Is je baby hangerig, slaapt het meer, heeft het rode wangen of warme handpalmen? Grote kans dat je baby koorts heeft.

Koorts baby: wanneer spreken we van koorts?

De gemiddelde lichaamstemperatuur is 37 graden. Het schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graad. We spreken van koorts bij je baby bij een temperatuur hoger dan 38 graden. Tussen de 37 en 38 graden is het een verhoging. Dit geldt niet alleen voor je baby, ook voor jou!

Koorts heeft een functie. Het is een natuurlijke afweerreactie op schimmels, virussen en bacteriën. Het is dus niet perse slecht. Bij baby’s ouder dan 3 maanden is er vaak niets ernstigs aan de hand. Het is dan meestal een onschuldige virusinfectie als verkoudheid.

Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft het koorts (38 graden of meer)? Ga dan altijd even langs de huisarts om te kijken wat er aan de hand is. Vaak wordt de kinderarts erbij betrokken om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is. Puur voor de zekerheid.

Ga ook altijd naar de huisarts wanneer je baby tussen de 3 en 6 maanden oud is en 39 graden koorts ( of meer) heeft.

Baby’s krijgen eerder koorts dan volwassenen. De koorts kan vrij snel oplopen, dus houd het goed in de gaten.

Koorts baby: hoe kun je dit het beste meten?

Je kunt bij baby’s heel goed met de hand voelen of het koorts heeft. Aan het hoofdje of aan de handpalmen. Meestal zie je al wel de rode wangen. Meet altijd wel de temperatuur zodat je weet hoeveel graden koorts je baby heeft. Je kunt dan ook goed de ontwikkeling volgen.

Het meten van de koorts doe je (helaas) het beste via de anus. Dit is het nauwkeurigst. Zorg altijd wel dat je je baby goed vast hebt, zodat het niet in een keer een beweging maakt. Doe een beetje vaseline of baby olie op de punt en breng de thermometer niet verder in dan 1 cm. Maak de thermometer na ieder gebruik schoon met 70% alcohol.

Oorthermometers lijken ideaal, ze meten vrij snel, het is minder pijnlijk en op een schonere manier. Alleen het is niet zo nauwkeurig. Daarnaast zijn ze niet bruikbaar bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Koorts  baby: wanneer naar de huisarts?

 • Is je baby jonger dan 3 jaar? Dan ga je altijd even naar de huisarts om uit te sluiten dat het iets ernstigs is
 • Wanneer je baby in snel tempo zieker wordt
 • Als de koorts langer dan 3 dagen duurt
 • Wanneer je baby kreunend huilt of niet te troosten is
 • Wanneer het lusteloos is, niet wakker te krijgen is of een suffe indruk maakt
 • Als je kind een koortsstuip krijgt
 • Als er sprake is van diarree
 • Wanneer er sprake is van huidveranderingen: plekjes, of verandering van kleur
 • Wanneer je kind opnieuw koorts krijgt na een paar koortsvrije dagen
 • Wanneer je kind veel minder drinkt
 • Bij uitdrogingsverschijnselen: de huid veert dan niet direct terug wanneer je deze bijvoorbeeld op de arm even op tilt

Zie je andere symptomen die je niet vertrouwt, ga dan altijd naar de huisarts. Beter een keer te veel, dan te weinig.

Koortsstuipen bij een baby

Een baby met een koortsstuip is een zeer akelig en beangstigend gezicht. Het is verder wel onschuldig. Het ziet eruit als een soort epileptische aanval. De baby heeft schokkende bewegingen en raakt even buiten bewustzijn. Het wordt veroorzaakt door de snel stijgende koorts. Dit maakt een soort kortsluiting in de hersenen. Het kan zo’n 15 minuten duren.

Heeft je baby een koortsstuip? Blijf rustig, leg het op de buik of op de zij, met het hoofd omlaag. Maak de mond leeg met je vinger. Zorg dat je baby nergens af kan vallen. Bel de huisarts. Meer weten over koortsstuipen?

Koorts baby: wat kun je doen? 

 • Is je baby jonger dan 3 maanden? Naar de huisarts
 • Meet minimaal 1x per dag de temperatuur. Wanneer de koorts hoog oploopt, meet je het vaker
 • Zorg dat je baby niet te warm is aangekleed
 • Geef extra drinken tegen uitdroging. Wil het niet drinken? Probeer een waterijsje
 • Geef je borstvoeding: leg je baby vaker aan
 • Leg je baby onder een laken in plaats van een dikke slaapzak of deken
 • Let op uitdrogingsverschijnselen: pak een stukje huid van de been of arm en trek het zachtjes iets omhoog. Wanneer je het los laat, moet het direct weer terug veren naar de oorspronkelijke positie. Is dat niet zo? Bel dan de huisarts. Ook wanneer je weinig plasluiers hebt, is dit een signaal van uitdroging.

Koorts baby en medicijnen

Koorts bij je baby gaat in principe vanzelf over. Heeft je baby veel last, dus het heeft bijvoorbeeld pijn? Voelt je baby zich echt ziek? Dan kun je kinderen ouder dan 3 maanden kinder paracetamol geven. Let altijd wel goed op de dosering, dit kun je lezen in de bijsluiter.

Bekijk het overzicht met de meest voorkomende babykwaaltjes wanneer je baby nog meer symptomen heeft.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: