Hypo wat? Hypospadie! Het is een aangeboren afwijking aan de penis waarbij de plasbuis te kort is en niet eindigt aan de top van de penis maar ergens aan de onderkant. Dat klinkt eng, maar het is meestal vrij onschuldig en is op te lossen met een operatie.

Hypospadie: wat is het?

Het is een aangeboren afwijking bij de jongens waarbij de plasbuis te kort is. De  opening van de plasbuis is dan niet bovenop de penis te vinden maar ergens anders. Bijvoorbeeld aan de onderkant van de penis, in de huid van de balzak of zelfs er achter. Dit verschilt dus per jongen.

Daarnaast is de voorhuid aan de onderzijde meestal niet gesloten en is er sprake van en huidtekort aan de onderkant van de penis.

Wanneer de jongen ouder wordt zou dit het staand kunnen plassen kunnen belemmeren, daarnaast zou de penis erg krom kunnen worden.

Hypospadie: het vaak komt het voor?

Het is dus zoals gezegd geen zeldzame aandoening. Het komt vrij vaak voor, bij 1 op de 200 tot 300 jongens. Dat zijn ongeveer 400 jongens over jaar.

Hypospadie: wat is de oorzaak?

De oorzaak is meestal niet bekend. Het kan erfelijk bepaald zijn. Daarnaast wordt gezegd dat het te maken kan hebben met een tekort aan testosteron bij de moeder gedurende de zwangerschap. Ook kan de kans verhoogd worden door een te laag geboortegewicht van het kind of milieufactoren (chemische stoffen met een zwak effect van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen).

Hypospadie: wat nu?

Hypospadie is over het algemeen goed op te lossen met een operatie. Dit gebeurt meestal tussen de 9 en 18 maanden. Op deze leeftijd heeft het kindje er mentaal het minste last van. Het heeft nog niet in de gaten dat er iets “mis” is. De plasbuis wordt tijdens deze operatie verlengd tot aan de eikel. De eventuele kromstand wordt verholpen en er wordt gezorgd dat de penis aan de boven en onderzijde goed bedekt is met huid. Hoet doel van de operatie is dat de jongen staand kan plassen, later normaal seksueel actief kan zijn. met een rechte penis en dat het er cosmetisch zo normaal mogelijk uitziet. De operatie duurt zo’n 1,5 tot 3,5 uur.

Delen:

LAATSTE ARTIKELEN: