Een longontsteking komt geregeld voor bij baby’s. Je baby kan er erg ziek van worden en is vaak benauwd. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt, zodat erger voorkomen kan worden. In Nederland krijgen zo’n 25.000 kinderen onder de 9 jaar een longontsteking. Wat is het en hoe herken je de symptomen?
Longontsteking baby : wat is het?
Een longontsteking bij je baby is hetzelfde als bij een volwassene. Een ontsteking van de kleine vertakkingen en de longblaasjes in de longen, waardoor het opnemen van zuurstof moeizamer gaat. Een baby is bevattelijker omdat de weerstand nog laag is. Je baby zal dus sneller een longontsteking krijgen. Wanneer allebei de longen ontstoken zijn wordt dit een dubbele longontsteking genoemd.
Longontsteking baby : wat is de oorzaak?
Bij kinderen kan het veroorzaakt worden door virussen of bacteriën die bij een andere ziekte vrijkomen in het lichaam van je baby. Bijvoorbeeld koorts, een griep of verkoudheid. Je baby wordt niet ziek van kou. Wel is het zo dat wij in de wintermaanden vaker binnen en dichter bij elkaar zitten. Daardoor worden virussen sneller overgedragen. De afweer van kinderen onder de 1 jaar is nog ontwikkeling. De longen van baby’s zijn gevoeliger en kwetsbaarder voor rook. Wordt er in de buurt van je baby gerookt dan is het gevoeliger voor een longontsteking en bijvoorbeeld de ontwikkeling van astma.
Longontsteking baby : hoe herken je het?
De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn koorts, hoesten en benauwdheid. Een snelle ademhaling. Daarnaast zijn ze vaak vermoeider, drinken ze slechter en hebben ze last van slijm bij het ophoesten. Je baby kan plots erg ziek zijn of het bouwt langzaam op. Je baby hoeft bij dat laatste dan ook geen koorts te hebben en kan rustig ademhalen. Dat wordt een milde longontsteking genoemd.
Longontsteking baby : naar de huisarts?
Wanneer je vermoedt dat je baby een longontsteking heeft, ga je altijd naar de huisarts. De huisarts zal luisteren naar de ademhaling en bij twijfel soms een longfoto laten maken of bloed afnemen. Wanneer je baby een longontsteking heeft krijgt het meestal een antibiotica kuur voorgeschreven welke je in veel gevallen thuis kan geven. Soms is het noodzakelijk dat je baby opgenomen wordt in het ziekenhuis.
Longontsteking baby : wat kun je zelf doen?
Ga altijd naar de huisarts
Zorg dat je kindje voldoende drinkt, ook al heeft het minder zin.
Zeker wanneer het koorts heeft. Baby’s onder de 6 maanden hebben 150 ml per dag nodig per kilo lichaamsgewicht. Baby’s van 6 maanden tot 1 jaar 100ml per kg lichaamsgewicht. Kinderen vanaf 1 jaar hebben zes tot zeven bekertjes van 75 ml vocht per dag nodig. Geef je borstvoeding? Laat je baby dan wat vaker drinken.
Niet roken in de buurt van je baby
De longen van je baby zijn kwetsbaarder. Rook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen.
Antibioticakuur afmaken
Maak de kuur altijd af, ook al gaat het beter met je baby. Wanneer je dit niet worden de bacteriën ongevoelig voor dit medicijn en werkt het een volgende keer niet of minder goed.
Wel of geen hoestdrank?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een hoestdrank sneller geneest. Wel kan je baby of kindje misschien beter slapen. Vraag altijd bij een apotheek welke hoestdrank je baby eventueel mag hebben.
Longontsteking besmettelijk?
Een longontsteking is meestal niet erg besmettelijk. Wanneer het veroorzaakt wordt door een virus, dan vindt besmetting vaak plaats via de handen. Was daarom altijd goed de handen van iedereen die de baby verzorgd.