Reflux en bij hen blijft het beperkt tot het spugen. Bij deze kindjes gaat het vaak over, na het volgroeien van de sluitspier (maximaal 18 mnd). Heb je echter het idee dat je baby naast het spugen echt last heeft van Reflux. Bijvoorbeeld dat het vaak huilt, minder hard groeit, minder goed eet, overstrekt of een beetje bloed opgeeft? Dan heeft het misschien last van gecompliceerde Reflux (Refluxziekte). Bespreek dit dan met je huisarts of op het consultatiebureau. Dit komt weinig voor, maar het kan zijn dat je baby bijvoorbeeld een ontsteking heeft door het maagzuur.
De arts zal naar aanleiding van je klachten beoordelen of het inderdaad last heeft van Refluxziekte en je eventueel doorsturen naar de kinderarts. Deze zal de behandelmethoden met je bespreken.
Behandeling van ongecompliceerde Reflux bij baby’s
Medisch gezien hoeft er meestal niets te gebeuren en is het een kwestie van geduld hebben tot de sluitspier volgroeid is.
Je kunt gelukkig wel een aantal dingen doen zodat je baby er minder last van heeft:
- Houd je baby een half uur goed rechtop na het voeden
- Zorg dat er zo min mogelijk lucht meekomt met de voeding. Lucht in de maag vergroot namelijk de kans op Reflux. Dit doe je door:
- Bij borstvoeding: zorg dat de baby goed aanlegt. Voorkom het luchthappen
- Bij flesvoeding: zorg dat er geen lucht in de speen komt. Kantel dus op tijd de fles
- Neem de tijd voor de voeding, geef wat vaker kleinere porties melk
- Verdik 2 weken de melk met Johannesbroodpitmeel. Dit kun je ook doen als je borstvoeding geeft!
- Verhogen van het hoofdeinde van het bed door een handdoek onder de matras te leggen. Overleg dit wel eerst met je arts. Het effect op Reflux is overigens nog niet wetenschappelijk bewezen
- Let er bij het verschonen op dat je de beentjes niet te ver omhoog houdt of dat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Anders stroomt de melk er ook weer makkelijk uit. Het beste is om de luier zijdelings (rol van de ene op de andere kant) te verschonen. Dat is ook beter voor de heupen, aan de voetjes optillen mag sowieso niet
Heeft je baby nog ergens anders last van? Bekijk het overzicht met meest voorkomende babykwaaltjes!