De Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is nog veel besmettelijker dan de griep, de Bof of bijvoorbeeld de Rode hond. Vroeger kreeg bijna ieder kind de Mazelen, er waren honderdduizenden Mazelenpatiënten per jaar. Sinds 1976 worden de meeste kinderen ingeënd. Maar toch komt het in Nederland nog sporadisch voor.
Kenmerkend zijn de rode vlekjes gepaard met (en vaak vooraf gegaan door) koorts en verkoudheid. Het krijgen van de mazelen kan ernstige gevolgen hebben, zelfs met de dood tot gevolg. In ontwikkelingslanden sterven er bijvoorbeeld dagelijks meer dan 300 kinderen aan de Mazelen. Wat is het precies en wat kun je doen wanneer je de Mazelen herkent?
Mazelen : wat is het?
De Mazelen wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus. Het wordt overgedragen van mens tot mens. Het virus bevindt zich bij besmette personen in de mond, keel en in de neusholte. Het verspreidt zich via kleine druppeltjes (speeksel) in de lucht tijdens het praten, niezen en hoesten. Kleine kinderen zitten daarnaast natuurlijk ook vaak met de handen en met bijvoorbeeld speelgoed in de mond. Kinderen besmetten elkaar dan ook al sneller via de handen en het speelgoed waar zij samen of na elkaar mee spelen. Personen die de Mazelen hebben, kunnen al besmettelijk zijn nog voordat de rode vlekken zichtbaar zijn.
Mazelen en de incubatietijd
De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste ziekteverschijnselen is 7 tot 14 dagen. Gemiddeld worden baby’s en kinderen rond de 10 dagen ziek.
Mazelen besmettelijk?
Zoals al aangegeven zijn de Mazelen enorm besmettelijk, vanaf 4 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden. En daarmee dus vaak voordat je weet dat je het hebt, tot 4 dagen na het verschijnen van de vlekken. Informeer altijd de opvang of school wanneer je kindje de ziekte heeft.
Heb je het eenmaal gehad, dan kun je het niet nog een keertje krijgen.
Mazelen : wat zijn de symptomen?
De Mazelen begint vaak plotseling met gewone verkoudheidsverschijnselen, zoals hoge koorts, hoesten, een neusverkoudheid, witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen en een oogontsteking. Na 3 tot 7 dagen worden de rode vlekken zichtbaar. Meestal eerst achter de oren om vervolgens verder te verspreiden over het hele lichaam. Het zijn ruwe plekjes welke later bruin kleuren. Na een paar dagen worden de vlekjes huidkleurig. Soms veroorzaakt de Mazelen ook middenoorontsteking of diarree. Gemiddeld zijn de meeste kinderen na 7 tot 10 dagen weer beter.
Baby’s, zwangeren en mensen met een verminderde afweer worden vaak ernstiger ziek.
Mazelen en complicaties
In ernstige gevallen kun je door de Mazelen stuipen, longontsteking of een hersenontsteking krijgen. In zeldzame ernstige gevallen kun je zelfs nog na gemiddeld 7 jaar een hersenontsteking krijgen door het Mazelenvirus met altijd een fatale afloop.
Mazelen : behandelen?
Wanneer je vermoedt dat je baby of kindje de Mazelen heeft, bel je altijd met de huisarts. Mazelen gaan vaak vanzelf over. Je hebt geen medicijnen nodig om het virus te bestrijden. Wel kan je kindje last hebben van de symptomen dat je kunt overwegen om een paracetamol te geven. Bijvoorbeeld tegen de hoge koorts. Bekijk ook de tips wat je kunt doen bij hoge koorts. Kijk altijd wel goed op de bijsluiter van de paracetamol voor de dosering.
Mazelen voorkomen
In Nederland hoeft geen enkel kind meer de Mazelen te krijgen. Ieder kind kan zich gratis laten inenten door de BMR vaccinatie. Deze beschermd voor 99% (na twee prikken) tegen de Bof, de Mazelen en de Rode Hond. Dit wordt gratis aangeboden door het RIVM en ieder kind krijgt een oproep wanneer het 14 maanden en 9 jaar oud is.
De inenting kan zelfs nog bescherming bieden 3 dagen na een besmetting. Heeft je kindje bijvoorbeeld gespeeld met iemand die de Mazelen heeft? Dan kun je dus overwegen om nog snel een vaccinatie te halen wanneer je kindje deze nog niet heeft gehad.