Vurige rode billetjes, soms zelfs een kapotte huid: luieruitslag! Het zit op de plek waar de luier zit en soms ook op de bovenbeentjes. Je baby heeft, net als vele anderen, last van deze veel voorkomende kwaal. Een pijnlijke vervelende aandoening maar verder onschuldig. Luieruitslag is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om ervan af te komen of te voorkomen.
Luieruitslag bij je baby: wat is de oorzaak?
Een pasgeboren baby plast zo’n 14 keer per dag in de luier en heeft gemiddeld 2 keer ontlasting per dag. De luier vangt dit mooi op, maar de billen blijven een beetje vochtig. Dit zorgt voor een wekere huid. De huid wordt gevoelig. In ontlasting en urine zitten stoffen die irriterend kunnen werken. En de luier schuurt nog een beetje heen en weer. Meer ingrediënten zijn er niet nodig om een flink geïrriteerde huid te krijgen. Gelukkig is de kwaliteit van de luiers tegenwoordig stukken beter dan vroeger, maar nog steeds heeft zo’n 35 tot 40% van de baby’s weleens last van luieruitslag. Het lang dragen van poep en plasluiers veroorzaakt de luieruitslag.
Vaak krijgen baby’s ook last van luieruitslag net voordat ze een tandje krijgen. Daarnaast kan het ook nog veroorzaakt worden door het gebruik van antibiotica.
Luieruitslag: wat kun je doen en hoe kun je het voorkomen?
- Verschoon de luiers op tijd, minimaal 8 x per dag. Poepluiers moeten direct verwijderd worden
- Breng sudocrem/ vaseline of zinkzalf aan op de babyhuid. Dit beschermt tegen de schadelijke stoffen in urine en ontlasting
- Laat de billen aan de lucht drogen
- Gebruik geen luiers met plastic broekjes, dit broeit nog meer
- Maak de huid goed en zachtjes schoon met een zacht washandje met lauw water
- Gebruik alcoholvrije billendoekjes
- Doe de luier niet te strak
Luieruitslag: wanneer ga je met je baby naar de huisarts?
Wanneer de luieruitslag na een week niet minder wordt, ga je even langs de huisarts. Misschien heb je een gistinfectie of heeft je baby last van eczeem. Je krijgt dan een speciale creme.